Søk i Aktiv i Oslo

Brettemesse – 11. januar hovedbilde

Brettemesse – 11. januar

Brettemesse – primstav

Brettemesse – 11. januar

Underlige Brettemesse

Brictavia, som vi feirer denne dagen er det ingen som vet hvem var lenger. Hun ble bare feiret i Norge og på Island. Det eneste vi vet om Brictavia er at hun i følge legenden  ble henrettet med øks og at hun skal ha blitt født i Norge. Alt annet om henne her gått tapt.

Eller var det St. Brigida av Irland som ble minnet…

Siden vi vet så lite om henne er det mange som mener at Brictavia ikke egentlig har eksistert men at hun rett og slett var Irlands skytshelgen St. Brigida. Det var ikke uvanlig at vanskelige navn ble misforstått og gjort enda vanskeligere.

I alle fall, hellige Brigida  grunnla det første kvinneklosteret i Irland rundt 470. Om Brictavia er Brigida er imidlertid usikkert. Det er også folk som mener at Brettemesse er til minne om den keltiske gudinnen Brigid.

En dag da ting kan brekke

Brettemesse har mange navn i folketradisjonen ble dagen kalt Brokkis-eller Brykkemesse. Dette har med brekking å gjøre og folk mente at ting lett kunne brekke og gå i stykker denne dagen.

Viktig på Brettemesse

La hesten bli på stallen
Særlig var hester utsatte og måtte stå på stallen. De finnes historier om sta menn som ikke brydde seg om at det var Brettemesse og tok hesten ut, det pleide ikke å gå bra. Brettemesse var en festdag, men det var også en av årets farlige dager.

Hold et «pompegilde».
På Brettemesse må du etter tradisjonen bryte opp alt som er igjen av julematen og lage en skikkelig gryte av det. Julølet kunne gjerne drikkes opp denne dagen. Øl og mat blir det fort fest av Pompegilde. Hvis du hadde drukket, eller var i ferd med å drikke opp ølet,  kunne du brygge nytt øl denne dagen.

Ikke gift deg men forlov deg gjerne
Når det gjaldt kæ’rlighet var Brettemesse en litt ubestemmelig dag. Du skulle ikke gifte deg, for da ville ekteskapet gå i stykker. På den andre siden var Brettemesse en god dag å[ fri på for gutter og menn, for kvinner i alle aldre var ekstra kjærlige og romantiske denne dagen.

Samle sammen lysrester og ta vare på dem og støpe nye lys
Lysrester skulle samles inn denne dagen og støpes om til nye lys. Det var viktig for folk mente at lys de hadde brent i jula hadde en spesiell kraft. Støp nye lys av de gamle og brenn dem på tyvendedagen.

Det er ikke vanskelig å støpe lys – les hvordan

Følg med på været
Brettemesse kan gi deg vært tegn hele dagen. Det ble sagt et slik som været var på formiddagen skulle det bli i mars og slik været var på ettermiddagen skulle det bli i arpil

Brettemesse ble feiret frem til reformasjonen og primstavmerket er hest eller øks.

Hvorfor vi feirer er jo ikke så viktig
Vi i aktivioslo.no mener jo flere fester er enda bedre… så det viktig er jo et Brettemesse er en festdag, men vi synes jo også at den som har innstiftet eller sørget for festen bør æres. Siden vi vet så lite om Brictavia forslår vi at dere sender en tanke til St. Bridgida for sikkerhets skyld.

Brigida av Irland
Brigida er en av Irlands tre skytshelgener, det andre to er St. Patrick og St. Kolumba.

Den hellige Brigida levde på 400/500 tallet i Irland. Hun bestemte seg veldig tidlig i livet for å bli nonne og som attenåring slo hun seg sammen med syv andre jenter og  grunnla det første  kvinneklosteret i Irland. Det lå i Kildare sørvest for Dublin. Sammen med St. Patrick er Brigida Irlands mest kjente helgen. Det finnes utallige legender om henne. Allerede som barn skal hun ha væ’rt så from at folk kunne se et klart lys, nesten som ild over huset hvor hun bodde.

Brigida skal ha dødd 1. februar 525 i Kildare og ble gravlagt der. Senere ble hun flyttet til Downpatrick for å gravlegges ved siden St. Patrick og  St. Kolumba.

Kilder:
Sverre Østen: “Hva dagene vet”
Per Holck: “Merkedager og gamle skikker

Relaterte saker

Eventbilde: Vinterferien på Sentralen
fredag
13:00

Vinterferien på Sentralen

I vinterferien kan barna få gøyale opplevelser på Sentralen. Flere av arrangementene er gratis.

Eventbilde: Vårjevndøgn
onsdag
03:07

Vårjevndøgn

Når det er vårjevndøgn er dag og natt nærmest like lang over hele verden.

Eventbilde: Påskeprogram – Teknisk museum
lørdag
10:00

Påskeprogram – Teknisk museum

Velkommen til et stort påskeprogram for små og store, i tillegg til en splitter ny energiutstilling i 1. etasje!