Søk i Aktiv i Oslo

Avgrunnen – byer i forfall hovedbilde

Avgrunnen – byer i forfall

Avgrunnen - byer i forfall på DogA
Foto: Fisher Body Plant er en av de forlatte bilfabrikkene i Detroit, USA (Annika von Hausswolff)

Økonomisk opptur gir eksplosiv byvekst. Hva skjer når boblen sprekker? Fotoutstillingen “Avgrunnen” følger i finanskrisers spor og viser forlatte byer og samtidsarkitektur i ruiner.

Fotografiene av moderne ruiner i USA, Asia og Europa forteller historien om vekst og fall. Utstillingen dokumenterer på poetisk og nærgående vis arkitekturen som blir igjen når finanskriser slår til.

Vi blir presentert for ramponerte restauranter, gjengrodde kontorbygg og folketomme hovedgater. Økonomihistoriker Jan Jörnmark og Annika von Hausswolff skildrer både grelt og vakkert konsekvenser av vår tids globalisering og profittjag.

Finanskriser påvirker byutvikling

Detroit sentrum ser ut som en krigssone, skriver Jan Jörnmark i boken “Avgrunden”. Han peker på at kapitalismen brutalt preger omgivelsene med drivet etter billig arbeidskraft og produksjonsmidler.

På 1950-tallet var bilbyen Detroit rik og sydende med nær 1,9 millioner innbyggere. I 2010 var befolkningen sunket til drøyt 700 000 og byen er preget av høy arbeidsledighet, kriminalitet og lav levestandard.

Byforfall i Skandinavia

Flukten fra enkelte byer og steder til hovedsteder og områder med sterkere vekst er høyaktuell i Europa og etterhvert i Skandinavia, ikke minst på grunn av finans- og eurokrisen.

I denne utstillingen vises også eksempler fra Skandinavia på økonomidrevet byforfall.

Bank- og forsikringsselskapet Skandia flyttet fra enorme kontorer i Stockholm for å spare penger i 2010. De støvete, øde lokalene som stod igjen er dokumentert av Jörnmark og Hausswolff.

Uttstillingen arrangeres på DogA av Norsk Form.

Relaterte saker