Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Teknologihistorisk torsdag: Den bergenske kongevei. Gratis inngang. hovedbilde
torsdag 
17:00
Teknisk museum

Teknologihistorisk torsdag: Den bergenske kongevei. Gratis inngang.

Hvorfor over Grorud og ikke over Maridalen?

Den bergenske postveien ble opprettet i 1647 og gikk da ut fra Kristiania over Grorud til Nittedal, Lunner og Granavollen og videre opp langs Randsfjorden. Veien gikk gjennom Harestua og Grua som helt fra gamle tider hadde drevet jernutvinning. Med jernverk på 1500-tallet ble det et oppsving også for veien. Likevel er det mye som tyder på at det ikke var særlig kjørbart før rundt 1800. Noe som er sent i forhold til Trondheimske kongevei som var kjørbar hundre år før.

Som man vet, er det mange veier over Maridalen og i Nordmarka. Hvorfor gikk ikke postveien der (eller over Lysaker der senere Drammensveien gikk)?

Peder Anker fikk bygd Ankerveien i 1790-årene til Hammeren i Maridalen, og svigersønnen Wedel Jarlsberg bygde veien videre i 1821 til Hakadal. Dette var en kortere rute enn veien over Grorud. Det var mange valg man kunne ta, og dette har kulturhistorikere grunnet over i flere generasjoner. Først med en brukbar kjørevei rundt 1800 fortjener den navnet Kongevei. Denne statusen har den ikke lenge, allerede i 1828 er postveien flyttet til den nye veien over Krokskogen og Steinsletta på Ringerike. Den møter gamle kongeveien på Granavollen på Hadeland. Men nå er det på siste verset som postvei til Bergen. Fra 1843 begynte posten å gå over Hallingdalen og Hemsedal likeså vel som over Valdres og Filefjell.

Kulturhistoriker Geir Paulsrud, Norsk veimuseum.

Finn ut mer om arrangementet

Foto: Statens vegvesen

Relaterte saker

Eventbilde: Pastakurs
tirsdag
17:00

Pastakurs

Det blir en utfyllende demonstrasjon der kokkene på Kulinarisk Akademi viser hvordan man lager pastadeig og går gjennom ulike sorter, både fylte, tørkede og ferske.

Eventbilde: Kjenn din by: Arkitekturvandring på Fagerborg og Marienlyst
tirsdag
18:00

Kjenn din by: Arkitekturvandring på Fagerborg og Marienlyst

Fra storgårdskvartalene på Majorstuen, via Marienlysts lamellbebyggelse og vakre funkisarkitektur, til NRK og jubilanten Jessenløkken – se områdene gjennom byantikvarens blikk.

Eventbilde: Boblende middag / lunsj
onsdag
17:00

Boblende middag / lunsj

På dette kurset får du både lærdom om mat og musserende vin i kombinasjon. Til boblene kommer også passende retter, noe blir servert av kokkene og noe lager man selv.