Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Romdagene 2017 på Teknisk museum hovedbilde
lørdag 
Teknisk museum

Romdagene 2017 på Teknisk museum

ntso

Har du den psykologiske motstandskraften som kreves for en tur til Mars? Hvor på månen ville du dratt? Hør om planene for bemannet romfart, om romsonden Cassinis arbeid og planlagte styrt inn i Saturns atmosfære, om kommunikasjonssatellittene våre og mye mer. BBC-personligheten Brian Harvey og astrofysiker Erik Newth er blant de du får møte.

Norsk Astronautisk Forening inviterer til Romdagene 2017 i samarbeid med Teknisk museum.

Foredragene er gratis og åpne for alle. (Det må løses ordinær billett ved besøk i museets utstillinger.)

PROGRAM LØRDAG 7. OKTOBER

12:00
Åpning av dagen
v/ Per Arne Marthinsen – Norsk Astronautisk Forening

12:15
Nye planer og perspektiver for bemannet romfart
v/ Sivilingeniør Erik Tandberg
Erik Tandberg er Norges mest kjente romfartsekspert. Han har kommentert nyheter om romfart og holdt mer enn hundre foredrag om temaet siden 1960-tallet.

13:15
Kinas romprogram – fortid, nåtid og fremtid
v/ Brian Harvey – Kjent BBC-personlighet og forfatter. Harvey har ellers skrevet et antall bøker om kinesisk, russisk, europeisk, indisk og japansk romfart. (Foredraget er på engelsk)
Kinesisk romfart har kommet langt, og de har store planer i nær fremtid, og for de kommende årene. Landing på baksiden av Månen, hente tilbake prøver av måneoverflaten, og starter på sin romstasjon i løpet av 2018.

14:15
Månen er i vårt DNA
v/ Markus Landgraf – Architecture Analyst, ESA/Estec(Foredraget er på engelsk)
ESAs utforskningsstrategi blir presentert sammen med en diskusjon rundt følgende temaer: Hva kan vi forvente oss av utforskning de neste 10-15 årene, og hvilke utforskningsteknikker kan være av interesse. Hvis du fikk reise til Månen, hvor ville du da reise? Et åpent spørsmål.

15:15
Psykologisk resiliens i verdensrommet: Hva kjennetegner «the right stuff»?
v/ Professor Gro M. Sandal – Universitetet i Bergen
Hva kreves av en besetning under langvarige operasjoner i rommet, som for eksempel en reise til Mars? Er besetningen nødt for å være av “the right stuff?” for å kunne ha den nødvendige psykologiske motstandskraften for en slik reise?
PROGRAM SØNDAG 8. OKTOBER

12:00
Åpning av dagen
v/ Per Arne Marthinsen – Norsk Astronautisk Forening

12:15
Satellitter og utviklingen fra Sputnik 1 i 1957
v/ Tord-Skoe Fredriksen – Engineering Manager, TelenorDen
Et streiftog gjennom historien. Fra Sputnik 1 frem til dagens satellitter har det skjedd enormt innenfor dette feltet. Norge er en del av denne utviklingen og har gjennom Televerket/Telenor brukt satellittkommunikasjon så lenge det har vært mulig.

13:15
Cassinis “Grand Finale”
v/ Øyvind Guldbrandsen
Den 15. september 2017 styrtes romsonden Cassini inn til et destruktivt møte med Saturns atmosfære og avslutter dermed en 20 år lang ekspedisjon gjennom Solsystemet, hvorav 13 år i bane rundt Saturn. Vi tar et tilbakeblikk på Cassini/Huygens-prosjektet og hva det har lært oss om gassplaneten, dens slående ringsystem og over 60 måner.

14:15
Fra R-7 til Falcon 9: Hva har skjedd på 60 år?
v/Eirik Newth – Forfatter, astrofysiker og blogger
Ved første øyekast kan det se ut som om lite har skjedd med rakett- og romteknologi siden Sputnik: Romfergen er parkert, og nå snakkes det igjen om å sende folk til Månen i Apollo-liknende fartøy. Men skinnet bedrar. Etter å ha levd lenge på fruktene av den kreative eksplosjonen på 1960-tallet ser vi nå en helt ny giv innen romindustrien, drevet frem av IT, avanserte materialer og produksjonsprosesser og helt nye forretningsmodeller.
Konferansier: Øyvind Guldbrandsen er mangeårig styremedlem og foredragsholder i Norsk Astronautisk Forening, og skribent i foreningens tidsskrift Romfart, som han også har vært redaktør for.

Romdagene vil bli holdt i auditoriet i underetasjen. Det vil bli merket når du kommer inn hovedinngangen. Det tas forbehold om endringer i programmet.
Velkommen!

Relaterte saker

Eventbilde: Sommeren på SNØ
mandag
00:00

Sommeren på SNØ

Lyst på en kombinasjon av sol og snø denne sommeren? SNØ tilbyr et spennende sommerprogram med gode tilbud for store og små!

Eventbilde: Finn Bjelkes popquiz på SALT
mandag
19:00

Finn Bjelkes popquiz på SALT

Velkommen til en morsom kveld og tidenes pop quiz med Finn Bjelke!

Eventbilde: OnklP på Bysommer
torsdag
21:00

OnklP på Bysommer

OnklP er tilbake! Og denne gangen gjør han det på egen hånd. Når den evig energiske OnklP tar scenen igjen, er det med dedikerte fans fra alle generasjoner i publikum.