Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Batsheva Dance Company – Venezuela hovedbilde
lørdag 
19:30
Bærum Kulturhus

Batsheva Dance Company – Venezuela

“One of the most fascinating dance makers on the planet.” —The New York Times

Fra Tel Aviv til Sandvika. Toppkompaniet Batsheva med sine 18 dansere og stjernekoreografen Ohad Naharin setter igjen kursen mot nord, denne gang med nytt kritikerrost stykke: «Venezuela».

“Venezuela, with its wonderful dancers, is a fascinating and multifaceted piece that contains a surprise that remains with the viewer long after leaving the theater”. (Time Out)

Det verdenskjente israelske dansekompaniet Batsheva kommer til Bærum Kulturhus med sin nyeste produksjon: det minimalistiske mesterverket «Venezuela». Batshevas kunstneriske leder Ohad Naharin er anerkjent verden over som en av sin generasjons store koreografipionerer. Med sitt eget distinkte bevegelsesspråk, «Gaga», har Naharin de siste 28 årene formet Batsheva til et av samtidsdansens mest bejublede kompanier.

I «Venezuela» høster man fruktene av nesten seks tiår med grubling fra Naharins side. I stykket utforsker Naharin og danserne dialog så vel som konflikt mellom bevegelser og entiteten dette representerer. «Venezuela» problematiserer og gir noen svar på hvilke valg en koreograf står ovenfor. Naharin søker å inkludere publikummet i sitt virkerom som koreograf, et virkerom som gir ham nærmest ubegrenset kunstnerisk frihet, samtidig som han velger å rette et kritisk skråblikk på sitt publikum.

I «Venezuela» gjør Naharin det enkelt men samtidig vanskelig for seg selv: koreografien er basert på to sykluser som repeteres. To intense og repetitive 40-minuttersrunder der musikken skaper mye av fremdriften. Og hvilken musikk! Rage Against the Machine, Olafur Arnalds, The Notorious B.I.G og lange strekk med vakker gregoriansk munkesang betyr kontraster, aggresjon og en litt urovekkende klangverden. Soundtracket gjenspeiler den tiltagende uroen i koreografien, og mens et økende tempo i musikken skaper friksjon og støtvis fremdrift, holder danserne uttrykket stramt i tømmene. Den vakre gregorianske munkesangen blir etter hvert til et fortettet crescendo som ender et skrik som rommer 17 danseres oppdemmede uro.

For å drive koreografi og soundtrack fremover, bygger også lyssettingen opp under en gradvis økende uro. Små, subtile endringer i koreografien skaper også undring og usikkerhet – var det virkelig slik det ble danset i forrige runde? Hva skjer egentlig? Naharin klarer kunststykket å få publikum til å være på tå hev i 2X40 minutter med et uttrykk som også kan være svært så vakkert midt i all minimalismen og uroen.

En overraskelse ligger og venter ved stykkets slutt, en overraskelse publikum kommer til å huske lenge…

Om Batsheva Dance Company
Batsheva Dance Company ble grunnlagt i 1964 i Israel. Denne sentrale israelske kulturinstitusjonen er nå et fremgangsrikt, verdensberømt, kritikerrost samtidsdanskompani som turnerer verden rundt. Naharin, kunstnerisk leder siden 1990, er med sitt distinkte og innovative dansespråk en av samtidsdansens mest hyllede. «Venezuela» har siden premieren i juni 2017 blitt fremført på sentrale scener i Nord-Amerika, Europa og i Midt-Østen og har gjennomgående høstet lovord blant kritikere og publikum. Fremførelsen i Sandvika er en del av kompaniets Skandinavia-turné vinteren 2019.

“Ohad Naharin … is a spellbinder, a choreographer who pushes his dancers to the point of exhaustion and into the neighborhood of sublimity.” ~San Francisco Chronicle

“One of the most fascinating dance makers on the planet.” —The New York Times

Foto: ASCAF

Relaterte saker

Eventbilde: Dronningimpro – SALT
tirsdag
19:00

Dronningimpro – SALT

Fire improvisatører konkurrerer om å regissere de beste improscenene – publikum avgjør om scenen er dritt, eller en dronning verdig.

Eventbilde: Julelatter 2023
onsdag
20:30

Julelatter 2023

Norges morsomste juletradisjon fortsetter på Latter med Julelatter 2023!

Eventbilde: Analog Champagne – med Martin Beyer-Olsen
fredag
18:30

Analog Champagne – med Martin Beyer-Olsen

Analog Champagne er Martin Beyer-Olsens første soloshow! Ta med deg vennegjengen og start det nye året med standup og mye latter.