Søk i Aktiv i Oslo

Piknik

Piknik
Pikink i Frognerparken en sommerdag
Foto: Vincent Hasselgård – Aktiv I Oslo.no

Tips til deg som skal på piknik

Hvor deilig er det ikke å spise sin mat ute i det grønne. Når været er godt elsker de fleste mennesker å kombinere to ting; mat og natur. På piknik får du mer enn bare maten, du får også hvile fred ro og stemning.

Aktiv I Oslo.no gir deg tips til hvordan du kan få en flott pikinikk.

Hva slags pikinik?

Det er nesten ingen grense for hvordan en god piknik kan være. Du kan spise nesten hva som helst og du kan gjøre det avansert eller enkelt. Du kan kjøpe med deg delikatesser og ta med i parken eller du kan bake og styre hjemme i dagevis. De ulike formene for pikink har hver sin sjarm.

Hva må til?

Vi mener imidlertid at det er noen elementer som må til for at matturen i det fri skal kunne kalles piknik og ikke skogstur eller mat-i-farten.

1. Pledd
2. Duk
3. Grønne omgivelser
4. En kort spasertur – det er viktig at den er kort slik at det ikke ligner på trening og strabaser.
I tillegg til mat og drikke

En kurv er strengt tatt ikke nødvendig men gjør mye for å løfte piknikstemningen.

Andre ting som kan være lurt å ha med er:

Tørkepapir eller servietter, avfallspose, kniv og skjærefjel, salt og pepper, korketrekker, bestikk, tallerkener, kopper og glass. Kjøleelementer er også fint, husk å frys dem ned i tide.

Pikinik har lange tradisjoner

Folk har til alle tider spist ute, men pikinik som en dannet fornøyelse oppstod sannsynligvis i Frankrike på slutten av 1600-tallet blant overklassen som likte å dra på landtur. Ordet piknik kommer av det  franske pique-nique.

Piknik er populært i store deler av verden, og begrepet brukes om å spise utendørs. Ideelt sett skal det skje et vakkert sted, som i en park, ved en sjø eller et sted med interessant utsikt. Det er også vanlig med piknik i forbindelse med feiring av forskjellige anledninger: I Usa er de vanlig meg piknik for å feire 4. juli blant annet. Det er også vanlig å ta med seg piknikkurv på forskjellige utendørsarrangementer som friluftsteater, konserter, idrettsarrangementer og lignende.

Noen ganger arrangerer også store pikniker som speiselag der deltagerene har med seg noen retter hver til en felles piknik.

Piknik er idyllisk

Piknik og landturer er noe folk driver med på gode dager, de representerer idyll og det gode liv. Vi ser ofte bilder fra en idyllisk piknik i filmer og tv-serier. En piknik er ofte en familiebegivenhet med lekende barn og voksne som koser seg i solen. En piknik kan også var en svært romantisk anledning for to.

En piknik kan inkludere grilling eller ikke. Når det gjelder grilling kan du lese om det i Aktiv I Oslos.nos grillguide >>

Hvis det er en piknik for mange mennesker er det vanlig med forskjellige leker og  aktiviteter i tillegg til mat og drikke.

Grunner til å ha piknik

Piknik kan passe til nesten en hver anledning, Det gjelder bare å gripe mulighetene; romantisk aften, vennetreff, strandtur, klassefest, bursdag og firmafester er bare noen anledninger som blir bedre med en piknik.

Verdens mest romantiske ting

Det mest romatiske av alt er selvsagt å lage en fantatisk piknik med sivet hvit duk, champagne, mat til å mat hverandre med. Du må finne et svært vakkert og  helt fredelig sted. Når idyllen er på sitt beste tryller du frem ringen og faller på kne. Med den rette personen foran deg kan du umulig bomme.

Hva slags mat?          

Piknik med reker og øl

I Oslo er det flere steder mulig å kjøpe ferdige piknikkurver – sjekk hvor>> Dette er en enkel og elegant løsning med tallerkner, bestikk, glass duk og mat. Du tar med pleddet, plukker opp kurver og det er alt.

Ellers er det massevis av gourmetbutikker hvor du kan kjøpe med deg smørbrød, baguetter, croissanter eller andre ting du måtte ha lyst på. I kurven har du med deg drikke, glass, duk, pledd og servietter og vips.

Mat som gjør seg godt på pikinik er salater, paier, bakeverk, ferdigsmurte smørbrød med godt pålegg og godt brød, ost, frukt, grønnsaker og bær. Ingen ting av dette krever de helt store foreberedelsene. Et annet tips er å kjøpe med seg fersk loff og majones godt dtikke og stikke innom rekeutsalget på brygga i Oslo og kjøpe ferske reker. Da har du et kongelig måltid du kan ta med deg ut på Bygdøy på båten som går fra brygga ved siden av eller opp til Kontrasskjæret nedefor festningen.

Spekemat er også ypperlig piknikmat. Det er godt med salt når det er varmt og maten holder seg godt i varmen. Tar du med en hel spekeskinke eller et fenalår, godt brød, litt rømme, jordbær og melon og en skarp kniv, er suksessen sikret.

Sjekk også vår oversikt over delikatesseforretninger for tips til hvor du kan handle >>

Pikniktriks

Her skal du få noen tips du kan imponere folk med når du arrangerer piknik

  • Putt juicekartonger og lignende i fryseren og la dem dypfryse. Da har du både kald drikke utover dagen og kjølelementer i ett
  • Du kan også fylle en tom kartong med isbiter, og putte dem i en kjølebag. Da har du isbiter lenge og ekstre kjøling til andre varer.
  • Bruk termos til kalde drikker og kalde supper. Godt og friskt.
  • Snacks og godteri er alltid et pluss
  • Skjær gjerne opp frukt og grønnsaker på forhånd.
  • En hel vannmelon, skarp kniv og servieetter er festlig.

Hvor skal du dra på piknik?

Oslo er en unikt grønn by, med massevis av parker å velge mellom. Vi har også øyene som er lette å nå med båt fra Vippetangen, hele halvøya Bygdøy som byr på flott pikniksteder og mange strender og badeplasser som er lette å ta seg frem til. Det er bare å velge sted etter anledning, vil du ha utsikt, byliv, fred, bading i ferskvann, saltvann eller elv Oslo byr på alle mulighetene.

Hele Oslomarka er som skapt for piknik i det grønne, men husk at du ikke skal gå for langt. Det er piknik denne gangen ikke skogstur.

Her kan du bestille piknikkurv i Oslo

Birkelundens lille franske ostebutikk
Thorvald Meyersgt.27
0555 Oslo.
tlf.  22 37 80 65.

Café Hemma Hos
Fredriksborgveien 16
0286 Oslo
tlf. 22 55 62 26

I alle Pascals filialer
Tollbugata: tlf. 22 42 11 19
Henrik Ibsens gate: tlf. 22 55 00 20
Nobels Fredssenter: tlf. 22 83 04 00
Ullevålsveien: tlf. 22 60 11 61
Jacob’s på Holtet: tlf.  23 18 01 22

Tips til piknikmenyer

Opplysningskontoret for brød og korn har laget en egen side med tips til piknikmenyer, som du finner her >>