Slik blir Ekeberg Skulpturpark

Publisert: 02.07.2012 16:34 , av Lene Haug

Alison Krauss & Union Station på KollenBli med på Christian Ringnes og Aktiv I Oslo.no på tur i Ekebergskogen som skal bli Ekeberg Skogpark i september 2012.
Foto: Bilge Öner, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Den «nye» Ekebergkongen i skogen!

Slik blir Ekeberg Skulpturpark

Underjordisk som den gamle Ekebergkongen, er han kanskje ikke,  men Christian Ringnes, som skjenker Oslo en gave på 300 millioner kroner er noe for seg selv. Neste høst åpner Ekeberg Skogspark med 25 feminine skulpturer plassert rundt i den vakre, mystiske Ekebergskogen.

[include filepath=»/inc/social-buttons.php»]

Christian Ringnes bygger skulturpark på EkebergParken skal gradvis utvides med flere skulpturer og kanskje blir det etter hvert gondolbane fra Bjørvika og opp til Ekeberg.

I følge eventyrdikteren Peter Christen Asbjørnsen holdt Ekebergkongen til dypt inne i Ekeberget sammen med andre underjordiske.

Sagnet om Ekebergkongen  var faktisk Asbjørnsens første sagnfortelling, det kom ut første gang i 1837.

På søndager og helligdager kunne Ekebergkongen skape seg om til en vakker og litt gammelmodig mann i Bernt Ankers skikkelse med en stjerne på brystet. Han gikk rundt og fridde til pikene som vanket omkring i kratt og kløfter eller sanket bær i skogen.

Asbjørnsen vandret også selv mye i skogene på Ekeberg i sine barne- og ungdomsår.

I september 2013 åpner skulpturparken som er en gave til Oslo fra Christian Ringnes i Ekebergskogen

Christian Ringnes forteller og gestikulerer ivrig når han forklarer hvordan Ekeberg Skogspark skal bli. Skulpturparken på Ekeberg får mange spennende attraksjoner, men det skal forsatt være mer skog enn park.

Feminine skulpturer i Ekebergskogen på rekordtid

Så passer det kanskje bra, på mange måter, med et ett vell av feminine skulpturer vakkert plassert  langs stier som slynger seg gjennom skogen på Ekeberg

Det er lett å se for seg Christian Ringnes som en eventyrskikkelse der vi vandrer etter han en deilig sommerdag. Han inspirerer oss med sine fortellinger og visjoner om hvordan Ekeberg Skulpturpark skal bli  når den etter planen åpner i september 2013.

–  Det er ikke noe formelt som kan stoppe prosjektet nå, men det kan komme forsinkelser med mindre planer og tillatelser.

Christian Ringnes startet arbeidet med å få etablert en feminin skulpturpark i skogen rundt Ekebergrestauranten i 2006, så når parken skal åpne allerede i 2013 må arbeidet sies å ha gått i rekordfart, nesten magisk fort, i dette landet der slike ting pleier å ta uendelig lang tid.

Kanskje har han fortrollet Bystyret og Byrådet også, det var kun Heidi Rømming fra SV og Rødt som stemte imot reguleringsplanen i 2011.

Senere har flere personer og organisasjoner, med Kari Jacquesson som frontfigur, klaget på vedtaket og saksbehandlingen og debatten har til dels vært ganske heftig i media. 12. juni i år avviste Fylkesmannen klagene og stadfestet Bystyrets vedtak.

I området rundt Ekebergrestauranten er det allerede skulpturer "Mor med barn" av Per Ung
I området rundt Ekebergrestauranten er det allerede fire kvinneskulpturer, dette er Mor og barn av Per Ung

Kvinneskulpturer har også provosert

At parken skal prydes med kvinneskulpturer har også provosert noen, som ser for seg nakne kvinnekropper over alt, som et motstykke til den hovedsaklig maskuline nakenheten i Vigelandsparken. Til å begynne med dreide debatten seg mest om kunsten, etter hvert har den dreid seg mer om saksgangen og naturen.

