Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Glemte konflikter: Sudan og Sør Sudan hovedbilde
lørdag 
15:00
Litteraturhuset

Glemte konflikter: Sudan og Sør Sudan

Lørdagsforedrag ved Øystein H. Rolandsen

 

Inngang: Gratis

Krigen i Sør-Sudan var i 1980- og 90-årene kanskje den verste av Afrikas konflikter. Etter en fredsprosess hvor Norge var sterkt involvert, rev Sør-Sudan seg løs fra Sudan og opprettet en selvstendig stat. I 2013 startet en ny borgerkrig i Sør-Sudan, som har forårsaket hungersnød og økonomisk kollaps, og drevet mange mennesker på flukt.

Hva er drivkreftene bak disse konfliktene, og hvorfor er det så vanskelig å finne varige løsninger? I hvor stor grad handler konflikten om religion og kulturelle skillelinjer? Hvor mye dreier seg om områdets rike oljeforekomster, hvor også vestlige land og Kina har interesser? Står næringslivsinteressene i veien for ønsket om fred? Eller må skylden for krigen legges på de norske fredsmeglerne?

Øystein H. Rolandsen er historiker og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning, PRIO. Han vil fortelle om Sudans historie og årsakene bak konflikten i nyere tid, i det tredje av fire lørdagsforedrag i Litteraturhusets serie om glemte konflikter for dummies.

Relaterte saker

Eventbilde: Skape(t) – skeiv kunsthistorie
lørdag
14:00

Skape(t) – skeiv kunsthistorie

Undergrunnsstemmer og frigjøringskamp i skeiv kunsthistorie. Få et innblikk i historien fra dem som selv har opplevd den.

Eventbilde: Guidet tur for barn: gamledager, bankrøveri og spøkelser
onsdag
12:00

Guidet tur for barn: gamledager, bankrøveri og spøkelser

Bli med på en spennende tur og hør skumle, men sanne historier fra fortiden i Kvadraturen!

Eventbilde: Klesbyttedag // Sommer på Sentralen
lørdag
12:00

Klesbyttedag // Sommer på Sentralen

6. august inviterer Sentralen til klesbyttedag i Marmorsalen, hvor du kan fornye garderoben til skolestart eller første dag på jobb etter ferien, samtidig som du sparer masse penger og reduserer forbruk av nye klær.