Søk i Aktiv i Oslo

Påskekrim - krimanbefalinger til påske

Påskekrim og andre bok-anbefalinger

Krim til påske er nesten like selvsagt som egg og kylling og gåsunger og skirenn. Påskekrim er en tradisjon som har flere forklaringer. En av de mest grunnleggende er den blodige og mørke bakgrunnen påsken faktisk har. Opprinnelig er det en minnehøytid om den natten da dødsengelen vandret over Egypt, men sparte Israels folk. Så vår kristne påske er faktisk bygget på et krimdrama.

En annen teori er at det i hedensk tid ble blotet om våren for å sikre god avling. Blodtørsten sitter i oss, kamuflert som en dragning mot krimlitteraturen – som jo avspeiler gamle ritualistiske forestillinger hvor både offerlammet og syndebukken inngår.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Påskekrim – helt norskt

Selve påskekrimmen sies å være et helt særnorsk fenomen. Enkelte hevder at denne tradisjonen har sin opprinnelse fra 1920-tallet på grunn av en krimroman som ble lansert i rundt påsketider. Boka het “Bergenstoget plyndret i natt” og ble annonsert på forsiden av Aftenposten som om det var et vanslig nyhetsoppsalg. Bak stuntet stod Gyldendals forlegger Harald Grieg. Boka solgte godt og året etter begynte også forlaget Aschehoug å satse på krim til påske.

Uansett hvor påskekrimmen kommer fra finnes det den dag i dag ingen tvil om at tradisjonen er høyt priset og at det for mange ikke finnes en slik ferie uten en skikkelig krimbok! I år kan du velge mellom spennende nyheter eller gode, gamle klassikere.

Forslag til påskelesning for den krimglade

Journal 64 av Jussi Adler-Olsen

Innehar i skrivende stund 1. plassen på Ark sin bestselgerliste.

Fjerde bok i den populære serien om Avdeling Q. Etterforsker Carl Mørck og hans hjelpere står overfor en komplisert 23 år gammel sak, som skal vise seg å handle om overgrep på det aller groveste. Helt fram til 1950-tallet ble nemlig “upassende” kvinner deportert til den lille øya Sprogø, der misbruk, tvang og svik var hverdagskost. Dit kom også den unge Nete Hermansen, og derfra klarte hun å unnslippe – trodde hun. Men en dag innhenter fortiden henne. Hva skjedde med henne, og hvor ble det av menneskene omkring henne? Flere av dem er blitt sporløst borte. Da Carl Mørck endelig tror han vet hvordan tingene henger sammen, kommer en ny og svært kaldblodig morder på banen.

Kjøp Journal 64 her >>

Englemakersken av Camilla Läckberg

Dette er den åttende boken i Läckbergs Fjellbeckaserie og er ifølge Marit Grue en litt mer damete krimbok.
Påsken 1974. En familie forsvinner sporløst fra øya Valö utenfor Fjällbacka. Middagsbordet er sirlig dekket, men alle, bortsett fra ettåringen Ebba, er borte. Er de ofre for en forbrytelse, eller har de forsvunnet frivillig? Gåten blir aldri løst. Mange år senere kommer Ebba tilbake til øya og huset der hennes far med jernhånd har ledet en internatskole. Hun og mannen hennes, Mårten, har nettopp mistet sin tre år gamle sønn, og i et forsøk på å komme over sorgen har de bestemt seg for å pusse opp det gamle huset og starte en liten Bed and Breakfast. Men nesten før de får etablert seg, er det noen som forsøker å tenne på huset. Og da de begynner å fjerne gulvplankene i spisestuen, finner de størknet blod under..

Ildvitnet av Lars Kepler

Ildvitnet ligger på 2. plass på Ark sin bestselgerliste.

Et uhyggelig mord skjer på en institusjon for «vanskelige» tenåringsjenter. Ingen har sett noe. Ingen vil fortelle noe. Sporene fører Joonna Linna i retning av Vicky, som forsvant samme natt som mordet. Samtidig ringer det spiritistiske mediet Flora Hansen til politiet. Først vil hun ha penger for å snakke, snart ber hun dem bare desperat om å lytte. Dette er den tredje krimromanen til Lars Kepler, som er pseudonymet til forfatterne Alexander og Alexandra Coelho Ahndoril.

