Søk i Aktiv i Oslo

Fakkeltog for Fredsprisen - fakkeltoget i Oslo

Fakkeltog for fredsprisvinneren

Fakkeltoget som hyllet Fredsprisvinner Liu Xiaobo i 2010.
Foto: Erik F. Brandsborg, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Fakkeltog for fredsprisvinneren

Fakkeltoget til ære for vinneren av Nobels Fredspris 2011

Hvert år arrangerer forskjellige freds- og menneskerettighetsorganisasjoner fakkeltog til ære for årets fredsprisvinner.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Fakkeltog 2011

Fakkeltoget går vanligvis fra Youngstorget til Grand Hotel via Karl Johans gate.Lørdag 10. desember 2011 går fakkeltoget fra Youngstorget kl 17:30. I år arrangeres det av FOKUS (Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål) og Norges Fredsråd.

Les mer om fakkeltoget 2011 på FOKUS’ nettsider >>

Alle kan være med i fakkeltoget
Fakkeltoget som går fra Youngstorget til Grand Hotel har blitt en tradisjon og er en av de mest rørende tingene som skjer under Nobeldagene i Oslo. Det er forskjellige organisasjoner som er hovedarrangjør hvert år, det kommer an på hvem som har vunnet fredsprisen. Fakkeltoget er den viktigste anledningen vanlige Osloborgere har til å hylle fredsprisvinneren.

Fra Youngstorget til Grand Hotel
Fakkeltoget pleier å starte kl. 1800 på Youngstorget, med appeller og sang. Dette skjer samtidig med at prominente gjester er på vei inn til Grand Hotel for å delta på den årlige Nobelbanketten som starter kl. 1900. Fredsprisvinneren, som tidligere på dagen har mottatt fredsprisen under den høytidlige fredsprisseremonien i Oslo Rådhus, bor vanligvis i Nobelsuiten på Grand Hotel.

Hyller fredssprisvinneren på balkongen
Høydepunktet under fakkeltoget er når fredsprisvinneren kommer ut på balkongen og vinker til deltagerne mens han eller hun lar seg i hylle, Dette skjer klokken 1900, rett før fredsprisvinneren går ned for å slutte seg til gjestene på Nobelbanketten.

Fakkeltoget 2010 – for Liu XiaoboFakkeltog for Liu Xiaobo som ikke var til stede, men et stort bilde av Fredsprisvinneren ble vist på fasaden til Grand Hotel

1200 mennesker møtte opp selv om balkongen på Grand Hotel stod tom, det vil ble prosjisert et stort bilde av ham på hotellfasaden som folk kunne hyll.

Det var Amnesty som arrangerte fakkeltoget for årets Fredsprisvinner.

I forkant av fakkeltoget holdt blant annet Salil Shetty, generalsekretær for Amnesty International, en appell under parolen “Free Liu Xiaobo”.

I 2010 ble det også arrangert fakkeltog for Liu Xiaobo i Trondheim og Kristiansand.

Les om det vakre og verdige fakkeltoget for Liu Xiaobo i Oslo 2010 >>

Fakkeltoget 2009 – for Barack ObamaRekordmange deltok i fakkeltoget til ære for fredprisvinner Barack Obama i 2010

Aldri har så mange deltatt i fakkeltoget som da Barack Obama vant Fredsprisen. 5000 mennesker gikk i fakkeltoget og håpet å få et glimt av Michelle og Barack Obama på balkongen.

Les om fakkeltoget 2009 for Barack Obama >>

 

 

Fakkeltoget 2008 – for Martti Ahtisaari

I 2008 var det Norsk Tjenestemannslag, Norges Fredsråd og Norsk Folkehjelp som arrangerte fakkeltoget. Det er ingen faste organisasjoner som arrangerer fakkeltoget, arrangøren avhenger av hvem som har vunnet prisen. Fakkeltoget er likevel blitt et fast innslag under Nobeldagene.

Les om fakkeltoget 2008 for Martti Ahtisaari >>

Nobels Fredspris – hovedsiden >>