Søk i Aktiv i Oslo

Å bli en stemme. Utstilling om Camilla Colletts forfatterskap hovedbilde

Å bli en stemme. Utstilling om Camilla Colletts forfatterskap

camillacollett_promobilde 

Velkommen til utstillingsåpning kl. 10 i Nasjonalbiblioteket!

På hundreårsdagen for innføringen av alminnelig stemmerett i Norge åpner likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen utstillingen Å bli en stemme. Camilla Collett 1813–1895 i Nasjonalbiblioteket. Årets vinner av kritikerprisen Vigdis Hjorth kommer også, med et svar til Colletts appell fra 1800-tallet.

Utstillingen vender oppmerksomheten bort fra Camilla Colletts ungdomsforelskelse i Welhaven og stiller heller spørsmålet om hva som forvandlet henne fra å være en blyg og dannet pike til å bli Norges første moderne romanforfatter og feminist.

Materialet som stilles ut markerer denne overgangen på ulike måter. I tillegg til hennes private brev og dagbøker kan man se det håndskrevne tidsskriftet Forloren Skildpadde som Camilla Wergeland ga ut sammen med Emilie Diriks i 1837. I utstillingen finnes dessuten Colletts upubliserte «Brudstykke til Levnetsbeskrivelsen», som består av små selvbiografiske notater om alt fra slottsball til vemmelige vertinner.

Utstillingen vises fram til 7. september.

Velkommen!

Blir ventetiden lang? Se foredragene fra Camilla Collett-konferansen som Nasjonalbiblioteket arrangerte 23. januar: https://www.nb.no/utstillinger/collett/index.php

Relaterte saker