Kjøp Ildvitnet her >>

Av jord er du kommet av Chris Tvedt

Chris Tvedt vant prisen for beste krimroman i 2010 med Dødens sirkel

En gammel mann blir henrettet i en skogsbygd på Østlandet. KRIPOS–etterforsker Edvard Matre er satt på saken, men finner ingen spor. I Oslo åpnes etter mye press, en massegrav med pasienter fra Gaustad sykehus, og i Bergen blir en ung kvinne funnet drept, mens en annen ligger i koma. Edvard Matre blir sendt til Bergen for å finne en mulig seriemorder. I Bergen får han beskjed om at en av de som ble funnet i massegraven ved Gaustad er hans egen mor, som han trodde lå begravd på en kirkegård i Bergen. Edvard Martre vet ikke lenger hvem han er, men etter hvert som etterforskningen skrier frem, får han vite mer enn han setter pris på.

Kjøp Av jord er du kommet >>

Påskekrim 2012

Juritzen forlag gir hvert år ut en samling krimnoveller fra flere av Norges beste krimforfattere i én og samme bok. I år får du hele 17 bloddryppende krimnoveller, seks av dem nyskrevne, eksklusivt, til denne utgivelsen.

Forfatterne som har bidrag i “Påskekrim 2012″ er Unni Lindell, Anne B. Ragde, Jørn Lier Horst, Gunnar Staalesen, Tom Egeland, Jon Michelet, Kim Småge, Fredrik Skagen, Tor Edvin Dahl, Jan Melhlum , Ørjan N. Karlsson, Kjell H. Mære, Jorun Thørring, Jørgen Jæger, Kurt Aust, Erik Meling Sele og Jan Ove Ekeberg.

Årets påskekrim

Cappelen Damm har samlet tretten av sine beste kriminalforfattere i denne spesialutgaven. Her får du nyskrevne, grøssende gode noveller fra Karin Fossum, Jens Lapidus, Knut Nærum og John Ajvide Lindqvist, historiens første novelle med K2 og Patricia i hovedrollene av Hans Olav Lahlum og sitrende spenningshistorier fra Chris Tvedt, Tom Egeland, Gunnar Staalesen, Gert Nygårdshaug, Kjell Ola Dahl, Torkil Damhaug, Tor Edvin Dahl og Fredrik Skagen.

Kjøp Årets påskekrim her >>

 

Bøker som ikke er nyheter i år, men som likevel er verdt å lese denne påsken:

Nattefokk – Johan Theorin

Dette er den boken i en serie på fire kriminalromaner fra Öland. Når den kraftige stormen som kalles fokk, feier inn over Öland, gjør man best i å holde seg innendørs. Den tidligere fyrvokterboligen Åludden gård med sine to fyrtårn har stått tom i mange år da Katrine og Joakim Westin fra Stockholm kjøper eiendommen. Husene er bygd av tømmer fra et skip som forliste i 1846, og ryktet vil ha det til at det nordre fyret kun lyser natten før noen skal dø. Ekteparet Westin, som har to små barn, har pusset opp boliger før og er ikke det minste overtroiske. Men utpå høsten får de høre en gammel historie om at gården hver jul får besøk av de døde. Nattefokker en blanding av kriminalroman og spøkelsesfortelling, men også en beretning om sorg.

Bestill Nattefokk >>

Havfruen – Camilla Läckberg

Den sjette boken i suksesserien om politimannen Patrik Hedström og forfatteren Erica Falck i Fjällbacka. Magnus Kjellner, lykkelig gift og far til to, blir han funnet fastfrossen under isen, med merker etter vold. Det blir dessuten kjent at en av vennene hans, Christian Thydell, i mer enn ett år har fått anonyme trusselbrev. Christian står foran sitt store gjennombrudd som forfatter, og på lanseringsfesten for romanen Havfruen får han enda en meddelelse. Han bryter sammen og viser brevene til Erica Falck, som har hjulpet ham med manuskriptet. Christian nekter å gå til politiet, men Erica smugler med seg et av brevene og viser det til Patrik. Patrik aner at det finnes en sammenheng mellom brevene og drapet på Magnus, og at sporene fører bakover i tiden.