Les hva Heidi Nordby Lunde skrev om nakne damer i parkene i Bypatrioten >>

Ekebergskogen er i dag en fredelig plett med gjengrodde stier, til tider preget av forfall og at fremkommeligheten ikke er den besteDe fleste er for

Det er stille og rolig i Ekebergskogen, mange av stiene er overgrodde og slitte, men på en solfylt og tørr dag er det ydyllisk.

Christian Ringnes forteller at det ikke er fullt så trivelig å ferdes her på våte dager når alt er mørkt og gjørmete. Når skulpturparken åpner vil de viktigste stiene ha belysning og være mer fremkommelige også for eldre og folk med barnevogner.

Det offisielle navnet på Skulpturparken har etter hvert blitt til Ekeberg Skogspark  – Skulptur & Kulturminner. 

Hva barnet blir hetende på folkemunne er fortsatt uvisst, men vi spår at parken i lang tid kommer til å forbindes mest med skulpturer av  kvinner og Christian Ringnes selv.

Etter medieoppslagene å dømme kan det se ut som om motstanden mot Ekeberg Skogspark – Skulptur & Kulturminner har vært massiv, men den har kanskje heller bare vært høylytt.

–  Noen få motstandere fikk veldig mye oppmerksomhet og dette førte nok til at de ble enda mer ivrige.

– Blir du lei deg?

– Nei, jeg har holdt på så lenge med eiendom at en viss motstand var forventet. I denne saken har imidlertid tilslutningen vært uvanlig stor, på alle meningsmålinger og undersøkelser på Facebook og så videre er 60 prosent positive og bare 20 prosent negative. Det er svært høy oppslutning om et prosjekt som ennå ikke er realisert.

I mørk dress, med skjerf i halsen og pent skodd tar Christian Ringnes oss med på tur

Ulastelig kledd, i mørk dress og svarte dressko leder han oss langs stiene og peker og forklarer. Han springer lettbent og uanstrengt opp og ned skråninger konstant fortellende og gestikulerende.

255 mål med skog, skulptur og kulturminner

Ekebergåsen er et kjent landemerke i Oslo og byr på fantastisk utsikt over byen og fjorden mange steder. Ekebergsletta, Ekebergskråningen ned mot Bunnefjorden og Ekebergskrenten ned mot Gamlebyen kan friste med naturopplevelser, kulturopplevelser og turmuligheter.  I perioden 1889 til 1933 kjøpte Oslo Kommune opp Ekeberg for å gi byens voksende befolkning en stort grøntområde til rekreasjon og sport. Totalt var dette området på 2700 mål.

–  Skulpturparken er på 255 mål og går fra Kongsveien og opp mot Ekeberg Camping, forteller Ringnes.

Skogen skal for det mest få stå i fred. Kun 10 prosent av arealet vil bli berørt, lover Christian Ringnes.

–  Dette området ble i sin tid opparbeidet som park, bedyrer han. Nå har den har forfalt. Da Eiendomsspar kjøpte Ekebergrestauranten i 2002 for å rehabilitere det forfalne bygget, så jeg på mange gamle bilder av området rundt. Jeg fikk lyst til å gjøre noe med forfallet i parken også. Mesteparten av det vi skal gjøre er å utbedre og reparere allerede eksisterende stier og veier. Noen steder vil vi legge grus og kantsten.

I bygge eller rive

Allerede i 1911 begynte byborgerne i datidens Kristiania å valfarte til en musikkpaviljong som ble bygget på Ekeberg og forløperen til Ekebergrestauranten ble oppført i 1916. 

I 1929 ble dagens utgave av Ekebergrestauranten åpnet. Området ovenfor restauranten ble opparbeidet med stier og parklommer og ikke minst utsiktsplasser på 1930-tallet. Det var lenge et populært utfluktssted.

Ekebergrestauranten, som ble tegnet av arkitekt Lars Backer, regnes blant et av Norges viktigste funkisbygg. Etter som tiden gikk ble det mindre en perle og det forfalt kraftig på slutten av 1990-tallet, da stedet ble stående tomt og forlatt.

