Søk i Aktiv i Oslo

Nettvett for foreldre

Nettvett – Råd om barns internettbruk

Internett har blitt en del av barnas hverdag, både med tanke på skolearbeid, hobbyer og ”sosialt samvær” i form av chatting ol. Det er like viktig for deg som forelder å kjenne dette mediet som å kjenne lekekamerater og tv-program barnet ditt ser på.

Internett kan både være positivt og negativt, og her som alle andre områder handler det om å sette grenser og lære barnet spillereglene.

Her følger noen tips om trygg nettbruk for barn og unge som er basert på det SAFT, IKT-Norge og Statens filmtilsyn har utarbeidet.

Disse tipsene forsøker å gi deg som forelder hjelp i netthverdagen, også om noe negativt hender. Husk at selv om barna kan mer om sitt bruk av Internett enn deg, er det fortsatt du som vet mest om normer og regler.

1. Introduksjon til Internett

Oppdag Internett og de mulighetene som tilbys barn der sammen med barnet ditt. Finn nettsider som er spennende og morsomme, og som passer for ditt barn. Forhåpentligvis vil dere oppnå en positiv og bevisst holdning til det å ferdes på nettet, noe som gjør det naturlig at dere deler både positive og negative erfaringer i fremtiden.

2. Avtale om bruk av Internett.

Prøv å utarbeide en avtale med ditt barn om hvilke regler som skal gjelde ved bruk av Internett. Den kan f.eks. inneholde:

  • Hvordan man behandler personlig informasjon (navn, adresse, telefonnummer, e-post, osv.)
  • Hvordan man skal oppføre seg mot andre på nettet.
  • Hva slags type websider og aktiviteter som er akseptabelt og hva som ikke er det.

3. Personlig informasjon.

Mange websider for barn og unge krever personlig informasjon for å få tilgang til innhold og tjenester. Det er svært viktig at barna vet om når og hvor det er trygt å gi fra seg personlig informasjon. Lag f.eks. en regel om at barnet ikke får gi fra seg navn, telefonnummer eller bilde uten din godkjenning.

4. Møte nettvenner

I utgangspunktet er Internett en fin møteplass for bli kjent med andre barn og få nye venner. For å unngå ubehagelige opplevelser er det viktig at barnet ikke møter ukjente som de har fått kontakt med via nettet uten følge.

 

5. Sortere informasjon og være kritisk

Internett kan forbedre og utvikle kunnskaper på mange områder, både i forhold til skolearbeid og av egen interesse. Forklar barnet at all informasjon som finnes på nettet ikke nødvendigvis er korrekt og vis hvordan de kan kontrollere dette ved å benytte andre kilder om det samme temaet. Lær barnet å sortere informasjon og være kritisk. Bibliotekene har mye stoff om kildekritikk.

6. Støtende og skremmende sider

Sannsynligheten for å møte websider som har støtende eller skremmende innhold er stor, enten det er bevisst eller ved et uhell. Prøv å bruk slike hendelser til å diskutere innholdet med dem og kanskje lage regler for denne type aktivitet. Husk også at barn er naturlig nysgjerrig, så vær realistisk i din vurdering av hvordan barnet ditt egentlig bruker Internett.

7. Rapporter all ulovlig dokumentasjon/informasjon

Du og dine barn kan oppleve situasjoner som bør anmeldes. Det er viktig å ta ansvar og rapportere hendelser eller sider vi mener kan være ulovlige. På denne måten kan vi gjøre Internettet til et tryggere sted å være.

Eksempler som bør anmeldes:

  • Forsøk på lure ditt barn via chat/mail etc
  • Barnepornografi
  • Trusler og mobbing via chat/mail
  • Salg/kjøp av våpen

Overlat deretter etterforskningen til politiet. Innblanding videre kan skade politiets arbeid og i enkelte tilfeller bety at du begår alvorlige lovbrudd.

8. God nettskikk

Internett er i grunnen ikke annerledes enn hverdagsliv generelt, med de sosiale kontakter dette medfører på godt og vondt. Som i samfunnet ellers, gjelder de samme etiske regler for hvordan man oppfører seg i kontakt med andre. Utover det å ha en god omgangstone og forståelig språk, er det viktig at barnet kjenner reglene og konsekvensene av å drive med ulovligheter som hets og trusler mot folkegrupper, enkeltmennesker, lese andres e-post, eller kopiere opphavsrettsbeskyttet materiale (for eksempel musikk, bilder, og programvare). Internett er ikke noe fristed for skikk og bruk.

9. Kunnskap er viktig

Voksne benytter i all hovedsak Internett til jobbrelaterte oppgaver og private ærender som banktransaksjoner og reisebestillinger. Barn benytter Internett til helt andre ting. Riktige beslutninger fordrer god forståelse og kunnskap om ditt barns egne ønsker og hva de liker å gjøre. La dem vise deg hvilke websider de liker å besøke og hva de gjør der. Sjekk med skolen, bibliotek eller i nærmiljøet om noen arrangerer kurs/seminar om emnet.

10. Teknisk kunnskap kan være til hjelp

Ditt barn har rett til et privatliv og det er derfor viktig de på forhånd kjenner skikk og bruk. Tekniske løsninger for filtrering av tilgang på nettet har sine svakheter som det går å påvirke eller komme rundt. Barn kan i mange tilfeller mer om de tekniske detaljene enn deg, men lær deg nok til at dere kan ha en løpende dialog.

 

Redd Barna gir følgende råd:

  • Ha datamaskinen i stua
  • Diskuter kjøreregler for internett med dine barn
  • Vær i nærheten når barna dine er på internett
  • Be om å få se på, og la barna fortelle hva de driver med på internett
  • Tekniske løsninger, såkalte filtre/brannmurer, kan blokkere tilgang til uønskede sider på internett

 

Aktiv i Oslo vil i tillegg gi noen tips:

  • Hold deg selv oppdatert
  • Advar mot å gi passord og brukernavn til venner – en ”morsom” spøk å sende e-post ol. kan få konsekvenser
  • Gi bedre introduksjon og oppfølging underveis enn du ville gjort med ”vanlige” fritidsaktiviteter
  • Forklar litt om konsekvenser og reelle hendelser pga uvettig bruk av nettet (tilpasset barnets alder)
  • Lær barnet at de i utgangspunktet aldri skal tro at noen er det de sier på nettet

Når det gjelder vanlig oppdragelse, kommer foreldre til et punkt hvor du må stole på at de regler og den kunnskap du har videreformidlet har sunket inn, men følger opp ved å snakke hverdagshendelser og opplevelser, på samme måte bør du behandle Internett. Internettet er en flott kanal til ny kunnskap og sosial moro, og med litt ”kjøreregler” vil alle kunne nyte godt av dette.

Lykke til!