Søk i Aktiv i Oslo

Hva er Eurovision Song Contest?

Eurovisin Song Contest - hisorie og utvikling
Moldovas bidrag i ESC-finalen i Oslo i 2010.

Hva er egentlig Eurovision Song Contest?

Les om Eurovision Song Contest – historie og utvikling

I år er det 55. gangen Eurovision Song Contest går av stabelen. Her får du vite alt som er verdt å vite om Eurovision Song Contest og historien bak denne gigantiske konkurransen.

Eurovision Song Contest er en av verdens største TV-begivenheter. Hele 120 millioner mennesker ser denne begivenheten live på TV, og i tillegg blir det nå også sendt på internett.

Historien

Hvordan begynte egetlig Eurovision Song Contest? Det hele startet i 1955, med daværende EBU-direktør Marcel Bezencon. Europa var splittet etter to verdenskriger, og han tenkte at en pan-europeisk sangkonkurranse kunne være med på å samle nasjonene.

Året etter, i 1956, var Eurovision Song Contest et faktum. Grand Prix, som konkurransen het den gang, ble holdt for første gang i Lugano i Sveits. Syv land deltok med to sanger hver. Siden 1957 har vært land deltatt med én sang hver.

Siden den gang har konkurransen bare blitt større og større. Norge har deltatt siden 1960, med unntak av i 1970 og 2002.

Eurovision Song Contest har bare blitt mer og mer populær med årene, og derfor har det blitt nødvendig å arrangere semifinaler. Den første semifinalen ble arrangert i 2004, og i 2008 måtte man utvide slik at det ble to semifinaler.

Konkurransens form

Alle aktive medlemmer av den europeiske kringkastingsunionen kan være med. Hvert land velger ut sin deltager slik de måtte ønske. I noen land, blant annet Norge og Sverige, er det en intern konkurranse som er nesten like populær som den internasjonale finalen.

Siden 1993 har det vært så mange deltagende land i Eurovision Song Contest at ikke alle har kunnet delta. Det har derfor blitt arrangert ulike former for kvalifiseringer.

Det er 25 plasser i den internasjonale finalen. Slik det er i dag, er “de fire store” (Storbritannia, Frankrike, Spania og Tyskland) samt fjorårets vinner automatisk kvalifisert til finalen. Det arrangeres to runder med semifinaler der de landene som ikke er kvalifiserte konkurrerer om de resterende finaleplassene.

Er en låtskriverkonkurranse

Selv om Eurovision Song Contest er beskrevet som en sangkonkurranse, er det ikke egentlig sangerne som konkurrerer. Det er nemlig en konkurranse om å finne den beste låta. Selvfølgelig er det viktig at sangeren er flink – hvis ikke vil jo ikke låta komme til sin rett – men det er låtskriveren som vinner, ikke artisten.
Melodi Grand Prix / Eurovision 2012 – hovedsiden >>