I våre dager fremstår den velbevarte funkisbygning som et hvitt, tja, eventyrslott og folk valfarter atter fra fjern og nær for å nyte atmosfæren, holde selskaper og stirre utover Bunnefjorden og Oslofjorden over et glass Chablis en sommerdag.

På slutten av 90-tallet var funkisperlen Ekebergresturanten totalt forfallen før Christian Ringnes kjøpte og restaurerte restaurantperlen

– Hvor stor tror du sjansen hadde vært for å få nei hvis du søkte om å få bygge Ekebergrestauranten i dag? Spør han med glimt i øyet.

–  Nei, sånn cirka 100 prosent

– Hvor stor tro du sjansen hadde vært til å få nei hvis du ville rive den da?

–  Nei, sånn cirka 100 prosent

Vi ler.Det er et møysommelig arbeid, å plassere skulpturer i terrenget

Nøye utvalgt og testet

Christian Ringnes forteller at det i første omgang skal settes ut 25 skulpturer. Alle er godkjente av et kunstfaglig utvalg som har plukket ut de skulpturene som skal plasseres. 

Se oversikt de utvalgte skulpturene >>

Det er et bredt utvalg av internasjonalt anerkjente kunstnere som blir representert.

Vi navner i fleng Pierre-Auguste Renoir, Auguste Rodin, Aristide Malliol og Salvadore Dali. Fremtredende norske kunstnere, blant annet Per Ung, Hilde Mæhlum, Åse Texmon og Knut Steen, er også representert.

De første 25 skulpturene er for det meste klassiske figurative verker fra slutten av 1800-tallet frem til i dag.

–   Alle skulpturene er innkjøpt for lengst. Jeg har kjøpt mange flere. Det kunstneriske utvalget har plukket ut de dyreste og beste.

–  Hva skjer med de som ikke er plukket ut?

–  Noen er plassert i Folketeaterpassasjen. Den mest kjent er vel Marc Quinns statue av Kate Moss. Den ble ikke godkjent av utvalget. Jeg har også fått mange skulpturer hjemme i min egen hage.

Skulpturene skal plassere med utgangspunkt i skogen og landskapet og Christian Ringnes forteller at det har vært mye jobb med plasseringen av dem i terrenget. Utvalget har ikke bare plukket ut verkene men også bestemt plasseringen av alle.

– Tenk deg bare innredning i et hjem, hvor mye tid det tar, og hvor vanskelig det er å se for seg hvordan  ting blir uten å flytte rundt på alle møblene. Her er det enda mer krevende for landskapet er tredimensjonalt og skulpturene må fungere fra alle vinkler. Vi har drasset rundt på pappfigurer og studert dem ovenfra og nedenfra. Det er umulig å gjøre denne jobben på tegnebordet.

Eksempel på "trær" som har blitt fjernet for å bedre utsikten og fremkommeligheten Skrikplatå

Ekeberg Skogspark kommer til å inneholde mange spennende attraksjoner når den åpner.

En av de største blir kanskje utsiktsplatået som legges til nøyaktig det utsiktsstedet fagfolket har kommet til at danner bakgrunnen i Munchs Skrik.

Plattformen skal formidle den utsikten Munch så og dessuten formidle historien om hans vandringer på Ekeberg.

Det er flere enn Asbjørnsen, Ringnes og Ekebergkongen som har likt å vandre i disse traktene.

Christian Ringnes ønsker at stadig nye mennesker skal få glede av området, og ønsker å fjerne en del mindre busker og noen trær for å gjenskape tidligere tiders utsikt.

Nå om dagen gror vegetasjonen helt villt, tidligere beitet geiter over alt i på Ekeberg og holdt orden på landskapet. 

–   Vi skal fjerne svært få store trær og de vakre furuene skal selvsagt stå. Vi skal fjerne opptil ti prosent av krattet og buskaset og en til to prosent av trærne. Vi ønsker å opprette siktlinjer og utsiktspunkter.

Vi ser for oss massevis av besøkende i Skrikpositur som fotograferes mot den riktige bakgrunnen og spår en turistmagnet.

