Den skinnende byen hovedbilde
torsdag 
20:00
Nationaltheatret

Den skinnende byen

Forestillingen Den skinnende byen er et slags hørespill i et visuelt, dunkelt landskap og en utforskning av det lovede land, Amerika.

I 1630 holdt pilegrimen John Winthrop en preken på vei til Amerika, der han formanet sine medkolonister å grunnlegge «en by på høyden, et fyrtårn av håp». Bildet hentet han fra Bergprekenen, og var ment som en moralsk oppfordring om å skape et fritt og rettferdig samfunn, en skinnende by, i det nye og lovede landet. Metaforen gikk inn i den amerikanske selvforståelsen, men fikk etter hvert en ny mening. Den ble viktig for ideen om «den amerikanske eksepsjonalismen» – altså tanken om amerikanerne som Guds utvalgte folk, med en guddommelig rett til å skape verden i sitt bilde.

Dette er utgangspunktet når dramatiker, regissør og skuespiller Espen Klouman Høiner, komponist og musiker Camilla Vatne Barratt-Due og scenograf Signe Becker utforsker hva USA representerer, symbolsk, geografisk, økologisk og kulturelt. Ved hjelp av et sceneuttrykk som sidestiller det språklige, visuelle og auditive, problematiserer de det eurosentriske, hvite blikket på USA. De gir oss en poetisk, men spørrende skapelsesberetning om modernitet, kapitalisme og det store og allmektige «vi».

Relaterte saker

Eventbilde: Hamlet på Nationaltheatret
fredag
19:30

Hamlet på Nationaltheatret

Opplev Hamlet, teaterhistoriens største klassiker, aktualisert i en verden av politisk kaos – i Johannes Holmen Dahls renskårne regi.

Eventbilde: Mens vi venter på no’ Godt – Nationaltheatret
lørdag
18:00

Mens vi venter på no’ Godt – Nationaltheatret

En nyskrevet eksistensiell komedie med Linn Skåber og Ine Jansen – på den nye scenen Kanonhallen på Løren.

Eventbilde: Henrik Mestad – Alle fantastiske ting
lørdag
18:00

Henrik Mestad – Alle fantastiske ting

New York-suksessen er endelig til Oslo! En historie som har sjarmert publikum verden over; en varm, morsom og oppløftende historie om alle fantastiske ting som gjør livet verdt å leve, og som berører oss alle.