Søk i Aktiv i Oslo

Uteliggerliv - en dokumentarserie fra Aktiv I Oslo.no

 

Visning av “Uteliggerliv” med foredrag og debatt

– Om det å være bostedsløs i Norge –

Torsdag 23. februar kl 18-21 på Kampen Kultur- og Bydelshus – gratis inngang!

Aktiv i Oslo viser Uteliggerliv episode for episode, med korte innlegg om problemstillinger knyttet til bostedsløshet mellom hver episode. Idun og Leif kommer og etter filmvisning kjører vi debatt!

Uteliggerliv handler om: To ungdommer, uten hjem, uten penger. I syv dager og syv netter.

Leif og Idun bestemte seg for å leve en hel uke i Oslo – uten penger, mat eller bosted. Hvordan det gikk kan du se i dokumentarserien Uteliggerliv. Uteliggerliv ble distribuert via YouTube og publisert på Aktiv I Oslo.no. Dokumnetarseriens mål var å sette fokus på sider av Oslo de fleste av oss sjelden får nærkontakt med. Serien fikk en god del oppmerksomhet i TV og aviser og har også blitt vist på TV8 Oslo. Nå er det på tide å vise den i kinoformat og ikke minst kjøre debatt.

Det blir også foredrag om Bostedsløshet i tall og fakta ved Evelyn Dyb, Norges fremste forsker på bostedsløse.

I tillegg kommer følgende  spennende personer for å holde innlegg og sitte i debattpanelet:
Odd Einar Dørum – tidligere leder for Venstre
Morten Bakke – Byrådssekretær hos byråd for helse og sosialtjenester
Camilla Svingen – Distribusjonsansvarlig for magasinet =Oslo
Filmskaperne: Idun Osnes og Leif Riksheim
Marit Nybø – Kirkens Bymisjon

Om å være bostedsløs i Oslo

Hensikten med å lage Uteliggerliv var å sette fokus på bostedsløses situasjon i Oslo og Norge. Vi ønsker å fokusere på problemet med med bred innfallsvinkel for å belyse situasjonen. Det er paradoksalt at antall bostedsløse øker i verdens rikeste land. Det å være hjemløs/bostedsløs byr på mange problemer for dem det gjelder. Hvordan er det egentlig å ikke ha en adresse?

Situasjonen er følgende:
Det er et stadig økende antall bostedsløse som er folkeregistrerte i Norge
Antallet har ikke blitt forsøkt kartlagt siden 2008
Den neste rapporten kommer først i 2013
Offentlige tiltak for denne gruppen ser ut til å ha liten effekt.
Det antas at det er store mørketall når det gjelder unge bostedsløse
Mange av Norges estimerte 10.000 illegale/papirløse er også mer eller mindre bostedsløse
Mange, på turistvisum fra Romania som oppholder seg lovlig i Norge, bor også på gaten

På gaten finnes det noe som heter gatekapital og gatekarriere, som gjør livet på gaten lettere men rehabilitering vanskelig

Offentlig transport: Ta buss nummer 60 mot Tonsenhagen fra Jernbanetorget til Kampens Park. Bussen kjører forbi Kampen Kultur- og Bydelshus (Kampen Bistro) og stopper 50 meter lenger opp i gaten.

 

Uteliggerliv – hjemløs i Oslo

To ungdommer. Uten hjem. Uten penger. I syv dager. Og syv netter.

Leif og Idun bestemte seg for å leve en hel uke i Oslo – uten penger, mat eller bosted. Hvordan det gikk kan du se i dokumentarserien Uteliggerliv, som vi legger ut her – episode for episode. I alt er det syv episoder, en for hver dag og med hver sin utfordring. Følg med!

Reportasjer og artikler:

De hjemløse i Oslo

Hvem er det som bor på gata i Oslo? I dokumentarserien Uteliggerliv prøver to ungdommer ut livet som hjemløse i Oslo. For disse to var dette et kortvarig prosjekt. For andre er det hverdagen.

Testet uteliggerlivet (Oslopuls/Aftenposten)

19-åringene Leif Riksheim og Idun Osnes har levd på gaten i syv dager og syv netter uten penger for å lage en dokumentar om uteliggerlivet.

Med støtte fra aktivioslo.no har ungdommene egenhendig produsert miniserien Uteliggerliv. Her får man se livet deres på gaten over syv episoder. Serien distribueres gratis over Youtube til alle interesserte.

Et liv som gatemusikant

Oslo er populært blant gatemusikanter, og det er mange som spiller i byen om sommeren. Ikke alle er like flinke, og det er foreslått flere ganger å gjøre det vanskeligere å være gatemusikant i byen vår.

Gatemusikanten Tilo fra Tyskland som forsørger familien med gatemusikk mener nivået er høyt nok fra før.

Hva mener du om tigging og gatemusikanter?
Gatemusikk og tigging ble tidligere i år heftig diskutert på Bypatrioten fra Aktiv I Oslo.no. Bypatriotens skribent Heidi Nordby Lunde tok til orde for autorisasjon, kanskje til og med auditions for gatemusikanter. Hva mener du?

Hvor mye penger kan man tjene på panteflasker?

Kan man overleve på panteflasker? Er det et lønnsomt alternativ til en vanlig jobb? Aktiv I Oslo.no sine “uteliggere” Idun og Leif undersøker hvor mye penger man kan tjene på å pante flasker.

Se hvor mange penger de to klarte å samle sammen på en alminnelig arbeidsdag.

Én uke som hjemløse: – Vi fikk stygge blikk (Ditt Oslo.no)

– Det var litt skummelt å sende ut to ungdommer helt alene på noe sånt uten å kunne ha noe kontakt med dem.
Det sier Lene Haug fra AktiviOslo om dokumentarserien Uteliggerliv der to 19-åringer i en uke har prøvd seg som uteliggere i Oslo. I disse dager lastes det jevnlig opp episoder fra dokumentarserien på YouTube.

De følger Leif Riksheim (19) fra Tøyen og Idun Osnes (19) fra Haugerud som har prøvd seg på hvordan det egentlig er å leve som en uteligger uten et hjem og uten penger…

Dette skriver Mariann Butt fra Ditt Oslo i en stor reportasje om Uteliggerliv.

Leif og Idun på Nyhetsfrokost hos TV2

24. september var Leif og Idun gjester på Nyhetsfrokost hos TV2 nyhetskanalen. Reportasjen kan du se på TV2 Sumo hvis du er abonnent.

Premiere 21.9. 2011 og stor reportasje på Østlandssendingen

Uteliggerliv hadde premiere 21.9, 2011 – premieren bel beehørig dokumentert på NRK Østlandssendingen og det var veldig hyggelig. Det var klipp fra første episode og Leif og Idun møtte reportasjeteamet til Østlandssendingen under trafikkmaskinen der de hadde vurdert å overnatte den første natten ute. Akkurat den planen falt i fisk da siden Leif og Idun fant 11 sprøytespisser på ti sekunder. Leif ble dessuten intervjuet i studio. En lang og fin reportasje, bedre start kunne ikke Uteliggerliv ha fått.

Av sted til hjemløsheten

19-åringer på vei til hjemløsheten i Oslo. Uten penger, men med skjult filmkamera, skal Leif og Idun prøve tilværelsen som uteliggere i Oslo i syv dager og syv netter!

Med to bittesmå sekker på ryggen trasker de av sted over plassen foran Oslo S, forbi Tigeren og ser seg ikke tilbake…