Gjenskaper dansepaviljong

Et annet høydepunkt i parken blir nok Paviljong av Dan Graham. Paviljong skal settes opp på fundamentene til den gamle dansepaviljongen.  Dan Graham, som er verdens ledene skaper av spesielle paviljonger, skal lage en skulptur i form av  en stedstilpasset paviljong. Paviljongen blir dekket med glass som speiler omgivelsene og inne i den vil du kunne nyte en storslagen utsikt over Oslofjorden.

Titusen år gamle spor etter mennesker

Ved fundamentene til den gamle dansepaviljongen er det hektiske utgravinger og det har blitt funnet 9500 år gamle flintkjerner

Det har vært mennesker på Ekeberg i uminnelig tid og kulturminner finnes overalt.

–  En positiv effekt av at vi gjør noen inngrep er at grunnen må undersøkes med tanke på forhistoriske minner før vi kan gjøre noe. Her ved den gamle paviljongen har det blitt gjort spennende funn. Ekeberg er faktisk det området som har den aller eldste bosetningen i Osloområdet.

Christian Ringens mener at dialogen med Riksantikvaren og Byantikvaren har vært positiv på alle måter.  I de områdene der inngrepene kan komme til å skade fortidsminner som ligger begravet, må det først letes etter karbon. Funn av karbon i et område kan bety et det har vært bosetninger der og da må det en arkeologisk undersøkelse til før området eventuelt kan frigis.  Skulpturparkplanene har ført til flere spennende funn som ellers ikke ville ha blitt gjort.

– Det er selvsagt også en utfordring som har ført til at vi har endret litt på planene. Vi har bestemt oss for å plassere skulpturene i et mindre område enn først planlagt. Parken blir dermed mer kompakt og det tror jeg bare er en fordel.

Rett ved fundamentene til den gamle dansepaviljongen er det utgravninger på gang. Vi møter ivrige arkeologer fra Kulturhistoriske museum,

– Vi har gjort en del funn i dette området, kan Carine Eymundsson fortelle. Ikke minst har vi funnet en veldig fin flintkjerne som kan dateres til 7500 før Kristus.

– Har dere funnet noe mer, undrer Christian Ringnes

– Mer flint, sier hun

Carine Eymunsson fra Kulturhistorisk Museum er i full gang med arkeologiske utgravinger i Ekebergskogen som et resultat av planene om skulpturpark i området, og har funnet 9500 år gamle flintkjernerFem arkeologer har arbeidet på det lille området i tre uker og skal holde på en uke til. De er svært fornøyde med funnene i området ved paviljongen.

Fortidsminnene skal få en stor plass i parken og den tidlige historien som avdekkes skal formidles til besøkende.

Christian Ringnes forteller at de blant annet skal gjenskape en steinalderbosetning og formidle hvor høyt havet gikk i steinalderen.

Den gangen satt menneskene høyt oppe på Ekeberget og kunne dyppe føttene i saltvann.

Restaurerer to forfalne sveitservillaer

I Kongeveien rett nedenfor Ekebergrestauranten ligger to en gang stolte, men nå svært forfalne sveitservillaer.

 Begge skal restaureres til åpningen av Ekeberg Skogspark. Ved de to sveitservillaene skal det opparbeides en historisk forankret hage med prydbusker, sitteplasser og skulpturer, selvfølgelig.

Den ene villaen vil få café i første etasje og et galleri i andre samt kontorer for parkadministrasjonen.

I den andre villaen skal det i samarbeid med Kulturhistorisk museum lages et informasjonssenter som skal formidle informasjon om naturen og kulturen på Ekeberg.

Vann og optiske illusjoner

Det gamle vanntårnet og vannreservoaret skal bli til et helt spesielt kunstverk av James Turrell

Vi står ved det gamle vanntårnet og Christian Ringnes forklarer hva som skal bli kronen på verket i Skogsparken.

