Søk i Aktiv i Oslo

9. april hovedbilde

9. april

9. april er en trist dag i norsk historie, den dagen ble Norge okkupert av tyskerne – Blucher
Foto: A. Klein, Deutsches Bundesarchiv

9. april 1940

Aldri mer 9. april

9. april er en trist dag i norsk historie, den dagen ble Norge okkupert av tyskerne. De som har opplevde det glemmer det aldri. Rundt klokken ett om natten gikk flyalarmen i Oslo og tyske bombeangrep startet. I løpet av 9. april ble de norske byene okkupert og selv om Norge ikke kapitulerte før 7. juni var slaget på mange måter tapt. Norge var okkupert. Okkupasjonen skulle vare i fem lange år.

8. april lå tyske skip langs kysten og ventet

Så hemmelig som mulig seilte tyske skip opp til Stavanger, Trondheim og Narvik. 8. april lå skipene klare utenfor de byene de skulle angripe. Et transportskip ble torpedert og de engelske minene langs norskekysten var et problem, men ellers gikk operasjonen nesten knirkefritt.

Tidlig om morgen 9. april seilte krysseren Blücher i spissen for den tyske angrepsflåten inn Oslofjorden. Blücher var det nyeste og største fartøyet i den tyske marinen, en tung krysser på 12 200 tonn. Samtidig ble Kristiansund, Bergen, Trondheim og Narvik angrepet med båter og fly. Det ble avfyrt få skudd fra norsk side. Ved Narvik ble to norske panserskip torpedert, deretter ble byen okkupert. Tyske skip seilte raskt inn til Bergen og Trondheim og okkuperte byene. I Kristiansand møtte tyskerne sterk motstand, to ganger måtte de tyske skipene snu, men den tredje gangen lyktes de. Stavanger ble inntatt fra luften. Norge hadde dårlig luftforsvar, og de tyske flyene møtte liten motstand.

Senkingen av Blücher

De tyske skipene med Blücher i spissen seilte uhindret innover i Oslofjorden, med de fiendelige skipene var observert. Til Oscarsborg ved Drøbak hadde meldinger om de tyske skipene kommet både fra Færder og Bolærne. Ved Drøbak er Oslofjorden på sitt aller smaleste. Da Blücher kom inn i Drøbaksundet, beordret kommandanten på Oscarsborg, oberst Birger Eriksen, angrep. Presis klokken kl 04.21 smalt de to første skuddene som begge var fulltreffere. Blücher ble truffet av skyts fra kanonene ”Moses” og ”Aron”. Det andre skuddet traff flyhangaren og bensintankene på flyene som var fylt opp tok fyr. Deretter ble to torpedoer fyrt av fra Nordre Kaholmen. Begge traff, motorene stoppet og skipet begynte å ta inn vann. Klokken 06.22 sank Blücher, og hoveddelen av mannskapet på over 1300 mann, omkom.

Kongefamilien, Stortinget og regjeringen fikk tid til å flykte

Dermed fikk Kongefamilien, Regjeringen og store deler av Stortinget tiden de trengte til å komme seg i sikkerhet. De øvrige tyske skipene som kom etter Blücher inn fjorden valgte å trekk seg tilbake og de tyske troppene som senere marsjerte inn i Oslo ble satt i land sør for Drøbak. Denne forsinkelse i angrepet på Oslo var ikke mer enn en alvorlig hindring for det tyske krigsmaskineriet, men den førte altså til at den norske statsmakten kom seg i sikkerhet og at Konge, Storting og regjerning unngikk å bli tyskernes gisler. Dett var svært viktig for hele det norske folk og var med å på å holde moralen oppe under hele krigstiden.

Vidkun Quisling på radioen

Mange av dem som opplevde 9. april har sterke minner om Vidkun Quislings tale på NRK Radio. Han kunngjorde at den norske regjeringen var avsatt og at han selv hadde overtatt ledelsen av Norge.

”Aldri mer”

9. april 1940 var en svart dag for Norge. Siden har vi sagt “Aldri mer 9. April”. Uttrykket “aldri mer” var også et symbol på motstanden mot nazismen i Norge etter krigen. Verden hadde vært vitne til det grusomme folkemordet på jødene og utrykket stor i høyeste grad også for motstanden mot rasisme. Bare 34 av 771 jøder som ble samlet sammen av norsk politi og deportert i 1942, kom tilbake. “Aldri mer” er de overlevende etter Holocaust, tidsvitnenes kamprop og advarsel som lyder like den dag, og som dessverre er like viktig i vår tid.

Relaterte saker

Eventbilde: Bryllupsmessen Grand Moments
søndag
11:00

Bryllupsmessen Grand Moments

Suksessen gjentas på Grand Hotel – velkommen til en søndag fylt med eksklusive utstillere, motevisninger, Afternoon Tea og masse ny inspirasjon i flotte omgivelser.

Eventbilde: Kristiania Magiske Tivolitheater – Urpremiere 2. november 2023
torsdag
18:00

Kristiania Magiske Tivolitheater – Urpremiere 2. november 2023

Julekalenderen om byens eget tivoli i Vika på tidlig 1900-tall rørte mange og fikk strålende kritikker da den ble sendt på NRK julen 2021. Nå skal publikum få oppleve det magiske tivoli-livet i levende live!

Eventbilde: Farsdag
søndag
00:00

Farsdag

På farsdagen feirer vi fedrene våre. Les alt om farsdagen her.