Søk i Aktiv i Oslo

Mai - den aller vakreste måneden

Mai er nesten sommer og full av festdager

Mai er en deilig måned, mange synes den er årets aller vakreste. Aldri er gresset grønnere, tulipanene blomstrer og vakre syriner sprer sin berusende duft. Mai er fridager og nesten sommer. Det er måneden for å kjøpe nye sko, sommerkjoler og for å stryke flagg. Mai er måneden for konfirmasjoner, iskrem, sommerfester og hageselskaper på grønne plener omgitt av blomster. Det er måneden for å finne frem grillen og for årets først bad. Noen har det som en tradisjon å bade før 1. mai, men de fleste venter noe til et stykke ut i mai. Mens du venter på at vannet skal bli varmt nok kan du leve glade dager med pledd og kurv i parken.

Mai er Norges egen måned

Mai betyr også eksamen for mange, så det må jo jobbes litt også. For andre betyr mai bare russetid. Først og fremst er imidlertid mai Norges måned med rødt, hvitt og blått, musikkorps og nasjonalsanger. Våren har tre viktige flaggdager som forbindes med med Norges frihet og selvstendighet som nasjon. To av dem er i mai: 8. mai og 17. mai.

Foråret har gitt oss nordmenn tre merkedager: 17. mai Grunnlovsdag 1814, 7. juni Unionsoppløsning 1905 og 8. mai Frigjøringsdag 1945. Alle har på sin måte forbindelse med frigjøring. De har alle status som offentlig flaggdag. Bare 17. mai er helligdag og bare denne dagen heises flagget på alle stenger.

Alt om 17. mai i Aktiv I Oslos 17. mai-guide >>

Kom mai du skjønne milde

Kom mai du skjønne milde, gjør skogen a-atter grønn,
og la ved bekk og kilde, fiolen blo-omstre skjønn.
Hvor ville jeg dog gjerne, at jeg igjen deg så.
Akk – kjære mai hvor gje-erne gadd jeg i marken gå.
Om vin’tern kan man have så mangt et ti-idsfordriv,
man kan i snøen trave, åja, et lystig liv.
Men når seg le-erker svinge, mot sky-y med li-iflig slag
på engen om å spri-inge, det er en annen sak.
Kom derfor mai du milde, gjør skogen a-atter grønn,
og la ved bekk og kilde, fiolen blo-omstre skjønn.
Hvor ville jeg dog gjerne, at jeg igjen deg så.
Akk – kjære mai hvor gje-erne gadd jeg i marken gå.

Tekst: D. Jæger
Mel: W.A. Mozart

Om mai

Mai er årets femte måned og har 31 dager. Navnet mai har selvfølgelig med fruktbarhet å gjøre. Mai er oppkalt etter fruktbarhetsgudinnen Maia. Maia var gift med guden Vulcan, og de fikk sønnen Merkur. Noen mener at mai er oppkalt etter guden Maius. Maius var også en fruktbarhetsgud, så det spiller ikke så stor rolle om det er Maia eller Maius som har gitt mai sitt navn.

På norrønt ble måneden ble kalt blomstermåned, andre navn på måneden eller perioden er gaukmåned, eller skrepla som Snorre kalte perioden frem til midten av juni.

Lyse kvelder i mai

I løpet av mai begynner vi å få deilige lange og lyse kvelder og midnattsolen begynner å skinne i fastlands-Norge. På Nordkapp er det midnattsol fra 13. mai. I Hammerfest er det midnattsol fra 16. mai, i Tromsø fra 20. mai, i Harstad fra 25. mai og i Svolvær fra 28. mai.

Ting å gjøre i mai

Feire med tog og flagg
Mai er en måned å gå i tog i, enten det er på 1. mai. 16. mai eller 17. mai. Det er en månede for å heise det norske flagget stadig vekk. Du bør heller ikke glemme å feire 8. mai som er frigjøringsdagen og markerer slutten på den andre verdenskrig. For deg som bor i Oslo er det også måneden du kan feire Oslos skytshelgen St. Hallvard. St. Hallvardsdag feirer du 15. mai.
17. mai -hovedsiden >>
17. maifeiring i Norge >>
Det norske flagget >>
8. mai frigjøringsdagen >>
Nasjonaldager i hele verden >>

Gå på marked
Mai er en måend full av markeder og loppemarkeder. Mange bruker mai til å fornye litt i bolig og hage. Det å handle på marked er både miljøvennlig og hyggelig.
Sjekk vår oversikt over markeder i Oslo og Akershus>>

Grilling i parker og på strender
Mai er måneden da grillesenongen starter for alvor. Det er nåneden for grilling i parker, hager og på strender. Dessuten starter jordbærsesongen så vidt. Det er også en fin måned å spise reker på brygga i.
Grilling >>
Badestrender >>
Badeplasser i ferskvann >>
Jordbær >>
Reker >>

