Søk i Aktiv i Oslo

Tindebestigning

Tindebestigning og folk som samler på fjelltopper

Folk begynte ikke å klatre opp på fjelltopper for moro skyld før for rundt 200 år siden. Jegere og andre hadde sikkert besteget topper før den tid, for å se seg rundt, for å jakte… men slike besøk er ikke dokumenterte. Den første norske fjelltoppen som med sikkerhet ble besteget var Snøhetta (2286 moh).

Jens Ensmark plantet føttene på toppen i 1798. Like vel ble ikke den siste norske toppen over 2000 besteget før 1949 av den kjente fjellmannen D.B Burchardt, han var dessuten utgiver av den første oversikten over norske 2000-topper. Da alle de store var besteget, måtte pionerene innen fjellsporten finne andre måter å gjøre nye ting på, så de fant nye ruter, klatret på vinterstid og så videre. Etter hvert begynte noen å samle på topper, de hadde som mål å bestige alle. De var ikke mange til å begynne med, men på 80 og 90-tallet økte interessen for toppsamling hos et bredere publikum. Flere topper å bestige ble det også, ettersom listen ble utvidet.

Eivind Røyne var den første som besteg alle 300. Han nådde den siste toppen i 1985.  Marit Nyhagen fra Valdres var  første kvinne med 300 topper (1999) I år 2000 kunne Håkon Magne Gjelsten fra Sunnmøre sette fotavtrykket sitt på på den siste av 764 topper over 1800 meter han hadde besteget og skue fornøyd rundt seg i fjellheimen.

Vil du starte samlingen?

Du har i så fall skaffet deg en hobby som vil holde deg ganske opptatt. De fleste samlere går nå etter listen på 300 topper

Start med de letteste toppene

Noen av de aller enkleste toppene å bestige er både de høyste og meste kjente; Galdhøpiggen og Glittertind.

Dette er topper som ligger kort vei fra nærmeste hytte og bilvei. Andre topper er selvsagt mye mer krevende og de vanskeligste krever sikring med tau og ferdigheter innen fjellkaltring. Mange steder er det i tillegg nødvendig å ta seg over isbreer.
Da trenger du kunnskaper innen brevandring for å sette av gårde uten fører.

Lykke til! Du er vel ferdig om en 10-30 år – å samle alle toppene i Norge må sies å være et livsprosjekt. Imidlertidig går det jo an å samle på noen få også.