Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Avtrykk. Tresnitt fra fem århundrer hovedbilde
søndag 

Avtrykk. Tresnitt fra fem århundrer

Avtrykkpresse01

6. november 2015–24. januar 2016

Nasjonalgalleriet

– Dette synes jeg har blitt en veldig bra utstilling.
(Mona Pahle Bjerke, NRK radio, Kulturnytt)

– Tresnittet har verdi langt utenfor kunstrommet.
(Kjetil Røed, Aftenposten)

– Nasjonalmuseets tresnittutstilling er et forfriskende blikk på en gammel teknikk.
(Øivind Storm Bjerke, Klassekampen)

I denne utstillingen kan du se tresnittets mange uttrykksmuligheter og funksjoner.

Et godt svar er massekommunikasjon. For fem hundre år siden ble tekst og bilder spredt til folk flest i form av tresnitt. Spranget er kanskje stort til dagens digitale reproduksjonsmedier, men den demokratiske tanken om mangfoldiggjøring og spredning av bilder utgjør fortsatt kjernen.

Trestruktur, strek og farge

Utstillingen, som hovedsakelig er basert på et utvalg fra museets samling, setter søkelyset på tresnittets uttrykksmuligheter og funksjoner. Inndelingen i ulike temaer forteller først og fremst om materialets og teknikkens rolle for bildeuttrykket.

Vi ser hvordan kunstnere som Edvard Munch og Paul Gauguin har benyttet treplatens struktur og årringsmønster som et estetisk element i sine tresnitt. Vi viser også den store variasjonsrikdommen i bruken av strek og flate: fra Albrecht Dürers tynne og presise linjespill til Emil Noldes mer røffe og kantete former.

Et annet tema i utstillingen er teknikkens muligheter når det gjelder bruken av farger, slik vi kan se i de avanserte japanske tresnittene fra 1800-tallet og senere hos Nikolai Astrup og Hanne Borchgrevink.

Tresnitt i prosess

Den tyske bildekunstneren Thomas Kilpper arbeider med tresnitt i store formater og med et samfunnskritisk perspektiv. I utstillingen har han fått en egen sal, hvor han bruker gulvet til å lage tresnitt og deretter montere avtrykkene som en tredimensjonal installasjon i rommet.

I utstillingen vil også en gruppe studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo arbeide med et tresnittprosjekt som en pågående og kollektiv prosess. I en av salene vil de i perioder være til stede for å vise publikum hvordan de arbeider med mediet.

#avtrykk

Relaterte saker

Eventbilde: Din Bryllupsmesse på Grand Hotel
søndag
00:00

Din Bryllupsmesse på Grand Hotel

Velkommen til Din Bryllupsmesse, inkl. visning og stort gavedryss søndag 12. februar!

Eventbilde: Bryllupsmessen Grand Moments
søndag
00:00

Bryllupsmessen Grand Moments

Bryllupsmessen Grand Moments er en fest- og bryllupsarena for alle som ønsker seg noe nytt og litt annerledes. Her finner du de beste leverandørene under et og samme tak, slik at dere kan starte den spennende prosessen med å planlegge et av livets største øyeblikk! 

Eventbilde: Babymessen – Inspirasjon og gode messetilbud
lørdag
00:00

Babymessen – Inspirasjon og gode messetilbud

Babymessen er Norges største møteplass for gravide og småbarnsforeldre. Her vil du kunne kjøpe klær og tilbehør til rabatterte messepriser, teste ny babymat, barnevogner, bleier, barnebøker og mye annet!