Julegløgg er mye mer enn en varm drikk med mandler og rosiner i. Julegløgg er stemning, tradisjoner, og ikke minst en anledning til å lage en liten førjulsfest!
Inviter gode venner på julegløgg. Dekk på med fine kopper, juleduk og masse stearinlys, og server gløggen med rosiner og mandler, gjerne med julekaker ved siden av.
Julegløggen er den norske varianten av glühwein, en varm krydret vin. Gløggens historie går tilbake til 400 år før kristus og den gang het den “hipocris” etter legekunstens far Hippocrates.
2 dl vann
1 stykke hel kanel
2-3 hele nellik
1/2 ts kardemommefrø
1 fl rødvin eller god saft
Litt madeira, solbærlikør eller lignende
1 dl rosiner
1 dl mandler, skoldet
sukker
Kok opp vann og krydder, la det trekke i 10 minutter.
Sil krydderne fra.
Bland alt, varm forsiktig opp til kokepunktet.
Smak til med sukker.
NB! Husk å koke ut av kjelen med eddik før du lager gløggen, hvis ikke risikerer du å bli forgiftet, og da blir gløggfesten en lite koselig opplevelse.
God gløggfest!