Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Utstillingsåpning: Egypt i bevegelse hovedbilde
torsdag 
18:00
Historisk museum

Utstillingsåpning: Egypt i bevegelse

Da Napoleon invaderte Egypt i 1798 hadde han med seg en hær av kunstnere og ingeniører for å dokumentere landets natur- og arkitekturhistorie, fra den minste bille til den største pyramide. Den politisk mislykkede okkupasjonen ble starten på en Egypt-feber som har ridd verden i mer enn 200 år.

Les mer om utstillingen her

Utstillingen viser det monumentale bokverket Description de l’Égypte (1809–1829) med de fantastisk detaljerte illustrasjonene fra Napoleons tegnere, men også billedflommen som fulgte i kjølvannet av den franske invasjonen og som gjorde antikkens Egypt til del av den vestlige moderniteten. Templer, obelisker og sarkofager ble eksportert til hele verden; fulgt av avisreportasjer om banebrytende logistikk og ingeniørkunst, skisser og trykk, panoramaer, malerier, fotografi og postkort. Egypt i bevegelse viser utsøkte verk i denne tradisjonen; blant dem eksklusivt Sévres-porselen, bestilt av Napoleon, arkitekt Karl Friedrich Schinkels scenografier til Mozarts Tryllefløyten (1815) og David Hockneys sensasjonelle scenografier til den samme operaen fra 1977, nylig ekskaverte gipsantikviteter fra filmsettet til Cecil B. DeMilles bibelske epos The Ten Commandments (1923) i California, og Madrid-baserte Factum Artes sensasjonelle faksimile av Seti Is sarkofag (2017).

Verkene i denne utstillingen reflekterer et antikt landskap i radikal forvandling.

Egypt i bevegelse er kuratert av Mari Lending, Tim Anstey og Eirik Arff Gulseth Bøhn.

Utstillingen er produsert innenfor rammene av det internasjonale forskningsprosjektet PriArc: Printing the Past, ledet av Arkitektur og designhøgskolen i Oslo, som del av EUs forskningsprogram Humanities in the European Research Area (HERA).

Vi får høre en arie fra Tryllefløyten, hvis scenografi vi kan se avbildet i utstillingen.

Utstillingen står til 20. desember.

 

Relaterte saker

Eventbilde: Fifty Shades of Black
tirsdag
00:00

Fifty Shades of Black

Hva er svart? Er svart en farge, en blanding av alle farger eller fravær av lys?

Eventbilde: Mot det moderne: Christian Skredsvig – Henie Onstad
onsdag
00:00

Mot det moderne: Christian Skredsvig – Henie Onstad

Utstillingen setter det moderne hos Skredsvig i relieff, ikke ved å hevde at han brøt gjennom som modernist selv, men ved å konfrontere de ambisjonene og konfliktene som et slikt gjennombrudd innebærer.

Eventbilde: Opplev Vigelandsparken med guide!
onsdag
18:00

Opplev Vigelandsparken med guide!

Vel verdt et besøk, selv om man har vært der mange ganger før, for med en guide som forteller om både kjente og ukjente sider ved kunstnerens liv og arbeider, får man en helt annen opplevelse av det hele.