Middelaldermagi for hele familien

Publisert: 14.06.2012 16:27 , av Ksenia Novikova

Middelalderfestivalen i Oslo er en årlig begivenhet i Middelalderparken, helgen før St. Hans.
Middelalderfestivalen i Oslo er en årlig begivenhet i Middelalderparken, helgen før St. Hans. Foto: Sofia Andersson, Oslo Middelalderfestival 

Middelaldermagi for hele familien

Bueskyttere, riddere, prinsesser og gjøglere gjør sitt inntog i Middelalderparken denne helgen når Oslo Middelalderfestival går av stabelen for 18. gang.

[include filepath=»/inc/social-buttons.php»] 

– Uten kaffe blir det liksom ingenting. Jeg må finne strøm et sted, men vet ikke helt hvor, mumler Henrik Høie. Prosjektlederen har en viktig misjon, han skal ordne kaffe. Oppdraget ender på kostymelageret hvor kaffekannene får plass mellom stativer med middelalderklær. Senere finner de veien ut i Middelalderparken, hvor Gamle Oslo Servicesentral er travelt opptatt med å sette opp et stort festivaltelt.

Middelalderparken skal nemlig forvandles til en middelalderlandsby i løpet av to døgn. I teltet som reises vil publikum finne matservering, konserter og teaterunderholdning, mens utenfor blir det arrangert hærslag og ridderturneringer. Men hvor kommer egentlig ridderne fra?

Kaffe må man ha når man begynner med intensive forberedelser til festival. Middelalderparken Forberedelsene til Oslo Middelalderfestival er i gang, og kaffe må man ha.
Forberedelsene til Oslo Middelalderfestival er i gang, og kaffe må man ha.

Nerdene arrangerer festival

– Vi ringer Ridder AS, fleiper Cathrine Kleivdal. Hun forklarer at flere grupper i Norge driver med ”reinacting”, levende historieformidling, fra forskjellige tidsepoker. Flere kompanier som gjenskaper middelalderen er hyrt inn til festivalen.

Oslo Middelalderfestival tar alltid for seg tiden rundt 1314, året Oslo ble landets hovedstad. Om to år kan altså både Oslo og byens middelalderfestival feire 700- og 20-års jubileum. Prosjektlederne Høie og Kleivdal har vært involvert i arbeidet med Middelalderfestivalen i fem år. De har noe forskjellige forklaringer på hvorfor de har ”holdt ut” så lenge.

– Jeg er en historienørd, ler Kleivdal.

 – Og jeg er teaternørd, innrømmer Høie.

Prosjektledere for Oslo Middelalderfestival, Cathrine Kleivdal og Henrik Høie.
Prosjektledere for Oslo Middelalderfestival, Cathrine Kleivdal og Henrik Høie.

Det må være en bra kombinasjon siden Middelalderfestivalen har som mål å sette fokus på Oslo bys mangfoldige historie på en levende måte. Gjennom håndverk, teater, formidling, konserter og en rekke aktiviteter for store og små, kan publikum bli kjent med middelalderen.

– Vi prøver å vokse hvert år. Flere folk fortjener å oppleve festivalen, forteller Høie. Han tviler ikke et øyeblikk på at årets program er ”kjempespennende”.

Det største festivalteltet, eller "Gilde-teltet" som det heter i programmet til Oslo Middelalderfestival, bygges først.  finne matservering, konserter og teaterunderholdning
Gildeteltet, som det heter i programmet til Middelalderfestivalen, under oppbygging.

Inviterer sponsorer til å spre glede

I år forsøker arrangørene noe nytt. De har invitert sponsorer til å spleise på festivalbilletter som gis bort til Frelsesarmeen og Fattighuset.

– Bedriftene kan være med på å skape god stemning, gjøre noe flott uten at det koster så mye. Og det er veldig hyggelig å ringe de humanitære organisasjonene. De setter pris på slike gaver og forteller det er viktig at barn fra vanskeligstilte familier får sånne opplevelser, sier Høie.

I år har Nordea og Aktiv i Oslo blitt vervet som sponsorer og kjøpt inngang, mat og drikke til 100 personer. Neste år håper arrangørene på å kunne sponse fire ganger så mange.

Oslo Middealderfestival-arrangørene skal bygge en portabel middelalderlandsby i Middelalderparken på to døgn. I helgen reiser Middelalderparken tilbake i tid til middelalderen i Oslo.
Under Middelalderfestivalen reiser Middelalderparken tilbake i tid til Oslo i 1314.

Middelalderfestival rundt hjørnet

– Det er veldig gøy å jobbe med festival. Det er ekstremt intenst, man bygger opp en storslagen forestilling som skjer der og da, så er det over. Det er aldri kjedelig, synes Høie.

Selv om teltskjellettet er reist, er det vanskelig å forestille seg hvordan festivalen vil se ut. Nærmere 250 mennesker skal bo i middelalderbyen og underholde publikum lørdag og søndag. Hva gleder så arrangørene seg til mest? 

– Hvis ting går bra, skal det det bli godt å bare sette seg ned og nyte stemningen, se på glade folk som koser seg, sier Kleivdal. Høie tror også det blir deilig å se fruktene av arbeidet:

– Man ser på aktivitetene og folkemengden, og tenker; jeg har være med på å bygge opp dette. Det er utrolig kult.

Festivalsjefene ser frem til å sette seg på ruinene under Middelalderfestivalen og "bare nyte stemningen".
Festivalsjefene gleder til å slappe av og «bare nyte stemningen» under Middelalderfestivalen.

Oslo Middelalderfestival bringer publikum til 1300-tallet med sverdkampaction, middelaldermarked, barneaktiviteter, konserter, turneringer, oppvisninger og teaterforestillinger. Festivalen pågår lørdag og søndag, kl. 1100-1800. Les mer om Oslo Middelalderfestival >>

Se hele programmet for Middelalderfestivalen på arrangementets hjemmesider>>