Søk i Aktiv i Oslo

Isvett

Trygg ferdsel på is

Kringlevannet. Foto: Maria Madelaine S. Hugaas

Litt isvett

Skøyteturer, skiturer og ikke minst isfiske, trekker mange mennesker ut på isen. Og selv om islagte vann er en vakker skue, enten de er dekket av blank stålis eller puddersnø, kan de også være farlige om du ikke ferdes med litt isvett.

Første bud er å ikke begi deg ut på is du er usikker på om er trygg. Her kommer noen råd.

Selv på kaldeste vinteren kan isen være usikker. Det er mange forhold som spiller inn når det gjelder kvaliteten på isen. Store temperaturendringer og mye snø er ting som kan påvirke iskvaliteten. Du må være spesielt forsiktig på Vassdrag og ved elveutløp.

Det finnes ulike typer is. Blank stålis, snøblandet is og stavis.
Blank stålis har den beste kvaliteten, mens gråaktig is er iblandet snø/sørpe og av mindre god kvalitet. Stavis regnes som den mest usikre isen. Stavis forekommer på våren før isen forsvinner. Den kan være tykk, men likevel meget usikker. Unngå derfor å gå på is på vann om våren.

Sjekk forholdene og unngå mørke flekker:

Sjekk kvaliteten på isen i området hvor du har tenkt deg på tur med lokalkjente. Det kan være vanskelig å vurdere om isforholdene, spesielt hvis det er mye snø på isen. Da lønner det seg å gå sakte fram og borre mange hull. Mørke flekker på isen bør man helst gå rundt. I bunnen av denne siden finner du nyttige linker til nettsteder med informasjon om iskvalitet.

Du kan sjekke tykkelsen på isen her.

Huskeregler angående is:

 • Mye snø isolerer og isen blir dermed ikke nødvendigvis særlig tykkere ved langvarig kulde.
 • Husk også at selv om isen ligger tykk utpå vannet kan det være utrygt inne ved land.
 • Vær spesielt oppmerksom om våren.
 •  Tykkelse på is;
 • 5 cm blank stålis tåler så vidt vekten av et menneske. Hvis to personer er på isen samtidig, bør det være minst to meter avstand mellom dem.
 • 10 cm stålis regnes som sikker for en eller flere personer.
 • 20 cm is av god kvalitet holder de fleste og det meste.
 • Med et isfiskebor kan du sjekke tykkelsen og kvaliteten på isen. Det kan være store forskjeller på ett vann, så sjekk flere steder, bor deg utover isen fra land.
 • Man sier at 10 centimeter tykk is er trykk uansett istype, bortsett fra stavis (som forekommer på våren før isen forsivnner. Tykk, men meget usikker!)
 • På større vann bør man vente til istykkelsen nærmer seg 14-15 cm. Også her gjelder regelen om å sjekke over HELE isflaten.

Isvettreglene:

 1. Ha respekt for isen.
 2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter.
 3. Husk skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr – ha spesielt ispigger lett tilgjengelig.
 4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredt.
 5. Hold deg på sikker is.
 6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer.
 7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen.
 8. Hvis du går gjennom isen, pust rolig, ikke få panikk.
 9. Hvis andre går igjennom isen, hold avstand.

Ispigger

Ha ispigger hengende løst i en snor rundt halsen. Hvis du går igjennom isen, plasser ispiggene så langt inn på isen som du klarer. Når du har kommet deg opp fortsett å ligge flatt på isen mens du drar deg innover med piggene. Andre personer kan hjelpe til ved å legge for eksempel en stav eller en ski tvers over hullet, eller inntil kanten. Også hjelpere må åle seg frem i liggende posisjon.

Hvis du av en eller annen grunn befinner deg på usikker is – så kan du gjøre følgende

 • Gå med løse bindinger på skiene
 • Ryggsekken henges over bare den ene skulderen.
 • Hold stavene løst.
 • Hold avstand slik at tyngden fordeles over størst mulig område.
 • Barn skal ikke gå ut på is uten tilsyn av voksne.

Nyttig utstyr å ha med på isen:

Øks/isstaver: Med en øks eller isstaver kan du sjekke isens tykkelse.

Bor: Når du skal isfiske er du nødt til å ha med et isbor for å borre hullene du skal fiske i. Boret kan også brukes til å sjekke hvor tykk isen er. ​

Flytedress​​/vest: Med flytedress eller redningsvest holder du deg flytende. Det gjør det også enklere å komme opp på isen.​ Barn bør ha på flytevest, men også voksne som kan slå seg i fallet, eller få sjokk av å falle i det kalde vannet, gjør lurt i å ha på vest.

Ispigger: Ispigger er to «spikre» som er festet t​il hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Disse er festet med en tråd, som fungerer fint som et halskjede. Skulle du ramle gjennom isen, er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra deg oppover. Beina fungerer også som et godt hjelpemiddel her.​

Tau: Tau er smart å ha med – spesielt om du tar turen alene. Fisker du sammen med andre kan alle sammen binde seg fast i det samme tauet. Da er det ikke så vanskelig å dra opp vedkommende om noen skulle være uheldig og ramle uti.

Brodder: Med brodder​ unngår du å falle på isen. Piggene på broddene må værer kraftige og skarpe så de fester seg godt i isen. ​​