Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Katastrofespråket. Åsne Seierstad og Jan Kjærstad hovedbilde
tirsdag 
19:00
Deichmanske Bibliotek i Nydalen

Katastrofespråket. Åsne Seierstad og Jan Kjærstad

 

Katastrofens språk. Krisens ord. Hvordan snakker vi om de store, kollektive kriser – i fiksjonen, i sakprosaen og i virkeligheten? Hvordan preger det kollektive sjokket våre tanker, vårt språk, vår adferd? Hvordan trøster vi, hvordan samler vi oss, hvordan forklarer vi det meningsløse? Finnes ondskap? Og rettferdighet? Hvordan skaper disse individuelle skjebnefortellingene og den kollektive gjenfortellingen historien om Norge i dag?

To fantastiske forfattere som verken er redde for å ta tak i vår verdens store og sammensatte problemstillinger eller for å løfte opp enkeltskjebner møter hverandre på scenen – for samtale, diskusjon og dypdykk i hverandres bøker. Det blir mulighet til å låne eller kjøpe bøker.

Åsne Seierstad er journalist og sakprosaforfatter, med flere større sakprosaverk på samvittigheten. Boken «En av oss» om 22. juli, om gjerningsmann, ofre og den kollektive sorgen, den kjente «Bokhandleren i Kabul» og hennes siste bok, «To søstre», om to søstre fra Bærum som reiser til Syria og slutter seg til IS, er foreløpige høydepunkter i hennes karriere. New York Times kåret i 2015 «En av oss» som én av årets ti viktigste bøker. Seierstad har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser for sin journalistikk og bokproduksjon, blant annet Brageprisen i 2016.
Jan Kjærstad regnes som en av Nordens fremste forfattere, og har skrevet romaner og essays, noveller og bildebøker for barn. Hans nyskapende stil og originalitet har gjort mange lesere lykkelige, og han er særlig kjent for romantrilogien om Jonas Wergeland – «Forføreren», «Erobreren» og «Oppdageren». Han kom i høst ut med romanen «Berge», der grusomme terrorhandlinger ligger som bakteppe for samfunnets og karakterenes reaksjoner på mordene. Han har den siste tiden blitt hyllet av et samlet kritikerkorps som kaller denne hans kanskje beste og viktigste roman. Kjærstad har mottatt en rekke priser for sine bøker, blant annet Nordisk Råds Litteraturpris i 2001.

Mestermøtet er en del av arrangementsserien FRI DRESSUR! – språk, løgn og forbannet dikt. Arrangementsserien er støttet av Fritt Ord.
Neste mestermøte går av stabelen 7. desember kl 17:30-19:00: Kriminalitetsspråket. Hans Olav Lahlum og Knut Nærum.

Finn arrangementet på facebook her >>

Fra pressen
«Seierstads bok er en av de viktigste og beste bøkene om 22. juli. Ikke først og fremst fordi den er så levende skrevet og suverent komponert, men fordi boka gir innsikt og maner til ettertanke og refleksjon.»
Kjell Lars Berge, NRK

«To søstre er en av de aller viktigste norske sakprosabøkene på svært lenge.
Sindre Hovdenakk, VG

«For dette er kvinnenes fortelling. Som tilfellet også har vært i tidligere tiders karismatiske bevegelser, både av politisk og religiøs art, viser de unge kvinnene evne og vilje til selvutslettende, viljeløs fanatisme.»
Knut Hoem, NRK

«GLIMRENDE! … Jeg tar sats og utroper med dette Berge til en sikker vinner bokhøsten 2017!»
Sindre Hovdenakk, VG

«Berge er både særdeles tankevekkende og en klassisk pageturner … Den som ikke blir grepet og rystet av denne beretningen, er enten fullstendig uinteressert i slik litteratur, eller på en eller annen måte emosjonelt avstumpet. Det er både ønskelig og fullt mulig at Kjærstad når sitt gamle tallrike publikum med denne utgivelsen.»
Espen Grønlie, Dagbladet

«Åpner opp 22. juli i spenstig roman. … Kjærstad gjør sinnrike forskyvninger i sted og tid for å skaffe seg kunstnerisk frihet til å skrive satirisk, kritisk og underholdende om et ladet tema. … Ja, forfatterens beste kvaliteter kommer helt til sin rett i høstens utgivelse: Kjærstad har et viktig anliggende som han utmynter innenfor rammene av en utpreget litterær konstruksjon. … Språklig er Berge et smart flettverk av stemmer og stilarter.»
Ingunn Økland, Aftenposten

 

Relaterte saker