Det er sommer!
I slutten av mai i alle fall, så er det sommer. Derfor er det bare å sette i gang med alle sommerting. Aktiv I Oslo.no har en stor Sommerguide.
Sjekk Sommer i Oslo for tings som skjer og ting å gjøre i sommer-Oslo >>
Sjekk Sommer i Norge for sommertips og feiretips i hele Norge >>

Viktige merkedager i mai

1. mai – Arbeidernes dag
1. mai er arbeidernes dag. Hvert år arranger forskjellige samorganisasjoner eller lokale avdelinger av Landsorganisasjonen Norge med blant annet 1. mai-tog. Arbeidernes dag ble første gang feiret i Norge i 1890. Siden 1947 har 1. mai vært en offentlig høytidsdag.
Les mer om 1. mai her >>

1. mai – Gaukmesse (Gaukdagen)
På Østlandet var det i gamle dager vanlig å lytte for å høre gjøken for første gang. I gammel overtro ble det sagt at hørte man gjøken i syd ble det et godt år, men hvis man hørte den i nord ville man dø samme år.

2. mai – Marias berggang
Maria berggang eller maria besøksdag er til minne om at Maria, mens hun ventet på at Jesus skulle bli født, besøkte sin slektning Elisabeth, som var moren til døperen Johannes.

3. mai – Korsmesse
Korsmesse er til minne om at Jesu kors ble gjenfunnet i Jerusalem av den hellige Helena i år 320.

3. mai – Internasjonal dag for pressefrihet
Les mer om FN-dager her >>

6. mai (2012) – Verdens latterdag
Første søndag i mai

8. mai – FNs internasjonale minnedag for dem som mistet livet under andre verdenskrig
Les mer om FN-dager her >>

8. mai – Den internasjonale Røde Kors-dagen
Røde Kors-dagen feires den 8. mai. Dette var fødselsdagen til Røde Kors’ grunnlegger Henry Dunant. Dette ble vedtatt i 1938, men det var først i 1984 at merkedagen offisielt fikk navnet Røde Kors-dagen.

8. mai – Frigjøringsdagen 1945
8. mai 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst og den andre verdenskrig var over i Europa. Norge ble atter et fritt land og aldri har landet sett en slik fest. Frigjøringsfesten som startet 8. mai varte i en hel måned og nådde sitt høydepunkt ved Kong Haakons hjemkomst til Oslo 7. juni.
Les mer om frigjøringsdagen her >>

15. mai – Hallvardsdagen
St. Hallvard er Oslo skytshelgen. Han feires 15. mai, riktignok ikke så veldig stor målestokk. Trolig legger datoen, to dager før 17. mai en hvis demper på festlighetene. Feiringen av St. Hallvard har imidlertid hatt en oppblomstring i den siste tiden. Folk i Oslo er i større grad oppmerksomme byen fortid i middelalderen og det er i Middelalderbyen feiringen er størst.
Les mer om Hallvardsdagen her >>

17. mai – Nasjonaldagen
17. mai er Norges nasjonaldag. Over hele landet går skoleelever i tog. Vi feirer at Norges grunnlov ble skrevet på Eidsvoll i 1814. Med flagg, bunad, korpsmusikk, is og glede er dette landets gladeste dag.
Les mer om 17. mai her >>

17. mai (2012) – Kristi himmelfartsdag
39 dager etter 1. påskedag
Les mer om Kristi himmelfartsdag her >>

18. mai . Eriksmesse
18. mai ble det feiret Eriksmesse. Erik var en svensk helgen som ble drept av svenske adelsmenn i 1160. Han ble ansett som martyr, og har vært dyrket i Sverige på samme måte som Olav den hellige i Norge, på grunn av underlige jærtegn som ble registrert etter hans død.

22. mai – Bjørnevåk
2. mai ble kalt Bjørnevåk. Ifølge folketroen skulle bjørnen komme ut av hiet den dagen. Men egentlig er ordet en forvansking av Bjarnvardsvaka. Dagen ble også kalt St. Bernhards messe i katolsk tid. Etter hvert mistet dagen sin betydning som festdag.

25. mai – Sådagen
I mange bygder nordpå var 25. mai begynnelsen på såtiden. Det var også en katolsk festdag folk flest hadde glemt navnet til, nemlig Urbani papae til minne om pave Urban 1.
Les mer om sådagen her >>

27.-28.mai (2012) – Pinse
Les om Pinse her >>

Stjernetegn i mai

TYREN
20. april – 21. mai

Du er utholdende, rolig og stabil, og orienterer deg mot kvalitet og skjønnhet. Men du kan også bli eiesyk og nytelsessyk.

TVILLINGENE
21. mai – 21. juni

Du er nysgjerrig, bevegelig og lidenskapelig, men kan også være uberegnelig og upålitelig.