Bestill Havfruen >>

I den skogen – Harlan Coben

Paul Copelands søster forsvant da han var ung. Hun var en av fire ungdommer som forsvant fra en sommerleir. To av dem ble funnet drept, men søsteren ble aldri funnet. 20 år senere blir den tredje ungdommen funnet død på Manhattan. Paul får nytt håp om at søsteren han trodde var død kanskje fortsatt er i live. Han gjør flere grusomme oppdagelser før han gjennomskuer hemmelighetene som omgir ham.

Bestill I den skogen >>

Døden ved vann – Torkil Damhaug

Liss lever et utsvevende liv i Amsterdam, men kaster seg på flyet når hun får høre at søsteren er forsvunnet. I Oslo leter hun fortvilet etter svar på hva som har skjedd. Men blant dem hun møter finnes én som er villig til å drepe for å hindre at sannheten om søsterens grusomme skjebne kommer fram i lyset. “Døden ved vann” er en spenningsroman om å gå over grenser, om å innhentes av fortiden, om barnet som søker kjærlighet og møtes med begjær.

Bestill Døden ved vann >>

Stieg Larsson – alle tre bøkene om Blomkvist og Salander

Den populære Larsson er i påsken like aktuell som alltid, nå også siden hans første bok “Menn som hater kvinner” er å se på kino. Har du ikke lest denne, eller de to oppfølgerene “Jenta som lekte med ilden” og “Luftslottet som sprengtes”, er påsken en ypperlig anledning til å kaste seg over Stieg Larssons krim på.

Bestill Stieg Larssons bøker >>

Blodets bånd – Robert Wilson

Den fjerde og siste boken i den kritikerroste serien om drapsetterforskeren Javier Falcón. Om terror, mafiakrig og en kidnappet åtteårings skjebne. To biler kolliderer utenfor Sevilla. I den ene finner politiet liket av Vasili Lukyanov, medlem av den russiske mafiaen på Costa del Sol. I bagasjen har han nesten åtte millioner euro i kontanter og en samling disketter. Lukyanov var i ferd med å gå over til en konkurrerende mafiagruppe da ulykken skjedde, og Javier Falcón etterforsker saken som drap. Samtidig fortsetter han det møysommelige arbeidet med å finne ut hvem som sto bak bomben som ødela en boligblokk i Sevilla i juni 2006. Har mafiaen hatt en finger med i spillet? Og hvilken rolle spiller Falcóns marokkanske venn Yacoub Diouri, som er spion for den spanske etterretningstjenesten? Alt annet overskygges imidlertid da åtteårige Dario, sønnen til Consuelo Jiménez, blir kidnappet.

Bestill Blodets bånd >>

Carambole – Håkan Nesser

Oversatt av Elisabeth Bjørnson, Gyldendal

En mann har tatt et par drinker for mye og er ute og kjører i regnværet, han kjører ned en gutt og dreper han. Av redsel for følgene bestemmer mannen seg for ikke å melde fra. Problemet er at det finnes et vitne, og dette vitnet vil ha penger. Vitnet begynner å presse han for penger.. Mannen bestemmer seg for å drepe.

Et meget sppenende bok hvor du får anledning til se saken fra begge sider så og si, både fra jegeren og hans byttes ståsted.

Bestill Carambole >>

Spillet – Hector Macdonald

Oversatt av Cecilie Winger, Cappelen

Dette er en bok du sannsynligvis blir lurt trill rundt av. Ingen ting er helt som du tror og spillet snur seg stadig. Hovedpersonen Ben er student og han blir med på eksperiment. Meningen er å utvikle et apparat som skal kunne måle følelser. Dette er en snedig og intelligent thriller fra debutanten Hector MacDonald.

Bestill Spillet >>

Bak murene – Sara Paretsky

Oversatt av Bente Klinge, Aschehoug

En skadet og døende kvinne ligger på midt i gaten og privatdetektiven Victoria Warshavski vil prøve å hjelpe henne. Detetkiven etterforsker det stor mediakonsernet og saken er meget komplisert, det viser seg at den har forgeninger blant annet inn fengslesvesenet og sikkerhetstjenesten.

Broderskapet – John Grisham

Oversatt av Peter Lorentzen, Egmont Hjemmets Bokforlag

En thriller med mye action, full fart igjen fra Grisham. Denne gangen handler det om tre tidligere dommere som driver med utpressing, de øver seg på en som virkelig tar igjen.

Bestill Broderskapet >>

Det blir spennende!