Søk i Aktiv i Oslo

Modell – drømmer du om å bli modell?

Dette er siden for deg som drømmer om å bli fotomodell

Modell- og mannequin-bransjen

Hvordan bli modell? Her finner du informasjon om modellbyråer i Norge. Her finner du en oversikt over modellbyråer i Oslo og Akershus, i tillegg kan du lese litt om hva som skal til for at du kan få jobb som modell.

Først og fremst: Å være modell er ikke bare én ting. Det er stor forskjell på å være reklamemodell og å være motemodell. Er du ung og vakker er det sikkert motemodell du vil bli. Og det er bare de unge, høye, svært slanke og meget vakre som overhodet har noen mulighet til til å prøve ha modelljobbing som yrke. Reklamemodeller derimot kan i utgangspunktet alle bli.

Vi tar for oss det siste temaet først.

Du kan bli reklamemodell
Alle modellbyråene har i tillegg til sin stall av profesjonelle motemodeller et arkiv med reklamemodeller. Noen av byråene foretar dessuten casting til reklamefilm og spillefilm og leter etter kandidater i arkivet sitt. En del byråer fungerer både som modellbyråer og castingbyråer. Mennesker i alle aldre kan være reklamemodeller. Reklamebransjen ønsker ofte å bruke “vanlige” mennesker i sine kampanjer og de trenger alt fra barn til pensjonister. For en reklamemodell kan det var nokså langt mellom oppdragene, men de er ofte morsomme å være med på. Betalingen varierer i forhold til hvordan, og hvor lenge bildene skal brukes og til en viss grad med hensyn til hvilke produkter det skal reklameres for.

Kan du bli motemodell?
Det er altså ingen spesiell krav som stilles til reklamemodeller, med det er det til motemodeller: Mange krav! Jenter må være minst 173 (helst over 175) centimeter lange og de må passe inn i størrelse 36/38 og være mellom 14 og 20 år nå de starter opp. Den idelle alderen er likevel 15-17 år. Gutter bør være mellom 182-190 centimeter lange og bruke størrelse 50/52 og være mellom 16 og 20 år. I tillegg må du selvsagt ha det rette utseendet.

Hva kreves av deg som modell
Det tar lang tid å bli en god modell, og treningen må ofte skje ved siden av skolegang. 15-17 år regnes som den beste alderen å begynne med testfotografering og trening. Det viktigste for fotomodeller er at de er fotogene. Pleier du å være fin på bilder? Da er du en fotogen person. Det er ikke alltid at de som ser penest ut i virkeligheten er de mest fotogene. Modellene har ofte et litt særpreget utseende, noe som skiller dem ut fra alle oss andre. Ofte har de spesielle øyne, høye kinnben og et såkalt “skåret” ansikt. Hvordan modellene skal se ut er dessuten preget av motesvingninger. En ting går imidlertid ikke, og det er dårlig hud med kviser og store porer, dette er ting er ting som trer veldig tydelig frem på fotografier. Modeller skal se sunne og friske ut og ha sunt og glansfullt hår. For å oppnå dette må du leve et sunt liv, med godt kosthold og regelmessig trening.

Vekt og kropp
Mesteparten av de klærne som modellene viser, er prøvekolleksjoner. Prøvekolleksjonen kommer i bare en størrelse, og modellene ikke kan altså ikke velge. Er kolleksjonen laget I Sør-Europa er størrelsen stort sett 36. Her hjemme i Norge er den ofte 36-38. Proporsjonene på figuren din må også være bra. Som modell er du en “kleshenger” enten du fotograferer eller går på Catwalken. Byråene ser altså ikke egentlig på vekt, men om du er bygget for modellyrket. Det betyr at du er naturlig slank og har riktige proporsjoner.

Du kan absolutt ikke sulte deg til å få en modellkropp. En modellkropp er noe du enten er født med eller ikke, og ingen plastisk kirurgi kan hjelpe deg inn i modellyrket. Det er altså ganske enkelt slik at enten har du den kroppen som kreves fra naturens side eller så må du avfinne deg med at du må finne deg et annet yrke. Er du interessert i moter og reklame er det mange andre spennende måter å komme inn i bransjen på, som fotograf, motejournalist, stylist, makeup-artist, frisør, designer eller modellspeider bare for å nevne noen muligheter. Disse alternativene trenger slett ikke å være noe mindre spennende enn å være modell.

Du tror du passer? – Hva gjør du nå da?
Første bud for deg som vil bli motemodell er å kontakte et seriøst byrå. Modellbransjen er desverre en bransje med en del fallgruver. Det er en del mennsker som er ute etter å utnytte drømmene dine, som vil tjene penger på dine ambisjoner og som ikke har de kontaktene som skal til for å være til hjelp for deg i bransjen. Dersom du har muligheter vil et av de seriøse byråene vise interesse for deg! Det er ingen vits i å falle for andre tilbud. Ikke la deg plukke opp på gaten av noen som lover deg gull og grønneskoger. Den gyldne reglen: “Hvis noe høres for godt ut til å være sant, så er det det!” gjelder i fullt monn i denne bransjen. Får du et tilbud på gaten om prøvefotografering eller tilbud om å være med på en modelljobb, ta alltid kontakt med ett etablert byrå før du takker “ja”. Disse kan hjelpe deg med å unngå fallgruvene.


