Søk i Aktiv i Oslo

Olsok hovedbilde

Olsok

Olsok – 29. juli

Olsok og Olsokfeiring i Norge

Olsok – Feringen av Hellige Olav 29. juli

Her finner du oversikt over flaggtider og andre flaggregler >>

Les om Olsok og tradisjoner og finn arrangementer og begivenheter knyttet til Olsokfeiring i hele Norge.

29, juli falt Olav Haraldsson i slaget på Stiklestad. Fra denne datoen av blir Norge regnet som et kristent land. Det var først etter sin død at Olav Haraldsson fikk navnet Den hellige Olav.

Storstilt feiring i hele Norden
Olsok har vært feiret med brask og bram i hele Norden og feires forsatt.

I gamle dager ble Olsok feiret omtrent på samme måte som Sankthans, blant annet med bålbrenning.

Veldig viktigt fest i middelalderen
I Norge var feiringen spesielt viktig i middelalderen, men Olsokfeiringen forsatte å være viktig lenge etter reformasjonen.

Olsok er stort på Færøyene
På Færøyene er Olsok forstatt en av de viktigste festene i året, men hos oss har de fleste middelalderske tradisjonene dødd ut. Det vil si bortsett fra på selve Stiklestad hvor Spelet om Heilag Olav blir fremført. På Stiklestad er det yrende folkeliv og middelaldermarked rundt Olsoktider.

Økende oppslutning i våre dager
Tegn tyder på at Olsok øker i popularitet. Mange steder er tradisjonene i ferd med å bli tatt opp igjen Olsokmat er spekemat og rømmegrøt. Ingen grunn til ikke å holde den tradisjonen ved like i alle fall.

Les mer om norske helgener>>
Les mer om Stiklestad>>

Kort om Hellige Olav
Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad i 1030. Det var det siste store slaget om samlingen og kristningen av Norge. Olav ble begravet ved Nidelva og det ble bygget en Olavskirke på stedet. Kort tid etter begravelsen begynte store undere å skje ved graven. Olav den hellige ble dyrket som helgen av folk fra hele Europa etter sin død og pilegrimmer kom fra mange land til Olavsmessen i Nidarosdommen. Fortsatt går mange pilegrimmer til Nidarosdommen hvor Olav den helliges levninger nå blir oppbevart.
Les masse om Olav den Hellige på pilegrimsleden.info>>

Pilegrimsleden fra Oslo til Stiklestad og Nidaros
Pilegrimene vandrer gjennom Norge hele eller deler av veien til Nidaros. I 1997 åpnet en merket pilegrimsled gjennom Norge fra Oslo til Nidaros. Pilegrimsleden til Trondheim⁄Nidaros omfatter 2000 km gjennom 45 kommuner.

Det er et tett program i Nidarosdomen rundt Olsoktider, Nidarosdommen er et av svært få internasjonale pilegrimsmål i Nord-Europa.
Les mer om pilegrimsvandring og pilegrimsleden her>>

Olsokfeiring

Arrangementer og begivenheter knyttet til Olsok

Olsok feires i første rekke i Trondheim og på Stiklestad hvor det er store arrangementer. I Oslo er det Maridalen som er stedet for organisert Olsokfeiring.

Lag din egen Olsokfest

Hvis du ikke er i nærheten av Trondheim eller Stiklestad kan du jo rett og slett lage din egen Olsokfeiring. Du kan invitere slekt, naboer og venner på rømmegrøt og spekemat. Det blir garantert suksess og skikkelig feststemning. Er det fint vær kan dere også ta en grillkveld og på den måten også ha et Olsokbål.

Oppskrift på rømmegrøt med spekemat finner du her>>

Relaterte saker

Eventbilde: TA PLASS – Kvinnedagen på Sentralen!
fredag
12:00

TA PLASS – Kvinnedagen på Sentralen!

8. mars smeller det i Marmorsalen på Sentralen! Klubb TA PLASS inviterer til fest på kvinnedagen med fullt program fra morgen til kveld.

Eventbilde: Vårjevndøgn
onsdag
03:07

Vårjevndøgn

Når det er vårjevndøgn er dag og natt nærmest like lang over hele verden.

Eventbilde: Påskeprogram – Teknisk museum
lørdag
10:00

Påskeprogram – Teknisk museum

Velkommen til et stort påskeprogram for små og store, i tillegg til en splitter ny energiutstilling i 1. etasje!