Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Oslo Operafestival – DAGNY med Tora Augestad hovedbilde
lørdag 
19:00
Gamle Raadhus Scene

Oslo Operafestival – DAGNY med Tora Augestad

ntso

DAGNY – En operakabarét av Henning Sommerro

En ærlig og gripende – dramatisk sangsyklus om kulturarbeideren, pianisten og forfatteren Dagny Juel, og hennes skjebnesvangre livsreise fram til hun ble myrdet i Tblisi 1901.

Billetter

Selges via TicketCo og ved innkangen fra 30 min. før forestilling. Vi tar kort.

Kjøp billetter her

Fullpris: 300,-
Medlemmer av Opera til folket: 250,-
A-kort: 250,-
UiO-ansatte: 250,-
Studenter/ PublikkUng: 120,-

Medvirkende
Regi: Henning Sommerro
Sopran: Tora Augestad
Piano: Håvard Gimse
Cello: Øyvind Gimse
Fiolin: Marianne Thorsen
Forteller: Reidar Sørensen
Produsent: Lisbet Frøystadvåg

Om Dagny Juel (1867-1901)
Den 8.juni 2017 var det 150 år siden Dagny Juel ble født i Kongsvinger. Dagny vokste opp i en rik familie på Roligheden i Kongsvinger. Hun viste tidlig at hun ønsket å bryte med det etablerte – for å gå sine egne veier. Kunsten og utferdstrangen var drivkraften og i 1893 – under pianostudier i Berlin introduserte Edvard Munch henne for kunstnerkretsen på stamkneipa Zum schwartzen Ferkel, der bl.a. også kunstnere som August Strindberg og Stanislaw Przybyszewski vanket. Dagnys verdensvante, innsiktsfulle, sensuelle og utradisjonelle adferd overrasket og vekte sterke og ulike reaksjoner. Munch malte henne, Strindberg kom til å hate henne. Mellom Stanislaw og Dagny – “ Ducha” oppstod det sterke følelser og de to giftet seg i 1893. Et ekteskapet som skulle bli preget av sterk uro – og mange forflytninger. Hennes første kjente tekst er “Rediviva” skrevet i samme år:

“Jeg vil fortelle mitt livs forunderlige historie. Kanskje vil ikke alle finde den så forunderlig . Kanskje det samme hændet flere, men jeg har aldrig hørt noget om det, og derfor tror jeg, at jeg er den eneste, som har denne forfærdeligt tragiske, mystiske livsskjæbne at stirre på” (fra åpningen til Rediviva)

I 1901 ble Dagny, Stanislaw og deres to barn Zenon og Iwa invitert til Tblisi i Georgia av en av Dagnys beundrere – Emeryk Wladyslaw. Dagny og Zenon dro i forveien. Atmosfæren var spent. Dagny skal ha uttalt: Jeg skal hate dem i evigheten dersom de dreper meg..

Dagny valgte livet – men dette forhindret likevel ikke at Emeryk – 3 dager før hennes 34 års dag – myrdet Dagny – for like etter å skyte seg selv.

Om Operakabareten
Den erfarne komponisten Henning Sommerro har lenge kjent til historien om Dagny Juel – og etter lang tids modning og ytterligere inntrykk etter en reise til Tblisi i Dagnys fotefar, ble Kvinnemuseet – som er etablert i Dagnys barndomshjem Roligheden på Kongsvinger etter hvert kontaktet, og Jubileumsåret 2017 ble en utmerket anledning for et bestillingsverk om denne myteomspunne kvinnen fra museets sin side.

Om verket uttaler komponisten:
Verket er en dramatisk sangsyklus – ett musikkteater formet som en blanding av kabaret og folkelig opera. En operakabaret.
Musikken vil være i Sommerros egen stil – et senromantisk og ekspresjonistisk uttrykk, men F. Chopin, R. Schumann, E.Grieg, K. Weill og og H. Eissler banker også på døra og utfordrer hans eget uttrykk og gir ny energi!
Samtiden farger historien – og det har vært viktig for komponisten og gi Dagny liv ved å gå bak mytene og alle meningene om henne – og å farge Dagny med et moderne kvinnesyn, som reflekter hennes virke som kulturarbeider, forfatter og pianist. Det ble dermed et naturlig valg å basere librettoen på Dagnys egne tekster : tekster om liv og død -på grensen av det vi kan ta i mot… Kraften i Dagnys sterkt visuelle tekster – er nært knyttet til naturen. Ser man ikke mennesket og deres innerste behov og lengsler bygger skrikene seg opp og vi blir stående alene. Gjennom å se Dagny så ærlig og nakent som mulig – gjør vi kanskje Dagny mindre ensom…

Tora Augestad ble et opplagt valg i rollen som Dagny – Ingen over ingen ved siden- uttaler Sommerro. Ho er i seg sjølv ein uttløysande kraft i dette musikkteatret bygd på Dagnys tekster! Tora ledsages av et sterkt team bestående av Håvard og Øyvind Gimse på piano og cello – samt fiolinisten Marianne Thorsen. Ved siden av pianotrioen vil den mangeslungne og erfarne skuespilleren Reidar Sørensen være forteller. I forkant av operakabareten vil Håvard Gimse ønske oss velkommen inn i Dagnys verden gjennom en halvtime med musikk fra hennes samtid.

Bruksanvisning for billettbestilling:

Trykk på logoen til TicketCo til venstre på denne siden
Velg antall billetter du ønsker i nedtrekksboksen under «antall» og trykk på “kjøp billett”.
Du kommer nå til en meget enkel registrering (du trenger IKKE registrere flere navn enn ditt eget).
Til slutt kommer du til en betalingsside, der du trenger Bank-ID f.eks. kodebrikke fra banken.
Du trenger ikke kodebrikke hvis du bestiller via nettbrett eller telefon.
Hvis du av en eller annen grunn ikke får til å bestille billetter via TicketCo, kan du sende oss en e-post til: info@operatilfolket.no

Relaterte saker

Eventbilde: Panflutes and paperwork – Leken duett med musikk og dans
onsdag
19:30

Panflutes and paperwork – Leken duett med musikk og dans

I Panflutes and Paperwork ser Ingrid Berger Myhre og Lasse Passage på upretensiøst vis på forholdet mellom dans og musikk.

Eventbilde: Oslo Brassfestival
fredag
00:00

Oslo Brassfestival

Festivalen samler brassband fra hele Norge til en konkurranse hvor konsertopplevelsen står i sentrum.

Eventbilde: Only Connect Oslo 2024
lørdag
00:00

Only Connect Oslo 2024

Bli med når Only Connect Oslo inntar byen 25. – 27. april med samtidsmusikk, eksperimentell musikk og lydkunst.