Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Tips og guide til turer i Oslo hovedbilde
lørdag 

Tips og guide til turer i Oslo

80 år gamle Fritjof Funder har i sommer gitt ut en ny utgave av boka «40 trivelige turer i Oslo»

– I og rundt hovedstaden har vi områder ingen har maken til, med naturperler og kulturminner i skjønn forening. Jeg har valgt ut mine 40 favoritter med en spennvidde fra spaserturer på en time eller to på grusveier og stier til dagsturer på stier og løyper – og av og til utenfor», sier Funder.

Forfatteren har et stort hjerte for Oslo og har vært formann i Oslo og Omland Friluftsråd. Nå er han leder av turveiutvalget.

– I denne utgaven har jeg har tatt med flere bynære turer. Jeg oppfattet tidlig at folk gikk litt lei av bare å gå i marka. Så begynte jeg å beskrive noen turer i byen. Nå har jeg blant annet med turer rundt på Akershus Festning, Gamlebyen og Sørenga. Jeg prøver å fortelle litt historie om stedene turene går til, forteller han til Dagsavisen.

VINN BOKEN I GIVEAWAY PÅ FACEBOOK HER >>

Kjøp boken her >>

Dukkert underveis

Med boka «40 trivelige turer i Oslo» fører Funder leseren gjennom 40 av Oslos perler. Hver tur er tydelig merket med tid og avstand, pluss nyttig og praktisk informasjon med turkart og symboler som angir om turen passer for den som for eksempel sykler eller triller barnevogn, vil ta en dukkert eller bare drikke en kopp kaffe underveis. Det er turer for alle årstider, og forfatteren krydrer turteksten med kulturhistorie og informasjon om plante- og fugleliv.

 

Tre kjappe spørsmål til forfatteren:

1. – Hva er det som er så flott med Oslo og naturen rundt/turmulighetene?

– Oslo har så mange muligheter til turer – åsene rundt, Marka innenfor på nesten alle kanter, øyene i fjorden, mange grønne lunger i byen og flere åpne elver med turveier langs. Alt lett tilgjengelig med offentlig transport – buss, trikk, t-bane, tog!

 2. –  For nye i byen – er det noen spesielle turer dere ville anbefalt?

– Start kanskje med en tur opp på Akershus festning. Da får man et overblikk over Oslos muligheter, og litt kulturhistorie med på kjøpet.

Ta så fergen fra Pipervika/Rådhuset ut til Hovedøya.

Gå opp Akerselva fra Vaterland/Grønland til Kjelsås – eller omvendt etter hvor sprek du er.

Start med Botanisk hage og kryss Sofienbergparken, kryss Akerselva ved Kuba, så opp Telthusbakken til Gamle Aker kirke med kjempeutsikt fra gravlunden.

3. – Hva med de erfarne? Finnes det noen «skjulte skatter»

– Alle kjenner Frognerparken, men hva med å følge Frognerelva videre nedover med turvei på begge sider? Trolsk stemning i trange gjel !

Hvis du bor vest i byen: Gå inn til Sarabråten i Østmarka og gå opp til Hauktjern hvor berglagene står på høykant.

Hvis du bor øst i byen: Gå opp langs Lysakerelva.

Det meste av dette og mere til er beskrevet i «40 trivelige turer i Oslo»

Topp tre turer nå som høsten nærmer seg?

Tur nr. 7 i boken:

Sted: Hovedøya med klosterruiner og sjelden vegetasjon
Varighet: 2 timer
Distanse: 1-2 km
Utgangspunkt: Ferge fra Rådhuskaia til Hovedøya
Oslokart, helst spesialkart

Utdrag fra boka:

En ferd på historisk grunn med botanisk mangfold. Kanskje også en renessanse for badelivet?

Når den store øya innerst i havnebassenget heter Hovdøya, kommer det ikke av at den er den viktigste eller største. Den har navn etter den 40 meter høye fjellknausen, hodet eller høyden – øst på øya. «Hoved» er tidligere rettskriving for hode. Altså burde øya i dag egentlig Hodeøya.

