Kringlevannet. Foto: Maria Madelaine S. Hugaas
Skøyteturer, skiturer og ikke minst isfiske, trekker mange mennesker ut på isen. Og selv om islagte vann er en vakker skue, enten de er dekket av blank stålis eller puddersnø, kan de også være farlige om du ikke ferdes med litt isvett.
Første bud er å ikke begi deg ut på is du er usikker på om er trygg. Her kommer noen råd.
Selv på kaldeste vinteren kan isen være usikker. Det er mange forhold som spiller inn når det gjelder kvaliteten på isen. Store temperaturendringer og mye snø er ting som kan påvirke iskvaliteten. Du må være spesielt forsiktig på Vassdrag og ved elveutløp.
Det finnes ulike typer is. Blank stålis, snøblandet is og stavis.
Blank stålis har den beste kvaliteten, mens gråaktig is er iblandet snø/sørpe og av mindre god kvalitet. Stavis regnes som den mest usikre isen. Stavis forekommer på våren før isen forsvinner. Den kan være tykk, men likevel meget usikker. Unngå derfor å gå på is på vann om våren.
Sjekk kvaliteten på isen i området hvor du har tenkt deg på tur med lokalkjente. Det kan være vanskelig å vurdere om isforholdene, spesielt hvis det er mye snø på isen. Da lønner det seg å gå sakte fram og borre mange hull. Mørke flekker på isen bør man helst gå rundt. I bunnen av denne siden finner du nyttige linker til nettsteder med informasjon om iskvalitet.
Du kan sjekke tykkelsen på isen her.
Ha ispigger hengende løst i en snor rundt halsen. Hvis du går igjennom isen, plasser ispiggene så langt inn på isen som du klarer. Når du har kommet deg opp fortsett å ligge flatt på isen mens du drar deg innover med piggene. Andre personer kan hjelpe til ved å legge for eksempel en stav eller en ski tvers over hullet, eller inntil kanten. Også hjelpere må åle seg frem i liggende posisjon.
Hvis du av en eller annen grunn befinner deg på usikker is – så kan du gjøre følgende
Øks/isstaver: Med en øks eller isstaver kan du sjekke isens tykkelse.
Bor: Når du skal isfiske er du nødt til å ha med et isbor for å borre hullene du skal fiske i. Boret kan også brukes til å sjekke hvor tykk isen er.
Flytedress/vest: Med flytedress eller redningsvest holder du deg flytende. Det gjør det også enklere å komme opp på isen. Barn bør ha på flytevest, men også voksne som kan slå seg i fallet, eller få sjokk av å falle i det kalde vannet, gjør lurt i å ha på vest.
Ispigger: Ispigger er to «spikre» som er festet til hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Disse er festet med en tråd, som fungerer fint som et halskjede. Skulle du ramle gjennom isen, er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra deg oppover. Beina fungerer også som et godt hjelpemiddel her.
Tau: Tau er smart å ha med – spesielt om du tar turen alene. Fisker du sammen med andre kan alle sammen binde seg fast i det samme tauet. Da er det ikke så vanskelig å dra opp vedkommende om noen skulle være uheldig og ramle uti.
Brodder: Med brodder unngår du å falle på isen. Piggene på broddene må værer kraftige og skarpe så de fester seg godt i isen.