Christian Ringnes demonstrer Oslo Scyscape som skal bli en opplevelse i det gamle vanntårnet på EkebergHer skal publikum kunne gå inn i underjordiske rom med kunstig belysning som skaper spesielle effekter. Lyset  skal fremkalle det som kalles Ganzfeld-effekt. Det er en effekt som oppstår når du ser på en flate med helt lik farge, hjernen kutter da ut signalene fra øynene på grunn av manglende impulser og dette oppleves som at alt blir svart og som tilsynelatende blindhet.

I det innerste rommet skal Oslo Skyscape lages.

Der blir det benker hvor tilskuerne sitter og titter opp gjennom et lite hull midt i taket som viser en liten bit av himmelen. Dette skaper en effekt av at himmelen kommer helt nær og ved hjelp av skiftende lys i rommet vil selve himmelen bytte farge.

Det lille hullet kommer opp i form av en liten øy i vanndammen som skal lages ovenfor vanntårnet.

Det er kunstneren James Turrell som skal lage dette spesielle kunstverket.Han har tilbragt flere dager på Ekeberg med å se på det gamle vanntårnet.

Vanndammen blir på 400 kvadratmeter med sittebenker og naturlig vegetasjon rundt.

Trappen mellom Ridesletta og Svenskesletta

Utsikt over Hundesletta eller Svenskesletta som dette fantastiske stedet også kalles, fra den slitte og forfalne Tysketrappen. På denne sletta var det kirkegård for tyske soldater under andre verdenskrig.

Vi tusler videre oppover på gjengrodde stier, småfuglene synger i busker og kratt og den store Svenskesletta åpenbare seg med vidsyn og utsikt. Christian Ringnes er et oppkomme av historiekunnskaper og anekdoter.

– På denne sletten sto det et avgjørende slag med svenskene i 1567, svenskene vant. Men her er det krigsminner fra nyere tider også. Denne sletten ble brukt som æreskirkegård av tyskerne under andre verdenskrig. Det var store nazistiske seremonier her og hele 2000 tyske soldater ble begravet her.

Etter krigen, var denne kirkegården for tyske soldater på et av Oslos aller vakreste steder, naturlig nok svært upopulær og de tyske gravene ble flyttet til Alfaset.

Svenskesletta kalles stort sett Hundesletta i våre dager.  Hundene kan løpe løse på den store sletten hele året.  Området er stort og populært. Om vinteren er akebakken super.

Mellom Svenskesletta på nedre plan og Ridesletta, der hester og ryttere kan boltre seg, går en forfallen trapp kalt Tysketrappen.

Vi kan se at den har vært storslagen, med to trappeløp, men nå er den forfallen og knapt som trapp å regne.Tysketrappen mellom Ridesletta og Svenskesletta er svært forfallen. I forbindelse med at skulpturparken anlegges på Ekeberg skal trappen restureres og det skal settes opp benker på de flotte utsiktspunktene

– Denne skal vi restaurere, vi skal gjøre den litt myk, med hyggelige og pene benker. Vi ønsker ikke at folk skal tenke på tyske seremonier.  Vi skal også fjerne en del buskas slik at utsikten blir bedre. De store trærne får selvsagt stå i fred. Det blir litt av en jobb å restaurere her. Jeg vet tilfeldigvis at det kommer til å koste 1.8 millioner, smiler Ringnes.

Ridesletta brukes både av EKT Rideskole som utebane og av Ekeberg Rideklubb til stevner og arrangementer.

Hester, hunder og mennesker

Frode Riis er ute og rir på ridestien på Ekeberg

Vi forsetter bortenfor Ridesletta og møter en staut rytter på en sti som brukes mye til turridning.

Frode Riis er ute og rir en splitter ny Lippizaner som er privathest på EKT Rideskole. Han ser ingen problemer med litt bredere stier og grus på ridestien.

…og skogstroll?

Mens vi småprater med Frode Riis om skulpturer og hester kommer en møkkete jente med lange dreads brasende gjennom skogen fulgt av en sky gutt. Vi er virkelig i en eventyrskog. De ser ut som to underjordiske.

– Vi har bodd her siden 18 april, da den ulovlige hogsten startet, sier jenta. Gutten holder seg ti meter lenger bak og sier ingen ting.

