Søk i Aktiv i Oslo

Øl- og matfestivalen

Øl og matfestival

Ølet flommer på Øl- og matfestivalen.
Foto: Camilla Sogn, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Øl, mat og glade folk samles i Kubaparken

Solen skinner og ølet dugger til plastkrusene. Det lukter av mat som stekes på åpne griller og det er fullt av smilende mennesker. Sommeren er på trappene, og med seg har den en festival for smaksløkene.

Fantastisk ølmeny

Øl- og matfestivalen er en festival med fokus på ”øl i mat og øl til mat.” Mellom 1. og 5. juni er det høy og veloverveid flaskeføring i Kubaparken, der festivalen går av stabelen. Selv om festivalen også har et fokus på mat, er det øl som er det viktigste. I motsetning til en vanlig middagssituasjon er det her maten som er tilbehøret, og drikken som er hovedretten. Og det er nok hovedretter å velge mellom. Øl i sin videste betydning, svimlende ølkart som for det utrente øyet virker nærmest som et eget språk, men som kjennere eller entusiaster gleder seg over og bestiller etter uten problemer. Men nybegynnere trenger ikke å være redde, for alle de ansatte i barene, eller menneskene rundt en i køen, er villige til å hjelpe.

En vennegjeng feirer bursdag på Øl- og matfestivalen Kristoffer Røed og Ricky Sookermany har sikret sg smaksprøver på Øl- og Matfestivalen 2011

Aktiviteter og avslapning

Når man har kjøpt dagspass (til 150 kr), og kommet inn på området, er det greit å finne noe å gjøre. Det første og enkleste alternativet er nok å ta i bruk smakeklippene sine. Med billetten følger 4 smakeklipp som kan veksles i tre 4 centiliters smaksprøver hver seg i barene på området. Enten kan man smake på måfå, eller som supplement til en av ølsmakingene eller foredragene som arrangeres (program for dette de resterende dagene kommer mot slutten av artikkelen). Eller så kan en jo bare delta på selve foredraget eller ølsmakingen og følge med så godt en kan, uten selv å smake.

Det tappes øl fra alle kraner

Det de fleste gjør, er å smake seg gjennom flest mulig typer øl og matretter i løpet av dagen, gjerne sammen med venner og bekjente. Prisene er gode og utvalget ganske overveldende. Stemningen er god overalt, og folk smiler og prater med hverandre. Og mer enn på mange andre festivaler er det et veldig tydelig mangfold av folketyper. En skulle kanskje tro at det var en helt bestemt type som var såpass interessert i øl, men nei; gjestene spenner fra ung til gammel, nerdete til sossete, og alle sammen møtes rett og slett i en felles interesse for øl og mat.

På området er det for øvrig også mulig å stikke innom Aktiv i Oslo sin stand og ta en ølquiz og være med i trekningen av billetter til Bislett Games eller billett til Extrema Outdoor.

Cathinka Tønsberg deltok på Aktiv I Oslo.no sin øl-quiz Smaksprøver på øl av alle slag

Praktisk informasjon

Betalingen i barene og på spisestedene skjer med bonger man kjøper på området. Bongene er verdt 20 kroner, så systemet er litt annerledes enn bare å kjøpe en ”ølbong” eller en ”matbong”, men ingen store regnestykker må regnes ut når du først har bongene på plass.

Åpningstider: torsdag og lørdag mellom kl. 13 og 23, fredag mellom kl. 15 og 23
NB: Vi skriver at festivalen varer fra 1. til 5. juni, men 5. juni er det bransjetreff og dessverre ikke åpent for vanlig publikum.

Man kommer seg til Kubaparken med buss (34 og 54 til Telthusbakken) eller til fots. Festivalområdet ligger rett ved siden av Vulkanhallen.

Program for foredrag og ølsmaking

Torsdag:
kl. 15.00: Øl med Kniv og Gaffel ved Sigrid Strætkvern

kl. 16.00: Den danske ølrevolusjon ved Anders Kissmeyer

kl.17.00: Whiskysmaking ved Anders Gjôring

kl.18.00: Ølsmaking ved bloggeren Høyt Skum alias Jørn Idar Kvig

kl.19.00: Verdens klassiske øltyper ved Gustav Jørgensen

Fredag:
kl. 17.00: Ølsmaking ved Jan Paul fra Svaneke Bryghus

kl. 18.00: Whiskysmaking ved Anders Gjôring

kl. 19.00: Anders Kissmeyer presenterer noen av sine favoritter

Lørdag:
kl. 15.00: Ølsmaking ved Ringnes Ølsenter

kl. 16.00: Ølsmaking ved Anders Kissmeyer

kl.17.00: Ølsmaking ved Jan Paul fra Svaneke Bryghus

kl.18.00: Norsk mikroøl ved Gustav Jørgensen