Arrangementet er fullført.
Da Napoleon invaderte Egypt i 1798 hadde han med seg en hær av kunstnere og ingeniører for å dokumentere landets natur- og arkitekturhistorie, fra den minste bille til den største pyramide. Den politisk mislykkede okkupasjonen ble starten på en Egypt-feber som har ridd verden i mer enn 200 år.
Utstillingen viser det monumentale bokverket Description de l’Égypte (1809–1829) med de fantastisk detaljerte illustrasjonene fra Napoleons tegnere, men også billedflommen som fulgte i kjølvannet av den franske invasjonen og som gjorde antikkens Egypt til del av den vestlige moderniteten. Templer, obelisker og sarkofager ble eksportert til hele verden; fulgt av avisreportasjer om banebrytende logistikk og ingeniørkunst, skisser og trykk, panoramaer, malerier, fotografi og postkort. Egypt i bevegelse viser utsøkte verk i denne tradisjonen; blant dem eksklusivt Sévres-porselen, bestilt av Napoleon, arkitekt Karl Friedrich Schinkels scenografier til Mozarts Tryllefløyten (1815) og David Hockneys sensasjonelle scenografier til den samme operaen fra 1977, nylig ekskaverte gipsantikviteter fra filmsettet til Cecil B. DeMilles bibelske epos The Ten Commandments (1923) i California, og Madrid-baserte Factum Artes sensasjonelle faksimile av Seti Is sarkofag (2017).
Verkene i denne utstillingen reflekterer et antikt landskap i radikal forvandling.
Egypt i bevegelse er kuratert av Mari Lending, Tim Anstey og Eirik Arff Gulseth Bøhn.
Utstillingen er produsert innenfor rammene av det internasjonale forskningsprosjektet PriArc: Printing the Past, ledet av Arkitektur og designhøgskolen i Oslo, som del av EUs forskningsprogram Humanities in the European Research Area (HERA).
Vi får høre en arie fra Tryllefløyten, hvis scenografi vi kan se avbildet i utstillingen.
Utstillingen står til 20. desember.
Hver tirsdag er det babyomvisning på Naturhistorisk museum. Ukens babyomvisning er i zoologiske utstillinger.
Gjennom helt unikt og hittil upublisert materiale får du innblikk i krigshverdagen til barn og unge i en okkupert hovedstad.
Hvordan har kunstnere sett og tolket Oslo de siste 300 årene? Se byen gjennom kunstnernes øyne.