Arrangementet er fullført.

Sesongåpning hos Kistefos hovedbilde
søndag 
Kistefos

Sesongåpning hos Kistefos

Polkadott-dronningen Kusama er årets skulptør under sesongåpningen

Yayoi Kusama er en éner i kunstverdenen, og Kistefos er  stolte av å kunne presentere et gedigent verk av henne på sesongåpningen i år, 26 mai 2019, Japanske Yayoi Kusama, også kjent som polkadottdronningen, står for årets skulptur under sesongåpningen på Kistefos.

Et stedsspesifikt verk

Arbeidet med å realisere et stedsspesifikt kunstverk av Kusama ble påbegynt allerede i 2012, og verket som blir avduket den 26.mai er et resultat av gjentatte besøk til Kistefos.

– Skulpturen bærer navnet ”Shine of life” og går i dialog med naturen, vannet og industrien på Kistefos, forklarer direktør Egil Eide.

Startet arbeidet i 2012

Å få en kunstner av Kusamas kaliber til Jevnaker var imidlertid ikke gjort i en fei.

– Arbeidet med å realisere et stedsspesifikt kunstverk av Kusama ble påbegynt allerede i 2012. Det er derfor ekstra gledelig å endelig kunne dele nyheten og verket med publikum, sier Eide.

En verdensstjerne

Kistefos har allerede over 40 skulpturer i skulpturparken og mange av dem holder et høyt internasjonalt nivå. Ifølge direktøren er det likevel noe spesielt med Kusama:

– Kusama er en éner i kunstverdenen, og vi er utrolig stolte av å kunne presentere et gedigent verk av henne på sesongåpningen i år, sier han.

”Shine of life” er laget spesielt til Kistefos etter en rekke besøk på området, og går i dialog med naturen, vannet og industrien.

Kort bio – Kusama

Yayoi Kusama er født 1929 i Matsumoto, Japan, og er en av det 20- århundrets mest betydningsfulle kunstnere. Kusama begynte å studere japansk Nihongamaleri i 1948 i Kyoto, men interesserte seg tidlig for vestlig avantgarde. I 1957 flyttet Kusama til New York, der hun begynte å produsere maleri inspirert av abstrakt ekspresjonistisk stil. Gjennom hele sin karriere har Kusama spilt på det å være en outsider; asiat i vesten, kvinne i et mannsdominert miljø, og offer for egne nevroser og besettelser.

De fleste arbeidene hennes viser en sterk interesse for psykedeliske farger, mønster og repetisjoner. Det er denne stilen som har gjort henne verdenskjent. De seneste årene har Kusamas kunst skapt publikumsrekorder i USA, Europa, Asia, Latin-Amerika og senest i Skandinavia på Louisana Museum of Art i København, Moderna Museet i Stockholm og på Henie Onstad på Høvikodden.

For Kusama handler kunsten om å utslette grensene mellom seg selv og omverden, kroppen og kunsten. Verkene beveger seg mellom minimalisme, surrealisme og popkunst.

Kistefos satser stort i 2019

Det er ikke tilfeldig at en av kunstens største stjerner åpner showet denne sesongen. Kistefos satser større enn noen gang, med tre nye skulpturer,  utstillinger og ikke minst – åpningen av det spektakulære museumsbygget, The Twist.

– Kistefos er allerede en av Nord-Europas største utendørs skulpturparker for samtidsskulpturer, og med The Twist, Kusama og enda to nye skulpturer på plass vil vi kunne tiltrekke oss et internasjonalt og kresent publikum, avslutter Eide.

The Twist åpner 18. september og er tegnet av det danske arkitektbyrået Bjarke Ingels Group (BIG).

Foto: Kusama Studio.

Relaterte saker

Eventbilde: Naturhistorisk juleverksted
søndag
10:00

Naturhistorisk juleverksted

Ta en naturhistorisk avstikker fra julestresset! Vi kan blant annet by på et unikt juleverksted hver søndag i desember før jul, julepyntet museumsbutikk og julegrøt i kafeen.

Eventbilde: Bondens Marked – Bærums Verk
søndag
12:00

Bondens Marked – Bærums Verk

På Bondens marked kan du kjøpe mat direkte fra bonden. Produktene du kan få kjøpt vil variere gjennom sesongen og fra marked til marked.

Eventbilde: Se Oslo gjennom øynene til en gatekunstner!
søndag
14:00

Se Oslo gjennom øynene til en gatekunstner!

På denne turen viser Oslo Street Art Tours’ erfarne guider deg noen av de beste eksemplene på gatekunst og graffiti i Oslo.