I september er det høysesong for sopplukking i Oslos mange skogsområder, men det er også mulig å plukke sopp i august og oktober! Etter forholdsvis regnfylte perioder er det gode vekstvilkår for sopp som trives i fuktige omgivelser.
I Norges land finnes det noe slikt som 10.000 arter av sopp med stort og smått medregnet. Rundt 3000 av disse artene er det vi kaller “storsopper.” De aller fleste av disse artene er uspiselige, men det er blant disse “storsoppene” matsoppen finnes. På verdensbasis er nærmere 100.000 sopparter identifisert, men forskerne regner med at det kan være så mange som halvannen million arter spredt over jordkloden vår.
For deg som skal plukke sopp er det nyttig å vite hvilke som er spiselige. Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til storsoppforgiftning. Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men gode og spiselige når de tilberedes riktig. Mattilsynet oppgir åtte sikre matsopper: Traktkantarell, Fåresopp, Rødskrubb, Matblekksopp, Blek Piggsopp, Kantarell, Steinsopp og Granmatriske.
Les mer om disse sopptypene og hvordan de skal behandles her >>
Den virkelige høysesongen for soppsanking er i august og september, men du kan også finne sopp utover i oktober. Når du har med deg barn er det viktig å passe på at de ikke faller for fristelsen til å prøvesmake soppen de plukker, da dette absolutt ikke er å anbefale. Dette gjelder selvsagt for den eldre garde også hvis du skulle være i tvil, sopp skal aldri spises rå. Utover dette finnes det en rekke retningslinjer det kan være lurt å memorere eller skrive ned.
Hovedregelen:
Andre regler:
Har du tatt turen inn i marka og plukket sopp du ikke er helt sikker på, er det viktig å ta med seg utbyttet til soppkontroll etter turen. Soppkontrolløren kan fastslå hvilke arter du har fått med deg. De forteller deg om de er spiselige, gir deg tips om tilberedning og utvider kunnskapene dine om sopp.
Til hjelp for soppkontrolløren bør du huske på følgende:
La soppen være hel og få med deg så mye som mulig av stilken. Følger du disse retningslinjene skulle alt være duket for en herlig soppmiddag med familien eller i gode venners lag.
Skulle uhellet allikevel være ute, og du kjenner symptomer eller mistanke om forgiftning, nøl ikke med å kontakte Giftinformasjonen på 22 59 13 00.
Så spenn på deg turskoene, finn frem soppkurven og ta med deg barn, venner eller brillene dine og let deg frem til et område med mye sopp.