Søk i Aktiv i Oslo

Sopp - på jakt etter matsopp - tips om sopplukking for sopptur

Sopptur? Ta en tur ut og høst av naturen!

I september er det høysesong for sopplukking i Oslos mange skogsområder, men det er også mulig å plukke sopp i august og oktober! Etter forholdsvis regnfylte perioder er det gode vekstvilkår for sopp som trives i fuktige omgivelser.

Det vrimler av sopparter i naturen

I Norges land finnes det noe slikt som 10.000 arter av sopp med stort og smått medregnet. Rundt 3000 av disse artene er det vi kaller «storsopper». De aller fleste av disse artene er uspiselige, men det er blant disse «storsoppene» matsoppen finnes. På verdensbasis er nærmere 100.000 sopparter identifisert, men forskerne regner med at det kan være så mange som halvannen million arter spredt over jordkloden vår.

Matsopper

For deg som skal plukke sopp er det nyttig å vite hvilke som er spiselige. Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til storsoppforgiftning. Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men gode og spiselige når de tilberedes riktig. Mattilsynet oppgir åtte sikre matsopper: Traktkantarell, Fåresopp, Rødskrubb, Matblekksopp, Blek Piggsopp, Kantarell, Steinsopp og Granmatriske.

Les mer om disse sopptypene og hvordan de skal behandles her >>

Sopphøsten

Den virkelige høysesongen for soppsanking er i august og september, men du kan også finne sopp utover i oktober. Når du har med deg barn er det viktig å passe på at de ikke faller for fristelsen til å prøvesmake soppen de plukker, da dette absolutt ikke er å anbefale. Dette gjelder selvsagt for den eldre garde også hvis du skulle være i tvil – sopp skal aldri spises rå. Utover dette finnes det en rekke retningslinjer det kan være lurt å memorere eller skrive ned.

Hovedregelen: Spis aldri sopp du ikke er 100 % sikker på.

Andre regler:

  • Plukk soppen i en kurv slik at soppen får oksygen og plass, ikke bruk plastpose.
  • Ha alltid med deg kniv og rens soppen ute i skogen. Det sparer deg for arbeid når du kommer hjem.
  • Hold ukjent sopp for seg selv slik at du ikke blander den med matsoppen. Bruk gjerne egne papirposer.
  • Plukk bare ung og frisk sopp, overse gammel sopp.
  • Bruk kniven til å skjære i gjennom matsoppen for å kontrollere om den er full av mark.

Soppkontroller

Har du tatt turen inn i marka og plukket sopp du ikke er helt sikker på, er det viktig å ta med seg utbyttet til soppkontroll etter turen. Soppkontrolløren kan fastslå hvilke arter du har fått med deg. De forteller deg om de er spiselige, gir deg tips om tilberedning og utvider kunnskapene dine om sopp.

Til hjelp for soppkontrolløren bør du huske på følgende:

  • Noter deg hvor og hvordan soppen vokste. Noter geografi, naturtype og hva den vokste på.
  • La soppen være hel og få med deg så mye som mulig av stilken. Følger du disse retningslinjene skulle alt være duket for en herlig soppmiddag med familien eller i gode venners lag.

Se hvor det er soppkontroll i Oslo >>

Digital soppkontroll

Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) har utviklet en app «Digital soppkontroll» som du kan ha med deg på soppturen. Der kan nybegynnere få hjelp av en soppkontrollør til å identifisere de vanligste matsoppene og de farligste giftsoppene fra bilder som du sender inn. Soppkontrolløren vil se over bildene og gi beskjed om du har funnet en matsopp. Soppkontrollørene får ikke lov til å identifisere alle sopper via appen, fordi mange av dem ikke kan identifisere ved bilde alene, men da kan du oppsøke en soppkontroll etter soppturen.

Last ned appen Digital soppkontroll fra App Store eller Google Play her >>

Ikke nøl med å kontakte giftinformasjonen

Skulle uhellet allikevel være ute, og du kjenner symptomer eller mistanke om forgiftning, nøl ikke med å kontakte Giftinformasjonen på 22 59 13 00.

Så spenn på deg turskoene, finn frem soppkurven og ta med deg barn, venner eller brillene dine og let deg frem til et område med mye sopp.