Søk i Aktiv i Oslo

Telt - oppvarming av teltet

Oppvarming av teltet

Primus

Det kan være farlig å bruke primus inni teltet så du bør ha erfaring med primus før du legger ut på vintertur med primus. Øv deg om sommeren og ute før du prøver i teltet. Gjør du feil under oppvarmingen står plutselig gule flammer en meter opp i lufta. Husk at all fyring krever oksygen og når du koker vann eller smelter snø, stjeler primusen ekstra mye luft. Det må være gjennomlufting i teltet når du bruker primusen. Takhøyden må heller ikke være lavere enn 60 centimeter. Forvarming av primusen må skje i forteltet eller utendørs. Når du fyrer med parafinprimus får du lett 20 varmegrader inne i teltet selv om det er 20 kalde ut.

Et smart lite tips er å legge en passe stor stein oppå primusen. Den blir fort varmet opp og avgir ekstra varme. Den varme steine kand du dessuten legge ned i fotenden av soveposen så bena får litt varme.

Det er kun parfinprimuser som kan anbefales som varmekilde og til matlaging i telt om vinteren.

Stomkjøkken

Stormkjøkken kan til nød brukes i forteltet. Flammene på et stormkjøkken står 15-20 centimeter opp og blaferer rundt ved vindpust. Det bør stå en kjele over flammen hele tiden.

Gassbrennere

Om sommeren derimot er gassbrennere et alternativ. Det er det tryggeste du kan fyre med inni et telt. Gassbrenner varmer imildertid ikke noe særlig, men den er topp til matlaging og kaffekking. Gassen brenner med en fin blå flamme som ikke er høyere en 2 – 3 cm. Derfor er de utmerkde om vinteren.

Men minusgrader takler de veldig dårlig. Gassen som er inni boksen blir tyngre (tettere) det resulterer i at du ikke får trykk på gassen som kommer ut av dysen. Glem gass om vinteren. Gassbokser tar også mye plass og er relativt dyre. Gassen liker heller ikke store høyder, jo høyere du klatrer jo mindre trykk blir det.