Arrangementet er fullført.
Foto: The Vault DFW/ Flickr.com
Redaksjonen i Aktiv I Oslo.no har bestemt at vi vil være med å kjempe for å få innført feiringen av høsttakkefesten Thanksgiving i Norge. Det har jo gått bra med Halloween, så nå er tiden inne for å innføre nok en ny høytid synes vi.
Her er noen gode grunner:
Først og fremst: La aldri en grunn til å feste gå fra deg.
Spesielle grunner til å feire nettopp Thanksgiving
Den norske tradisjonelle formen for høsttakkefest er det lite fres i for tiden, det er stort sett bare barnehagebarn som feirer den i regi av barnehagen. I gamle dager var Mikkelsmesse – som både var innhøstingsfest og feiring av Erkeengelen Mikael – en meget viktig høytid her i landet. Vi kunne selvsagt prøve å innføre Mikkelsmesse på den 29. september igjen, men det er antagelig lettere å få fart på Thanksgiving. Men, som sagt, flere er bedre. Så hvorfor ikke; ja takk begge deler?
Thanksgiving har lange røtter i Europa og Norge og kan ikke bare sees på som en amerikansk tradisjon vi prøver å kopiere. Høsttakkefester har vært feiret til alle tider og over hele verden. Selv de gamle grekere hadde høsttakkefest hvor de feiret fruktbarhetsgudinnen Demeter. Romerne feiret kornet og avlingens gudinne Ceres.
Thanskgiving er en høytid, som dreier seg om å takke for grøden som har blitt høstet inn. Tradisjonelt er det Gud som takkes. Thanksgiving slik som du har blitt vant til å se feiringen i filmer står sterkest i Nord-Amerika. I USA feires Thanskgiving den fjerde torsdagen i november, og i Cananda den andre mandagen i oktober. Thanksgiving er like viktig som familiehøytid i Nord-Amerika som julen hos oss. Dagen før Thanksgiving er den dagen det reises mest i USA, folk reiser fra nord til sør og øst til vest for å komme hjem til familien. Det er også en viktig dag for utelivsbransjen fordi studenter fra hele landet reiser hjem til sine hjemsteder og går ut på byen for å treffe gamle venner.
Kalkun er som de fleste vet en svært viktig del av festen, for kalkunene er det en skummel tid. De fleste må dø, men to stykker blir benådet av presidenten. I år var det Flyer og Fryer som ble sikret et lykkelig liv i Disneyland av president Bush.
Thanksgiving har sterke engelske røtter, der feiret og feirer man fortsatt Harvest Festival, men i våre dager er denne feiringen på langt nær så viktig som Thanksgiving er i Nord-Amerika.
Mange byer, både i Canada og USA arrangerer flotte parader på Thanksgiving. I New York kan du oppleve den mest kjente av dem, Macy’s Thanksgiving Day Parade. I paraden er det vogner med scener fra stykker som går på Broadway, tegneseriefigurer, ballonger i massevis og musikkorps som skaper stor stemning. Sist i paraden kommer Julenissen. Thanksgiving er en feiring av en vellykket innhøsting og det er også en markering av at julesesongen er i gang.
For å lage en skikkelig Thanskgivingfest må du servere kalkun, gresskarsuppe og sjokoladepai.
Lurer du på hvordan du skal lage god kalkun? Det er mange muligheter til å lage forskjellige stuffinger. Vi har bare en oppskrift, den er veldig god, men du kan jo prøve deg frem. Når det gjelder stuffing er det mange meninger om hva som er best og mest riktig.
1 kalkun (beregn ca. 500 g kalkun pr. person)
salt og pepper
smør til pensling
Maisbrød
2 ss olje
2 stk løk, hakket
0,5 kg medisterdeig smaksatt med timian, salvie, kajennepepper, malt paprika og salt.
3 dl hakkede pekannøtter
3 ss tørket salvie (frisk salvie kan også brukes)
8 dl varm melk, kyllingkraft eller smeltet usaltet smør (helst en blanding av alle tre)
1 1/2 l kraft (kraft, stekesjy og hønsebuljong)
1 1/2 dl hvetemel
2 dl fløte
ca. 2 ss portvinsgelé eller ripsgelé
4 ss soyasaus
salt og kvernet pepper
noen dråper sukkerkulør
Tin kalkunen i kjøleskapet, start tidlig det tar ca. 2 døgn.
Steketid: Beregn 30–40 minutter per kilo