Søk i Aktiv i Oslo

Lek på ski

Lag din egen skilek!

vinter skilek ski

Det er ikke så vanskelig, med en spade og en skuffe og noen ivrig hender kommer du langt. Her er noen tips om klassiske ting du kan bygge. Se også vår oversikt over organiserte skileikområder i Oslo og Akershus.

Kuler og staup eller hompelåm i din egen humpelløype

Hompelåm kjører du i en løype som går over store hompler (pukler eller kuler og staup som det kalles). Finn en bakke som ikke er særlig bratt og lag snøhauger med et par meter mellom Form haugene til runde kuler og lag et u-formet staup mellom hver kul eller hompe. Du lager så mange humper du vil. Etterpå kjører dere humpelåm. Det er gøy!

Orgeltramp – en ski opp, en ski ned som en organist

Orgeltramp lager du på nesten samme måte, men humpene skal være mindre og et ben skal være oppe, mens det andre er nede. Å kjøre orgeltramp er gøy, men krever en viss øvelse.

Hopp

Du kan lage både små og store hopp, pass på at det er bratt der du lander. Ikke lag hoppet så stort at du ikke tør å ta i skikkelig når du hopper. Du må også passe på at det ikke er sprett i hoppet, da kan du og andre komme til å falle stygt. Etter at du har laget selve hoppet tråkker du til bakken, både i ova.- og unnarennet.

Slalåmløype

En slalåmløype kan lages rundt mange ulike hindre. Du kan bruke kvister, skistaver eller annet du finner. Det er gøy å legge inn et hopp eller to også.

Portaler

Staver sammen to og to nedover en bakke stikke en stav inn i remmen mellom to staver slik at det blir en lav port. Når du kjører ned bakken skal du dukke ned under portene og reise deg opp mellom dem.

Andre leker på ski

Ta opp og kaste ting i farta

Du lar en tennis ball eller lignende ligge et stykke fra starten av bakken, så kjører du ned og tar den opp i fart, kjører litt videre og kaster den innenfor en ring av granbar eller lignende.

Kjøre tog

Dere stiller dere tett bak hverandre med godt tak rundt livet til den som står foran. Alle har skiene i plogstilling (uten staver!). Toget settes forsiktig i gang. Det er viktig at alle hjelper til å bremse ved å ha skiene i plog hele tiden.

Haneleken

Du skal kjøre nedoverbakke en ski løftet og mens du flakser med armene og galer ky-ke-li-ky! Ikke bruk staver. Den som kommer lengst på bare én ski har vunnet.
En annen variant er at mens du kjører utfor bakken, skifter du på å stå vekselvis på det ene og det andre beinet.

Reis deg i farta

Når du starter på toppen av bakken, sitter du med rompa på på bakskiene og mens du kjører nedover bakken reiser du deg opp midt i farta.

Sisten på ski

Det er også kjempegøy å leke siste på ski. Prøv!