– Hvilken ulovlige hugst? Spør Christian Ringnes

Men hun snakker ikke til han, er ikke interessert i dialog. Hun snakker til oss.

–  Det kommer til å komme en million besøkende hit og ødelegge urskogen

–  Nå er det 30.000 besøkende i området i året, vi regner med en dobling sier Christian Ringnes.

På vår vei har vi så å si ikke truffet noen turgårere, bare arkeologene og Frode Riis og nå disse to som sier de bor i leir litt lengre opp i berget.

–  Det området dere telter i kommer overhodet ikke til å bli berørt, sier Christian Ringnes. Dere må gjerne campe der.

–  Jeg ikke tid til å stå her å diskutere med deg. Jeg er faktisk på jobb, men DERE må gjerne komme opp og snakke med oss, sier hun.

Plutselig dukket to aksjonister fra Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen opp på stien

Dermed løper gutten og jenta sin vei og forsvinner inn i den tette skogen.

Ok, tenker vi, de er ikke vaskeekte skogstroll, men representanter for Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen.

Motstanderne av skultpturparken snakker gjerne om urskogen som vil bli rasert, men området vi har vandret i, det skulpturparken skal komme i, er ingen urskog. Det er et område som har vært park i nesten hundre år og som har hatt dansepaviljong og kirkegårder fulle av tyskere som ble begravet med pomp og prakt. I våre dager preges området av hundejordet, ridebanen og ridesti.

Ekebergskråningen Naturreservat blir ikke berørt

Ekeberg er stort og ble kjøpt av Oslo kommune med det formålet å bli folkepark. Øst for og nedenfor Sjømannskolen ligger det dessuten et naturreservat; Ekebergskråningen Naturreservat, som er på 385 mål.

Naturreservatet er en mye større enn skulpturparken. Områdene grenser imidlertid til hverandre og naturvernere mener at dette kan være et problem for verneområdet. Oslo kommune og Fylkesmannen er ikke enige i dette.

Ekebergskogen er uten tvil idyllisk og litt fortrollet

– Har du forståelse for noen av argumentene til motstanderne?

– Absolutt, det er alltid en avveining mellom vern og bruk av naturområder. Dialog med forskjellige interessenter har ført til endrede og bedre planer.

Ekeberg Skogspark er en storslått gave til Oslos befolkning fra Christian RingnesUte av skogen

Plutselig er vi ute av skogen. Ekebergrestauranten kneiser over fjorden og byen. Klokken er to en vanlig onsdag, men solen skinner og det er fullt av blide mennesker på terrassen.

Christian Ringnes kysser oss på venstre og høyre kinn og forsvinner i sin snertne kabriolet. Vi setter oss på terrassen med en lite glass Chablis og ser for oss gondolbanen fra Bjørvika og gleder oss.

Er vi bergtatte? Kanskje det! Den ”nye” Ekebergkongen kommer til å lokke flere enn oss opp på berget og inn i skogen.

Ekebergskogen er uten tvil en fortryllende liten skog. Vi tror de underfundige skulpturene og bedre utsikt på utvalgte punkter vil øke magien, og at belysningen vil gjøre det hyggeligere og tryggere på kveldene.

At området blir tatt i bruk av flere er bare fint, her er det plass. Det er en stor gave Christian Ringnes gir til Oslo, mener vi, men så har han vel kanskje fortryllet oss helt!

Illustrasjonsplan over Ekeberg skulpturpark

 Klikk her for å se illustrasjonplanen i stor størrelse

Se flere bilder fra turen med Christian Ringnes i Ekebergskogen >>

 

Ekeberg Skogspark

Etter planen åpner Ekeberg Skogspark i september 2013.

Området mellom Kongsveien og Ekeberg Camping er vedtatt regulert til Skogspark med skulpturer og kulturminner i  et samarbeid melllom Oslo Kommune og C. Ludens Ringnes Stiftelse finansierer prosjektet.

C. Lundens Ringnes Stiftelse har gitt Oslo kommune en gave på  300 millioner kroner.