Søk i Aktiv i Oslo

Verdens bokdag hovedbilde

Verdens bokdag

Verdes bokdag

Verdens Bokdag feires i over 100 land i hele verden

Verdens Bokdag markerer bøkenes viktige rolle i samfunnet og bøkenes betydning for kultur, språk, utdannelse og kommunikasjon.

Gi noen en rose og en bok

Verdens bokdag bygger på en gammel tradisjon fra Barcelona. 23. april falles sammen med St. Georges dag. Og datoen er ingen tilfeldighet. Dragedreperen George er skytshelgen for mange byer og land, blant annet for Barcelona.

I Barcelona ble St.George feiret med poesikonkurranser og diktopplesninger. Og i kulturbyen ved Middelhavet er bokdagen fortsatt en stor festdag som bærer preg av å være en folkefest. Det er en tradisjon å gi bort en rose og en bok til nære og kjære.

Dette er jo en meget god og hyggelig tradisjon – “ja takk”!

Bøker er viktige

Historisk sett har bøker vært svært viktige og det er de også den dag i dag.

Internasjonalt ble dagen opprettet i 1995. UNESCO står bak Verdens bokdag, som feires nettopp 23. april.

Bøker og ytringsfrihet

Verdensbokdag dreier seg om mer enn bare fest. Dagen er en dag som handler om frihet og ytringsfrihet også. FNs menneskerettighetserklæring slår fast alle menneskers rett til frie ytringer, frie meninger og rett til fritt å skaffe seg informasjon. Det er viktig å verne om disse rettighetene, mange steder er det slett ikke en selvfølge at man kan trykke og utgi hva man vil. I mange land forfølges, fengsles og henrettes forfattere dersom de har avvikende meninger.

Bokhandlere, bibliotek, skoler og foreninger over hele landet markerer Verdens Bokdag den 23. april.

Relaterte saker

Eventbilde: Fortellerfestivalen 2024 – Mellomrom
torsdag
00:00

Fortellerfestivalen 2024 – Mellomrom

Fortellerfestivalen er tilbake i Oslo for å feire, formidle og fornye den muntlige fortellertradisjonen. Festivalen har 20 års jubileum i 2024!