Søk i Aktiv i Oslo

Råd om leiebil

10 gode råd om leiebil

Her finner du 10 gode, generelle råd som du kan bruke når du skal leie bil.

* Velg riktig bil og bilutleiefirma. De store internasjonale kjedene som Avis, Hertz, Europcar osv. er dyrere enn små lokale utleiere. Men de store kjedene har et større utvalg, og bilene er som regel nyere og i bedre stand. Hvis man skal kjøre langt er det ofte en fordel å velge en stor utleier med mange servicestasjoner, men hvis man kun skal kjøre i et begrenset område kan man kanskje nøye seg med et lite firma. Legg merke til at noen utleiere ikke vil la deg kjøre inn i andre stater/land.

* Noen steder skal man være minst 21 år for å leie en bil (Eks. i USA). Noen steder forlanges det at man minst har hatt sertifikat i 1 eller 2 år. Internasjonalt sertifikat er normalt ikke nødvendig i Europa, USA eller Australia. Men det anbefales hvis man skal til land i Øst-Europa, Asia, Afrika eller Sør-Amerika.

* Sjekk bilen for riper, skader og lignende. Sørg for at alle skader er tegnet inn i kontrakten på forhånd slik at utleier ikke kan klandre deg for dem i etterkant. Sjekk også dekkenes tilstand.

* Spør evt. etter en reservetank hvis det ikke finnes en i bilen. Den er alltid grei å ha, særlig hvis man skal kjøre på øde strekninger.

* Sørg for å få et telefonnummer som du kan ringe etter hjelp hvis bilen går i stykker.

* De fleste bilutleiere lager en såkalt blankoslipp av ditt kreditkort som sikkerhet for bilen. Dette behøver du i utgangspunktet ikke være nervøs for. Det er bare fordi utleieren må ha noe i sikkerhet. Det gjør også det å leie enklere, for ellers ville du ha måttet legge ut et stort kontantbeløp i depositum. Du må huske å sikre deg at utleieren river kreditkortnotaen i stykker når du avleverer bilen tilbake. Bilutleierne kan finne på å trekke et ekstra beløp hvis utleieren for eksempel synes at det er for lite bensin på den avleverte bilen, eller at du har laget en ripe i lakken. Husk derfor å holde øye med din kontoutskrift slik at du kan reklamere i din bank hvis det er posteringer som du ikke vil vedkjenne.

* Velg en utleier hvor det er fri kilometer med i prisen så vet du på forhånd, hvor mye du skal betale.

* Forsikringen bør dekke ansvar (På engelsk: Third Party Liabiliy), kasko (Collision Damage Waiver/Insurance) og tyveri (Theft/Loss Waiver/Insurance) av bilen. Vær oppmerksom på at egenandelen ikke er for høy slik at du ikke risikerer å skulle betale en masse penger hvis uhellet er ute. Hvis du synes egenandelen er for høy – så lei et annet sted.
Tyveri av egne ting fra bilen dekkes normalt via den vanlige reiseforsikringen din. Dette gjelder ofte ikke penger eller dyre gjenstander som f.eks. kameraer, mobiltelefoner osv. som ikke befant seg i et avlåst rom f.eks. bagasjerom eller hanskerom. Noen kredittkort innelholder forskjellige forsikringer. Sjekk med ditt kortselskap.
Via den vanlige reiseforsikringen vil du stort sett være dekket ved ulykker i utlandet som i Norge. Familier må være oppmerksom på om også barna er dekket av reiseforsikringen. Vær også oppmerksom på at det kan være stor forskjell på hvor mye forsikringen dekker. Les om reiseforsikring her.

* Kikk etter en bensinstasjon i nærheten av bilutleieren. Det er greit å vite hvor man kan få fyllt opp tanken før den skal avleveres. Bensinstasjoner kan ofte være vanskelige å finne når man har bruk for dem!

* Overhold avleveringstidspunktet. Dra avsted i god tid. Det kan koste dyrt å komme for sent.