Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Opera kort og godt – Madama Butterfly hovedbilde
tirsdag 
19:00

Opera kort og godt – Madama Butterfly

ntso

Opera kort og godt er et nytt konsept som Opera til folket presenterer i år. Det er en forkortet versjon av kjente operaer, eller det er enaktere. Fellesnevner er at forestillingen ikke varer mer enn 75 minutter. Det er særlig stas å kunne fremføre opera i Christiania Teater igjen fordi teaterlokalets historie skriver seg helt tilbake til 1918, da stedet ble åpnet som operateater under navnet “Opera Comique”.

Medvirkende

Ying Teng – Madama Butterfly, sopran
Thomas Ruud – Pinkerton, tenor
Siv Oda Hagerupsen – Suzuki, mezzosopran
Rinalds Kandalincevs – Sharpless, baryton
Ivar Anton Waagaard – klaver

Om operaen

Puccinis tragiske fortelling om Cio-Cio San, eller Madama Butterfly som hun kalles, hadde premiere i 1904 ved La Scala-operaen i Milano.

Operaen finner sted i sin samtid hvor en amerikansk marineoffiser ved navn Pinkerton ønsker å gifte seg med en japansk kvinne for å holde ham litt med selskap når han tilbringer tid i Nagasaki. Et arrangert ekteskap har blitt organisert, og den 15 år gamle Cio-Cio San gifter seg med Pinkerton. Den unge jenta har lenge forberedt seg til den dagen hun skulle bli giftet bort til en amerikansk mann, og har allerede konvertert til kristendommen og gjort seg kjent med kulturen. Etter en rask bryllupsseremoni ser vi paret i en følelsesladet scene hvor forventningene til den naive Madama Butterfly blir besvart med lovord fra Pinkerton, som selv ikke vet om han er forelsket eller bare betatt. Han klarer allikevel ikke å styre sitt begjær, og trosser sin venn og rådgiver Sharpless som advarer mot å rive vingene av den sarte sommerfuglen.

Noen måneder senere ser vi Cio-Cio San i huset med Suzuki, hennes tjener og venn. Hun venter fortsatt på Pinkerton etter at han forlot henne for tre år siden, og har blitt lovet at han skal komme tilbake når rødstrupen bygger redet sitt igjen. Hun er overbevist om at deres kjærlighet er ekte, mens Suzuki håpløst prøver å få henne til å innse at amerikanske menn aldri kommer tilbake til sine japanske koner. Pinkerton kommer til slutt til Nagasaki, men har ikke klart å innrømme for Butterfly det som har skjedd; at han har funnet seg en ny kone i USA og giftet seg med henne.

Det kommer snart frem at Cio-Cio San har født en sønn og at Pinkerton er faren. Hun har forgjeves ventet på hans hjemkomst, for Pinkerton er nå kommet til Nagasaki med sin nye kone, Kate. Han bestemmer seg for å ta med seg sønnen slik at han kan vokse opp i USA. Han ser hvordan Cio-Cio San har dekorert hjemmet til ære for hans hjemkomst, og innser at han har gjort en grusom feil. Cio-Cio San går med på at de får ta med seg sønnen, på en betingelse: han må komme og møte henne selv for å hente barnet, men Pinkerton kommer for sent. Madama Butterfly ber til sine gamle guder og tar livet sitt.

Tid fra kl. 19.00

Les mer på Opera til folket sine sider. 

Relaterte saker

Eventbilde: The Sinatra Songbook – Swingin’ Christmas!
torsdag
19:00

The Sinatra Songbook – Swingin’ Christmas!

Velkommen til en utadvendt aften i Konserthuset som vil by på gjenhør og nytolkninger av kjente og mindre kjente skatter fra den amerikanske julesangboka.

Eventbilde: Det norske solistkor – Julekonsert
fredag
18:00

Det norske solistkor – Julekonsert

En makeløs førjulsopplevelse med Solistkoret, Ensemble Allegria, Gjermund Larsen og dirigent Grete Pedersen!

Eventbilde: Peter Jöback er tilbake med en helt spesiell julekonsert!
fredag
19:30

Peter Jöback er tilbake med en helt spesiell julekonsert!

Det er hele 14 år siden norgesvennen Peter Jöback var å se på julescenen, men endelig er han tilbake! Denne fredagen blir det one night only i Oslo Spektrum med den svenske stjernen.