Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Selvplukk av mais og grønnsaker hovedbilde
søndag 

Selvplukk av mais og grønnsaker

Inviterer til gards: Ole Martin Tomter ønsker en ny sesong med  selvplukk av mais og grønnsaker velkommen.

Inviterer til gards: Ole Martin Tomter ønsker en ny sesong med selvplukk av mais og grønnsaker velkommen.

 

Folk ser på det som en opplevelse å gå og høste inn helt ferske grønnsaker sammen med familien, forteller bonde Ole Martin Tomter. For 20. år på rad starter nå selvplukksesongen og innhøstingen av mais og grønnsaker for fullt på Haneborg gård ved Drøbak.

På grunn av det dårlige sommerværet kommer sesongen litt sent, men nå er vi endelig i gang, sier han.

Sommeren 2015 har ikke vært en grønnsaksbondes drøm. Mangel på sol har forsinket innhøstingen og utsatt selvplukksesongen noe.

Vanligvis kan vi åpne i midten av august. Jeg har slitt litt med å holde folk vekke i år og må forklare at maisen og grønnsakene ikke er klare, sier han og legger til:

Grønnsakene har heldigvis klart seg veldig bra til tross, det er vi glade for.

tomtermais 3 Nostalgisk opplevelse

Bare en halvtime fra Oslo sentrum finner du Haneborg Gård som har 55 mål med mais der man kan gå og plukke som man vil. I tillegg er det 20 mål med andre grønnsaker som (blant andre) neper, løk, gulrøtter, sukkererter, sylteagurk og 4-5 ulike slag med bønner. Men det er ikke bare for matens skyld folk kommer. Mange familier setter pris på å kunne ta med barna og vise hvor grønnsakene kommer fra og hvordan de gror og vokser.

Mange takker for den opplevelsen det er å gå rundt på jordene og plukke sin egen mat. Det er nok litt nostalgisk, forteller Tomter.

Økt interesse for selvplukk

Siden de startet  med selvplukk i 1995 har interessen økt gradvis, men de siste 3-4 årene har det ekspandert betraktelig.

Vi kan ha 5000-6000 besøkende i løpet av en helg. Med den store plassen å boltre seg på er det alltid plass til de som vil komme, sier Tomter som som jobber fulltid på gården. I tillegg kan han ha opp til 20 mann i sving for å få gjort alt som skal gjøres igjennom en travel sesong.

Grill selvplukket mais

Tomter forteller at de fleste besøkende kommer fra fra Oslo, Bærum og Lillestrøm. Når gjestene kommer sørger han for at de blir godt tatt imot. De besøkende får henvist en egen plass på jordet der man kan plukke. Det koster litt ekstra, men for prisen får du helt ferske grønnsaker, og en opplevelse med på kjøpet. Tomter har gått inn for å gjøre selvplukkingen til en hyggelig aktivitet for store og små. Grillene står varme slik at man kan grille maisen man plukker selv. I tillegg er det satt opp piknikkbord og benker så folk kan nyte nistepakken sin, eller kjøpe noe i gårdsbutikken.

Det er blitt en møteplass for Oslofolk og det er akkurat det vi ønsker å være, forteller Tomter.

Kortreist mat tomtermais 4

Ifølge bonden er det mange fordeler med å høste selv.

Du får det ikke ferskere enn det du plukker selv. Plukker du mye mais kan sørge for å legge det i fryseren med en gang. Da har du god mais året rundt.

Hva han synes om vakiumpakket mais i butikkjedene har han bestemt seg for å ikke mene noe om.

Men jeg vil si det er to forskjellige produkter. Det kan ikke sammenlignes, sier han.

Han er opptatt av kvalitet og det er det han ønsker å gi folk. Gårdsbutikken som selger grønnsaker, egg, honning, epler, syltetøy, gele og eplesaft holder åpent hver sommer og åpner alltid litt før selvplukksesongen.

Grønnsaker i de vanlige matbutikkene er gjerne noen dager gamle allerede. Det du får her er plukket samme dag, sier Tomter.

Mange har fått øynene opp for nyplukket og kortreist mat. Flere og flere velger å komme innom gårdsbutikken for å se hva jeg har før de drar videre til Kiwi og Rema 1000, forteller Tomter.

Nå gleder han seg til en hektisk, men morsom selvplukksesong.

Dette er et tilbud for alle, så det er bare å ta med seg venner og komme, avslutter Tomter med et stort smil.

tomtermais2

Relaterte saker

Eventbilde: Sommeren på SNØ
mandag
00:00

Sommeren på SNØ

Lyst på en kombinasjon av sol og snø denne sommeren? SNØ tilbyr et spennende sommerprogram med gode tilbud for store og små!

Eventbilde: Krigens skjebner – på Akershus festning
tirsdag
19:00

Krigens skjebner – på Akershus festning

En vandreforestilling av og med Ross Kolby om syv skjebner under 2. verdenskrig på Akershus festning.

Eventbilde: Drøbak Havnefestival 2024
fredag
14:00

Drøbak Havnefestival 2024

Det vil bli spennende aktiviteter og underholdning til både barn og voksne på dagtid. Mens kveldene blir viet til feelgood og gode rytmer ved fjorden fra spennende artister fra hovedscenen.