Søk i Aktiv i Oslo

Lavvo - lavvoen er et tradisjonsrikt telt

Lavvo ved FrognerseterenLavvo – ”Bålet med en duk rundt”

Lavvoen skal vi behandle litt grundigere enn de andre mer moderne telttypene. Samenes telt kalles også ”Bålet med en duk rundt”

For, du forbinder vel som de fleste lavvo med samer, men faktisk finnes denne typen tradisjonelle telt mange steder. Teltet lyder mange navn. Indianeren kaller det for “tipi”, den sibirske urbefolkningen sier “tjum” og finnenes navn er “kota”

Disse teltene har et bål i midten. Ulike former av lavvoer har tadisjonelt vært fangstfolkenes boform. I løpet av de siste 10-årene har imidlertid lavvoer blitt populære også blant turfolk.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Tradisjonelle lavvoer

Tidligere bla lavvoene laget av skinn.. Lavvoer ble også laget av seilduk og andre stoffkvaliteter. Samene brukte gjerne seilduk om sommeren og ullstoff om vinteren. Lavvoen ble satt sammen av flere duker som ble spent over et trestativ.

For ca 30 år siden lagde fabrikken Venor den første fasongsydde lavvoen. Venor har siden produsert lavvoer både til den samiske befolkningen og til friluftsformål.

Store lavvoer av bomullstoff eller ullstoff er blitt populære til friluftsformål. De har blitt tatt i bruke av barnehager, speidergrupper, skoler og aktivitetsarrangører. Disse lavvoene er rimelige, lette og bruke og er svært slitesterke. Bomull og ull puster godt og dette gjør at kondens ikke er noe problem i disse teltene. Disse lavvoen settes opp på raier av tre som tradisjonen tilsier, men det finnes også aluminiumsraier for dem som vil ha noe lettere.

De finnes lavvoer som er så store det er plass til 200 personer og bord og stoler.

Slike tradisjonelle lavvoer er populære til bruk i permanente i villmarksleirer og på ulike leir og sommerskoler.

Moderne lavvoer

I nyere tid har de dukket opp mange produsenter av lavvoer. Lavvoen har blitt, mindre, enklere og lettere å bruke. Den store revolusjonen for turfolket var en-stangs lavvoen. Denne har bare en stang i midten. Noen av disse har vedoven i stedet for bål til oppvarming. Dukene kan være i polyester, en blanding av bomull og polyester, nylon eller andre kunststoffer.

De fleste har valgt dukstoffer som ikke direkte er brannfarlige. Men duken puster ikke slik som i de tradisjoneller typene og det kan ofte bli kondensproblemer.

En for slik lavvo for 4-5 personer veier ikke mer enn rundt 3-5 kilo. Prisforskjellene er svært store, så sjekk prisene..

Fordeler og ulemper ved lavvoen for turfolket

En lavvo blir relativt tung og egner seg dårlig i ryggsekken eller på ekstreme turer. Har du en pulk, kano. bil eller kanskje sykkel er jo en lavvo topp. Lavvoen gir massevis av leirhygge med skikkelig høyde under, taket, god plass og ikke minst med bål. En stor ulempe ved lavvoer er at de tåler vind dårlig.

Brannfare

I forbindelse med fyring av bål og ovn i lavvo eller leirtelt er det viktig å være obs på faren for røyknedslag og brann. Folk har omkommet av røykforgiftning. Et tips vi har hørt om er å bruke en vanlig røykvarsler som du fester til en trebit og som du så henger opp i en snor i festet mellom teltets midtstang og en av hempene i teltduken. Røykvarsleren skal henge 80 centimeter over bakken.