Søk i Aktiv i Oslo

Mitt Norge: Wilse hovedbilde

Mitt Norge: Wilse

image002

Norsk Teknisk Museum viser fotograf Anders Beer Wilses fotografier i utstilling. Utstillingen er basert på Sparebankstiftelsens fotosamling Dextra, som er deponert ved museet siden 2008.

Fortryllelse, erotikk og erobring – nytt syn på natur og kultur

Mellom 1910 og 1945 turnerte fotograf Wilse rundt om i Norge og utlandet med sine håndkolorerte lysbilder. Han fortalte og viste vakre fotografier av Lofotfisket, snødekte fjell, tømmerhytter og vannkraftutbygging. De optimistiske bildene brøt med tidens ånd – det var det nøkterne syn på naturen som nytte og ressurs som hittil hadde rådet. I ettertid ser vi at Wilse og hans bilder var med og formet vårt “nye” bilde av Norge.

Fotoarkivar og prosjektleder Thale Sørlie forteller:

– Fjell ble sett på som stygge og de ga lite utbytte. Men nå vokste et mer romantisk og estetisk, ja nesten erotisk blikk frem. Naturen skulle erobres, nytes og besittes. Gjennom strabasiøse vandringer blant bratte fjell og høye trær, frem til utsiktspunkter der landskapet i all sin storslagenhet kunne gripes. Wilse evnet å skape bilder som svarte til folks nye forståelse av naturen og han formet gjennom det folks bilder av Norge og nordmenn.

Tidstypisk teknologi

”Mitt Norge: Wilse” tar publikum med inn i Wilses bilder. Kameraet han fotograferte med, projeksjonsteknologi fra samtiden og de originale diasene vises frem sammen med lysbildeserier konstruert etter avisomtaler av foredragene. Bli med til blant annet “Deilige Hardanger”, “Norsk Vinter” og “Fra Skien over Hardangervidden mot Sognefjord”.

Utstillingen kan oppleves fra 6. september til 15. desember 2013.

Se flere bilder på tekniskmuseum.no

Relaterte saker