Søk i Aktiv i Oslo

Lista Fyr

Det er nå mulig å overnatte i den tidligere assistentboligen på Lista Fyrstasjon. Lista Fyr tilbyr to helt nyinnredede leiligheter på 90-100 kvadratmeter.

Fyrferie

Det er nå mulig å overnatte i den tidligere assistentboligen på Lista Fyrstasjon.

Lista Fyr tilbyr to helt nyinnredede leiligheter på 90-100 kvadratmeter (2 etasjer). Hver leilighet har sengeplass til inntil 7 personer, er fullt utstyrte, og har en fantastisk utsikt mot sjø og land. Leietakere har fri adgang til fyrtårnet under hele oppholdet! I tillegg finnes det flere fantastiske turstier like ved fyret.

Leilighetene er tilnærmet identiske, og hver leilighet inneholder:

 • 3 soverom med plass til inntil 7 personer
 • 1 bad m/WC
 • 1 bad m/WC, dusj og vaskemaskin
 • Kjøkken m/kjøleskap, komfyr, oppvaskmaskin, mikrobølgeovn og kaffetrakter
 • Stue m/TV, sofa og spisebord

Lista Fyr Informasjonssenter

Lista Fyr Informasjonssenter har åpent hver dag hele sommeren. I senteret finner du en flott utstilling om kulturminner og lokalhistorie. Turistverten svarer gjerne på spørsmål.

Her selges også suvenirer og enkelte kioskvarer, som blant annet is, brus, kaffe og te. Du får også kjøpt billetter til fyrtårnet. Infosenteret har gratis inngang!

Vi tilbyr guidinger i infosenteret og på fyrområdet etter interesse hele året.

Historien til Lista Fyr

Farvannet utenfor Lista kan se innbydende ut i godvær, men fyret sender sine varselblink utover en av seilskutetidas mest fryktede kyststrekninger. I 1781 var det f.eks. hele 8 skip som strandet i løpet av høsten.

Kravet om fyrlys ble først reist av byborgerne i Flekkefjord i 1789, og da planleggingen og utbyggingen av fyrvesenet kom i gang på begynnelsen av 1800-tallet kom Lista langt opp på prioriteringslisten. I 1836 kunne det første fyret tennes.
Det besto av et 34 meter høyt tårn i hugget granitt.

Etter hvert ble det et problem å kunne skille de enkelte fyrlysene fra hverandre. For å unngå forveksling ble det derfor reist ytterligere to fyrtårn på Lista i 1853. Ordningen med tre fyrtårn varte fram til 1872. I denne perioden fra 1853-1872 var Lista fyrstasjon verdens største. I 1872 hadde oppfinnelsen av de nye blinkapparatene gjort det mulig å skille de enkelte fyrene fra hverandre ved hjelp av ulik lyskarakter. To av tårnene på Lista ble derfor demontert og flyttet.

Lista fyrstasjon har også hatt tåkesignal og en signalstasjon (semafor) hvor fyrbetjeningen kunne sende meldinger til passerende skip ved å heise ulike flaggkombinasjoner opp i masten på vollen. Dessuten var tåkesignalene koordinert med radiofyret slik at skipene kunne beregne avstanden til land ved å ta tidsforskjellen mellom radiosignal og lydsignal.

Turstier

Lista egner seg perfekt til fotturer, og har mer enn 30 kilometer med oppmerkede turstier. En av de flotteste turstiene går fra Lista Fyr til Nordberg Fort, der du får oppleve storstilt natur i et av Norges eldste kulturlandskap. På veien passerer du blant annet de 3-4000 år gamle helleristningene på Penne og fruktbarhetssymbolet Vanen på Sausebakk, mens du kan nyte utsikten over Lista fra Nordberg Fort, som er et originalt tysk kystfort fra 2. verdenskrig. God tur!

Åpningstider

Våren

 • Palmesøndag 12-16
 • Skjærtorsdag—2. påskedag 12-16
 • Helger/helligdager i mai 12-16

Juni og August

 • Mandag – fredag 12-16
 • Lørdag – søndag 11-18

Juli

 • Mandag – søndag 11-18

 

For mer informasjon, besøk www.lista-fyr.no

Send melding til Lista Fyr

I vår personvernspolicy kan du lese mer om hvordan vi håndterer dine data på en sikker måte.