Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Helgeprogram på Teknisk museum 20. – 21. januar hovedbilde
lørdag 
11:00
Teknisk museum

Helgeprogram på Teknisk museum 20. – 21. januar

ntso

Lag din egen tegnerobot i LEGO, design ditt eget filmonster med lysende øyne, se vitenshowet, lær hvordan nordlys oppstår med vårt nye kunstige verdensrom og få en omvisning med høydepunktene på museet. Velkommen til helgen på Teknisk museum!

12.00 – 13.30 og 14.00 –16.00 Kodepine NB: Kun lørdag 20. januar
Emma (15) lager gjerne roboter som løser vanskelige eller kjedelige oppgaver for henne, som å lakkere negler eller kutte grønnsaker. Det kan være kjedelig å gjøre lekser, men hva om du lager en robot som belønner deg med jellybeans hver gang du har skrevet hundre ord? Denne lørdagen viser hun deg hvordan man kan lage musikk ved hjelp av koding. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Møt opp i Teknoteket Makerspace, ved glassheisen i underetasjen.

12.00 – 13.30 Lego Wedo
Bygg din egen tegnerobot i LEGO WeDo. Ved hjelp av motorer og sensorer kan du lage en tegnerobot som du selv kan styre fra en iPad. LEGO WeDo gir en superenkel introduksjon til programmering og robotikk, og er en fin aktivitet hele familien kan gjøre sammen. Passer for barn fra ni år. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Møt opp i glassrommet i Flyhallen, ved den blå trikken.

14.00 – 15.00 Filtmonster
Lær hvordan en strømkrets fungerer mens vi filter små monstre med lysende øyne eller nese. Passer for barn fra ti år. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Møt opp i glassrommet i Flyhallen.

13.00 Vitenshow
Bli inspirert av overraskende triks med såpebobler, kjemi og flytende nitrogen! Se flammer, røyk, heksemel og vulkanbobler! Kanskje blir du truffet av en røykkanon? Showet foregår i auditoriet, ned trappa ved kafeen.

14.00 Planetariet
Opplev en stemningsfull nattehimmel i museets planetarium. Hør om stjerner og planeter, og fortellingene om stjernebildene. Passer for barn fra sju år. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Møt opp ved søyle 5.

15.00 Terrella – et kunstig verdensrom
Kristian Birkeland fikk spesiallaget store glasskamre som forestilte verdensrommet. Inne i kamrene plasserte han en liten, magnetisert kule – en terrella – som forestilte jordkloden. Kamrene gjorde det mulig å etterligne en rekke kosmiske fenomener i tillegg til nordlyset. Opplev demonstrasjonen av kunstig nordlys på museet i utstillingen Aurora polaris: Da nordlyset ble begripelig. Passer for barn fra ti år. Møt opp ved mesaninen, opp trappa fra resepsjonen.

Kristian Birkelands nordlyseksperiment foregikk i ulike terrellakammer. En fungerende kopi er nå avdekket på museet, og står i nordlysutstillingen.

Med utgangspunkt i sine røntgeneksperimenter framsatte Birkeland i 1896 en hypotese om hvordan nordlyset kunne forklares. Han så for seg verdensrommet som et gigantisk katoderør, der sola og jorda var elektrodene. Elektrisk ladde partikler fra sola ble fanget inn av magnetfeltet rundt jorda og ledet mot polområdene. Når partiklene kolliderte med gassene i jordas atmosfære «tentes» nordlyset på himmelen. Hypotesen var i hovedsak riktig. Den bygget på likheten Birkeland hadde observert mellom det kunstige nordlyset i laboratoriet og det virkelige fenomenet i naturen. Passer for barn fra ti år. Møt opp ved mesaninen, opp trappa fra resepsjonen.

15.00 Høydepunkter
Teknisk museum er nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Få et innblikk i de mange historiene som finnes i samlingene våre. Passer for ungdom og voksne.

Relaterte saker

Eventbilde: Agnes Cecilia – Nationaltheatret
mandag
17:00

Agnes Cecilia – Nationaltheatret

Sceneversjonen av Maria Gripes spenningsroman Agnes Cecilia er en fortelling for barn og unge – full av undring, mystikk og overnaturlige elementer.

Eventbilde: Gratis torsdag på Naturhistorisk museum
torsdag

Gratis torsdag på Naturhistorisk museum

Her finner du utstillinger om geologi, zoologi, og klima og klimaendringer. Dette er et besøk som passer for hele familien!

Eventbilde: Mestring og glede i Oslo Klatrepark
torsdag
10:00

Mestring og glede i Oslo Klatrepark

Klatring i tretopp-klatrebaner gir en flott opplevelse og mestringsfølelse. Banene har ulik vanskelighetsgrad og høyde.