Søk i Aktiv i Oslo

KlippeklatringFjellklatring i klipper og rappellering ned fjellvegger

Fjellklatring er kanskje den mest noble av alle norske fjellaktiviteter. Klippeklatring har lange tradisjoner, fjellvegger og klipper har vi nok av her i landet. De har ligget der og utfordret oss med sine steile vegger bestandig.

Prøv fjellklatring i ferien
På denne siden finner du oversikt over turarrangører, klatreskoler og andre som kan ta deg med på en kortere klatreopplevelse eller som tilbyr klatrekurs av begrenset varighet. Dette er altså tilbud til deg som har lyst til å prøve klippeklatring som en opplevelse, for å se om du liker det. Ulike tips og råd om fjellturer finner du her.

Rappellering – spennende og svevende variant
Rappellere, det gjør du når du skal ned fra fjellet og det er jo på den måten det motsatte av klatring, men du bruker det samme utstyret og den som har klatret opp må jo også ned. Og den vanligste måten for klatrere å ta seg ned på er å rappellere ned samme vei som de kom opp. For deg som er modig men ikke har lyst til å svette alt for mye er det mange aktivitetsarrangører som tilbyr deg opplevelsen av å rappellere uten at du trenger å klatre opp først. Slike tilbud finner du også på denne siden. Rappellering har også utviklet seg de senere årene og rappeller i fritt hengende tau ned fra bruer og lignende er blitt populært og det er jo enda luftigere enn å rappellere ned en fjellvegg. Når du har blitt vant til alt dette er neste skritt brupendling… som ligner strikkhopping bortsett fra at du ikke bruker strikk, men tau og pendler i stedet for å sprette.

Klatring for deg som vil ha en fritidsaktivitet
Dersom du har lyst til å begynne med klatring som en seriøs fritidsaktivitet bør du ta en titt på hovedsiden vår om klatring, hvor du finner informasjon om klatreklubber og klatrevegger i Oslo og Akershus.

Mange former for klatring
Det er mange måter å klatre på, noen er interessert i fjellklatring fordi de vil ut på tur og opp på fjelltopper, såkalt turklatring. I denne sammenheng er det nyttig å beherske klatreteknikker som en del av varierte friluftsferdighet.
Se: Toppturer med guide

Andre er bedriver klatring som en seriøs og krevende idrett, men for de virkelige frelste er klatring en egen livsstil, en filosofi og lidenskap.

Klippeklatring kan bedrives som en ren konkurranseidrett både utendørs i naturlige klipper og både innendørs og utendørs i spesiallagde klatrevegger. Denne formen for klatring har utviklet seg seg til en form som kalles for klippeakrobatikk
Se: Oversikt over klatrevegger i Oslo og Akershus 

Klatring i fosser, på breer, i grotter og juv…
I de senere år har det også utviklet seg spesielle former for utendørs klatring, som isklatring, juving og grotteklatring.