Søk i Aktiv i Oslo

Nyttår i Oslo 2021 - Hva, hvor og når - Aktiv i Oslo

Godt Nytt År

Nyttår feires over hele verden, alle kulturer som måler tid har en eller annen form for nyttårsfeiring. Overgangen mellom det gamle og det nye er svært viktig. Mennesker over alt tenker over det gamle året, gleder seg over det gode, og finner nyttårsforsetter for veien videre.

Nyttår i Oslo 2021 – Farvel til det gamle og velkommen til det nye året

Nyttårsaften er en dag for mimring over året som har gått, for å ta farvel med det gamle samt en dag for feiring av det nye året vi går inn i. For mange er det viktig å møte det nye året sammen med de riktige menneskene. Tradisjonen rundt 12-slaget er viktige, da skal det klemmes, kysses, drikkes, spise, smelles og så videre. Alt dette er for å sikre seg Godt Nytt År med mye kjærlighet, vennskap, mat og drikke.

Nyttårsfest hjemme eller ute?

I Norge er det mest vanlig å feire nyttårsaften hjemme med store eller mindre vennefester – god mat og champagne.

Mange utesteder i Oslo arrangerer nyttårsfester på nyttårsaften. Her gjelder det å bestille bord i tide, de fleste restauranter er stengt, men noen holder altså åpent og tilbyr spesielle nyttårsfester.

Fyrverkeri på nyttårsaften

Før nyttårsaften 2008 ble det innført forbud mot nyttårsraketter med styrepinne. Andre typer fyrverkeri er forsatt tillatt under forsvarlig bruk. Les mer om fyrverkeri og om bestemmelser rundt fyrverkeri. 1. januar 2010 ble det innført en ordning med sertifikat for personer som skulle være ansvarlig for salg av fyrverkeri.

I Oslo ble det nyttårsaften 2008 arrangert offentlig fyrverkeri for første gang. Det er blitt en tradisjon!

Hvorfor nyttår 1. januar?

Første januar er ikke en selvsagt nyttårsdag, men den gregorianske kalenderen blir i dag brukt over store deler av verden. Vi teller årene fra Jesus fødsel og året begynner første januar. Det har ikke alltid vært slik. I gammel europeisk tradisjon var det vanlig å feire nyttår på våren, rundt vårjevndøgn. De gamle førkristne keltere feiret nyttår 31. oktober, altså på datoen vi nå feirer Halloween. Også det romerske året startet den 1. mars. Da Julius Cæsar innførte den julianske kalenderen i 45 f. Kr, ble det bestemt at 1. januar var den offisielle starten på året i Romerriket. Det tok imidlertid lang tid før alle var enige om når nyttår skulle være. Den kristne kirken innførte den gamle keiserens system i 532, mens Frankrike ventet til 1564. Engelskmennene holdt fast på sin gamle nyttårsdag, som var 25. desember, helt frem til 1751.

Nyttår på TV

Det knytter seg mange TV-tradisjoner til nyttårsfeiringen i Norge. På nytårsaften holder Kongen nyttårstale til folket. Første nyttårsdag gjør statsministeren det samme. Nyttårshopprennet 1. nyttårsdag i Garmisch-Partenkirchen er også en tradisjon for mange. Dessuten er det mange som koser seg med nyttårskonserten i Wien på formiddagen 1. nyttårsdag.

Nyttårskonserter

Det er ikke bare nyttårskonserten i Wien som er populær. Det arrangeres flere nyttårskonserter rundt omkring de første dagene i januar.
Se oversikt over nyttårskonserter>>

Dette skjer nyttårsaften

Om nyttårsfeiringen