Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

ADHD Norge fagkonferanse: Status ADHD hvor står vi nå? hovedbilde
onsdag 
09:00

ADHD Norge fagkonferanse: Status ADHD hvor står vi nå?

Fagrådet i ADHD Norge er primus motor bak fagkonferansen, og en av motivasjonsfaktorene for arrangementet er å formidle oppdatert kunnskap om ADHD. Nevropsykolog og leder av Fagrådet, Geir Øgrim, mener en slik oppdatering er viktig for å hindre feilinformasjon om diagnosen.

Øgrim er selv en av foredragsholderne ved konferansen og åpner dagen med innlegget: Finnes ADHD – i hjernen? Jakten på biomarkører.
– Noen fagmiljøer, ofte barnevernsfaglige, hevder for eksempel at ADHD skyldes traumer og omsorgssvikt. Punktum. Dette er feil, og bekymringsfullt hvis slike holdninger får spre seg. Samtidig er det slik at symptomer på ADHD og omsorgssvikt i noen grad kan overlappe, derfor må vi tilegne oss mer kunnskap for å bli bedre på å skille disse fra hverandre, sier Øgrim.
Hans eget forskingsengasjement inn mot ADHD er å bidra til å lokalisere objektive markører som kan supplere dagens utredningsmetoder for diagnosen, det vil si metoder basert på observasjoner, spørreskjemaer, intervjuer og utviklingshistorie.
– Én tilnærming her er å ta utgangspunkt i data fra elektrisk hjerneaktivitet (EEG). Det er også noe jeg kommer til å snakke om i mitt innlegg, sier nevropsykologen.

Fra hjernen til barnevern
Og programmet for fagkonferansen gjør det vel verdt å møte opp i Lille sal i Oslo Konserthus denne oktoberdagen, både for fagfolk og andre interesserte. Vi får blant annet høre om markører i hjernen, om differensialdiagnostikk, om utfordringer i barnevernet og om status på dagens forskning og behandling. Ikke minst berøres det alltid kontroversielle spørsmålet: hvordan vet vi helt sikkert at det er ADHD? Dette er altså spennende og meget tidsaktuelle saker.

Professor Edmund Sonuga- Barke er et av de store trekkplastre til ADHD Norges fagkonferanse.
Programmet skilter med gode fagfolk, men ett navn utmerker seg imidlertid litt ekstra: Edmund Sonuga-Barke, professor ved Institutt for psykologi, psykiatri og nevrovitenskap ved Kings College London. Sonuga-Barke er en anerkjent internasjonal fagstørrelse som selv vokste opp med dysleksi, og som dermed kjenner godt til vanskeligheter som følger det å leve med kognitiv funksjonsnedsettelse. Det preger også hans forskning, der Sonuga-Barke først og fremst fokuserer på å gjøre livet bedre for barn og voksne med nevropsykiatriske forstyrrelser. På fagkonferansen skal han blant annet snakke om status ved dagens ADHD-forskning, og om dagens behandling og supplementer til medisiner.

Å møte myter med vitenskap
Generalsekretær i ADHD Norge, Gry Lunde, er godt fornøyd med at de har fått akkurat Edmund Sonuga-Barke til konferansen. Hun mener, lik Fagrådet i ADHD Norge, at Sonuga-Barke vil bidra til en kvalitetsrik og godt oppdatert fagkonferanse 18. oktober.
– Jeg har fått Sonuga-Barke anbefalt på det varmeste. Hans historiske tilbakeblikk på forskningen, og hans kunnskap om dagens forskningsstatus, er viktig både for de med egenerfaring, de som jobber i praksisfeltet, og de som skal drive det vitenskapelige arbeidet videre, sier Gry Lunde.
ADHD Norge tror at ved å møte fordommer, myter og dagens samfunnsdebatt med kunnskap og vitenskap, kan konferansen bidra til å dreie samfunnsforståelsen inn på et mer saklig spor.
– Fagkonferansen håper vi kan være et viktig tiltak i dette arbeidet, sier Lunde.
Konferansedagen avsluttes med panel- debatt. Journalist Espen Thoresen fikk diagnosen ADHD i voksen alder og vil ha med seg et par av de som ble intervjuet i ADHD Norges podkastserie i panel- samtalen.

Billetter kan kjøpes på www.ticketmaster. no.
Medlemmer i ADHD Norge får rabatterte priser på konferanseavgiften.

Les mer om arbeidet til professor Edmund Sonuga-Barke her>>

ntso

Relaterte saker

Eventbilde: Oslo Vegetarfestival 2024
lørdag
00:00

Oslo Vegetarfestival 2024

Bli med på en drømmehelg med fantastisk god mat, kokkekurs, foredrag, aktiviteter, nyheter, smaksprøver, bærekraftige bedrifter og fantastiske mennesker!

Eventbilde: Samtale på piknikteppet
søndag
13:00

Samtale på piknikteppet

Bli med på en uformell piknik i bakgården. Arrangement i forbindelse med utstillingen «Cooking, Time?».

Eventbilde: Kurs i mexikanske tacos
tirsdag
17:00

Kurs i mexikanske tacos

Lag taco som i Mexico! Kulinarisk Akademis kokker lærer deg hvordan du enkelt kan lage hjemmelaget taco helt fra bunnen av, uten noen ferdigprodukter.