Modellkurs

Tilbud om dyre modellkurs bør du stort sett styre unna. Du trenger ikke slike kurs for å bli modell. Dersom du egner deg vil byrået ditt tilby deg opplæring uten at det koster deg all verden. Kurs som koster mer enn 1000-2000 kroner er å betrakte som bortkastede penger. Du kan være med på kurs med tilbud om lære deg om sminke, klær og så videre for din personlige glede og nyttes skyld, men ikke tro at dyre kurs gir deg noen billett til fremtidig inntekt. Det er litt for lett å tjene penger på unge menneskers drømmer, derfor er det en del som prøver på dette. Reglen her er altså at ting som er veldig dyrt ikke er verdt pengene, og at folk som lover deg penger hvis du først betaler til dem sannsynligvis bare er ute etter å putte dine surt tjente penger i sin egen lomme.

Bilder
Du kan sende inn bilder av deg selv til modellbyråene og det holder lenge med amatørbilder. Det er ikke nødvendig å bruke penger på profesjonelle bilder. Byråene vil dessuten helst ha bilder uten for mye styling og sminke. De vil se deg som du er og få et best mulig og mest mulig ærlig bilde av deg. Du kan ikke lure deg inn i modellyrket med fancy bilder. Send gjerne 8-10 bilder når du er i gang. Ta ansiktsbilder både forfra og profil og bilder av deg i helfigur. På figurbildene kan du gjerne være kledd i undertøy eller andre kroppsnære plagg. Bildene du sender inn bør var skarpe, klare og fine, og du bør være alene på bildene. Dersom du ønsker å få bildene i retur er det nødvendig å vedlegge en frankert svarkonvolutt. Dersom du ikke har fått noe svar fra byrået innen to uker kan du ta kontakt via telefon.

Noen av byråene vi gjerne se deg personlig så du kan godt ringe dem før du sender inn bilder og høre om de vil at du skal komme å levere bildene selv. Noen steder kan de til og med fotografere deg… så vi anbefaler en telefon i første omgang. Bruk iallefall ikke masse penger på dyre studiobilder.

Hvor mye vil du tjene i jobben?
Du blir ikke ansatt som modell, og får ingen fastlønn. Derimot får du lønn for hvert oppdrag. I begynnelsen tjener du nesten ingenting. Du jobber da som en såkalt “new face” og satser på å få så mange gode bilder som mulig. Ofte stiller du opp på redaksjonelle oppdrag som du ikke får betalt for i det hele tatt. Etter hvert som du får mer erfaring får du godt betalte jobber. Oppdragene betales ut fra arbeidstid og hvor lenge bildene skal være på trykk. Betalingen varierer også i fohold til type oppdrag. Motefotografering for motebladene er dårligere betalt fotografering til for eksempel en kleskatalog. Annonser betales ut fra brukstid. Skal du gå Visninger betales dette ut fra etter antall visninger. Modeller får altså best betalt for reklamejobber. For profejsonelle modeller i Norge er det vanlig å få rundt kr. 3000 per dag de er på jobb. Du kan altså ikke regne med å bli rik av å være modell i Norge. Internasjonale toppmodeller kan tjene utrolig bra. Er du så heldig et du får et modellbyrå i utlandet til å repesentere deg, kan du altså ha skutt gullfuglen, men om konkurransen er hard her hjemme… Det er tusenvis av modeller i konkurranse om jobbene og kravene er skyhøye.

Der ligger et stenk av sørgmodighet i
ditt smil, som du står der og neier.
Du vet at ditt legemes linjer vil gi
din kjole en strålende seier.

Fra diktet Mannequin av Rudolp Nilsen

Hard og glamorøs bransje
Som modell kan du komme rett fra skolebenken og som en moderne Askepott skaffe deg berømmelse, beundring og rikdom i løpet av kort tid.
Derfor er modellbransjen et sted der konkurransen er steinhard. Lever du ikke opp til forventningene er karrieren raskt slutt. Du blir hele tiden bedømt av kundene etter utseendet ditt. I denne konkurransen er ikke utseende nok, du må være heldig, du må stor selvtillitt og sterk vilje. Du må tåle både oppturer og nedturer. Yrkets ulempe er at det er psykisk hardt, fordi det er usikkerhet ogtidvis ensomhet. Det er heller ikke til å unngå at endel ubehagelige mennesker tiltrekkes av bransjen. Et godt byrå hjelper deg med disse tingene og planlegger karrieren din sammen med deg og tilbyr deg dessuten økonomisk rådgivning.

Reiser og store opplevelser
Som modell får du mulighet til å reise mye og oppleve spennende ting over hele verden. Du kan lære fremmede språk og kulturer å kjenne for å nevne noe. Som modell kan du nemlig få arbeidstilatelse i alle land i verden. Nå vet du kanskje litt om modellyrket som du ikke visste før.