(…) Øyene i Indre Oslofjord, og da særlig Hovedøya, er botanisk rikeste området i landet når det gjelder antall arter, og et svært viktig ekskursjonsområde. (…) Også fuglelivet har noe spesielt å by på. Hovedøya er en av de rikeste lokalitene for stilitsen, en fargesprakende fink.

Mest kjent er Hovedøya for sine klosterruiner. De er så mye igjen av dem at man har grunnrisset klart for seg.

På sørsiden av øya har badelivet så smått begynt å ta seg opp igjen, etter at Oslofjorden er blitt betraktelig renere de siste årene.

Tur nr 40 i boken:

Sted: Sykkeltur til hjertet av Nordmarka
Varighet: 3-4 timer
Distanse: 30-40 km
Utgangspunkt: Tog 500 (mot Jaren) eller buss 153 til Stryken Nordmarkskart

På sykkel Stryken – Gjerdingen – Daltjuven – Store Sandungen – Vestre Hakkloa – Bjørnsjøen – Bjørnholt – Skjersjødammen – Hammeren – Maridalen kapell – Sander – Kjelsås.

Utdrag fra boka:

Følg veien over broen og rett vestover forbi Store skillingen, følg skilt til Gjerdingsdammen, bratt oppover langs Gjerdingselva.

Ved Almedalsputten må du ta veien til høyre og frem til Svartvann. Du må beundre den fint oppmurte gråsteinsmuren på venstre side av veien…

Tur 4 i boka:

Sted: Akerselva fra Vaterland til Maridalen.
Varighet: Cirka 3-4 timer
Distanse: 8-9 km
Utgangspunkt: T-bane til Grønland
Oslokart eller en kartbok

Vandring på idylliske gangveier og stier gjennom tetteste Oslo.

Utdrag fra boka:

Akerselva renner midt i Oslo og er igjen blitt en idyll. For 200 år siden sang Andreas Bull om «den azurblå nymfe». Det er den i ferd med å bli igjen, men det er ikke lenge siden vi kunne synge Vilhelm Dybwads vise om «Akerselva, du gamle og grå».

En gang holdt elva hjulene i gang for en mangfoldig virksomhet – først med smelteovner og smeltehytter, møller og sagbruk som så mange andre elver. Senere, fra 1940-årene, startet en industrihistorie.

Vaterlands bro er blant de eldste i byen. Den ble først bygd i 1654 og siden ombygd og utvidet mange ganger. Her var det livlig trafikk med jordbruksvarer inn til bondehandlene i Storgata og Brugata, og området var på 1600-tallet havn for en omfattende trelasthandel med Nederland. Det nederlanske navnet «Vaterland» henspeiler på at her var det våtmarker før oppfyllingen av Bjørvika startet på 1700-tallet. Når du nå begynner å gå, er du fra første øyeblikk midt i en idyll.

Fotografer:

Bilde 1 og 3: Bjørn Moholdt.

Bilde 2: Fritjof Funder.

Kjøp boken her >>

Relaterte saker

Eventbilde: Student-torsdag på SNØ
torsdag
00:00

Student-torsdag på SNØ

Hver torsdag får studenter 30% rabatt på dagspass og 50% rabatt på skiutleie.

Eventbilde: Friends Friday på SNØ
fredag
00:00

Friends Friday på SNØ

Hver fredag er det Friends Friday som vil si at du får 2 for 1 på SNØpass, og medlemmer kan ta med seg en venn gratis.

Eventbilde: Intensivt nybegynnerkurs II  – stell av hest og ridning
fredag
18:00

Intensivt nybegynnerkurs II – stell av hest og ridning

Har du ridd litt, eller kanskje bare lenge siden sist og litt rusten? Kunne du tenke deg å lære litt mer om stell av hest og ridning. Da er dette kurset for deg.