Søk i Aktiv i Oslo

Severdigheter i Oslo - guide til severdigheter i Oslo

Holmenkollbakken

Attraksjoner og severdigheter i Oslo og Akershus

Oslo har rundt 50 museer og mange andre severdigheter. Fullstendig oversikt over museer og gallerier finner du på egne sider. Her har vi bare tatt med de viktigste…

På denne siden vil du også finne linker til presentasjoner av områder som er interessante for både Oslos lokalbefolkning og turister fra inn- og utland på besøk i Oslo sommer og vinter.

Se også våre sider om turistinformasjon og om sightseeing.

Hos Oslo Guideservice kan du leie din egen autoriserte Oslo guide som tar deg med på de severdighetene du ønsker å se.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Oversikt over severdigheter og attraksjoner

Akerbrygge

Aker Brygge ligger på vestsiden av Pipervika, en arm av Oslofjorden. Her finner du shoppingsenter, restauranter og fjordutsikt. Og ikke minst utsikt til historiske Akerhus Festning og Rådhuset.

Akerselva

Akerselva renner fra Maridalsvannet og ut i Oslo fjorden og er omlag 8 kilometer lang. Med tursti og sildrene vann kan oppleve historie av den aller største betydning for hele Norge. Det var ved Akerselvas bredder at Norge ble et moderne land og den industrielle revolusjonen fant sted, det var her Norge fikk sin første arbeidere og sine første fabrikker.

Les mer om Akerselva her >>

Akershus Festning

Akershus slott og festning (ofte bare Akershus festning) er en av de mest betydelige festningene i Norgeshistorien. Området er fortsatt militært og det daglige vaktholdet ivaretas av Hans Majestet Kongens Garde. Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum har lokaler på Akershus festning.

Birkelunden Marked

Birkelunden Marked er et bruktmarked og krambumarked som ble startet i 2003. Det selges hovedsaklig brukte ting fra 40-tallet og fram til vår tid, og noe fra mellomkrigsårene.

Birkelunden Marked, bruktmarked på Grünerløkka >>

Bislett Stadion

Bislett stadion er en idrettsplass i Bydel St. Hanshaugen i Oslo sentrum, Norges internasjonalt mest kjente idrettsanlegg. Stadionet ble påbegynt i 1917 og offisielt innviet med nytt klubbhus i 1922. Etter mange år med forfall, stod nye Bislett Stadion ferdig i 2005 og gjester nå blant annet det internasjonale sportsarrangementet Bislett Games. Mang en idrettsutøver har satt sin verdensrekord her.

Bogstadveien

I den 1,5 kilometer lange gaten som går fra Majorstuen til Slottsparken ligger klesbutikkene tett i tett. Her finner du alt fra de store, rimelige kleskjedene til de fasjonable motehusene som du ikke finner andre steder i byen. Innimellom klesbutikkene ligger det en rekke koselige kafeer og konditorier, så det går an å ta seg en kaffepause mellom shoppingslagene.

Bygdøybåtene

Båtene tar deg ut i Oslofjorden, fra Rådhuset til Dronningen og Bygdøynes. Bygdøy er en perle som byr på flotte naturopplevelser og du finner en mengde museer her. Her finner du Polarskipet Fram, Sjøfartsmuseet, Kon Tiki og utstillingene til Kystlaget Viken på et og samme sted.

Mer om Bygdøybåtene her >>

Christian Radich

Fullriggeren Christian Radich har en lang og spennende historie. Denne fabeltaktig skuta seiler på lengre tokt, men har også mindre turer i Oslofjorden og er vel verdt et besøk.

Les mer om Christian Radich her >>

Dyna Fyr

Fyrbygningen ble oppført i 1874. Siden 1992 har fyret vært brukt til selskapslokaler og restaurantdrift i regi av Fursetgruppen restaurant group.

Gå til Furusetgruppens side for mer informajon >>

Ekebergrestauranten

Ekebergrestauranten er en restaurant i Ekebergåsen med utsikt ned mot Bjørvika i Oslo og ble bygget på slutten av 20-tallet. Bygningen ble tegnet av arkitekt Lars Backer og er et av de fineste eksempler på klassisk funksjonalisme i Norge. Den er bygd i betong med flatt tak, store opprutede vindusflater, terrasse og et buet inngangsparti i et lavt hjørnetårn. Restauranten drives i dag av Furusetgruppen.

Frognerparken

Frognerparken er en av Oslos fineste og største parker. Frognerparken inkluderer det idylliske området rundt Frognerbekken som kalles Frognerdalen, Nordjordet, Den engelske park og Vestre Gravlund.

Les mer om Frognerparken her >>

Frognerseteren

Frognerseteren, Holmenkollveien 200, er et populært turområde og utfartssted i Oslo, beliggende i sørskråningen av Tryvannshøyden ved Holmenkollen. Her finner du:

  • Frognerseteren – seter som på 1800-tallet lå under Frogner Hovedgård.
  • Frognerseteren – turområde i Nordmarka i Oslo.
  • Frognerseteren restaurant – som ble oppfør på slutten av 1800-tallet.

Holmenkollbakken

Holmenkollbakken er en hoppbakken som ligger i Holmenkollen nasjonalanlegg i Oslo. Bakken er et landemerke i Oslo og er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Holmenkollbakken er blitt ombygd til sammen 19 ganger, siste gang foran ski-VM i 2011.

Homansbyen

Homansbyen ligger nord for Slottsparken og mellom Pilestredet og Uranienborgveien.  Dette er et særbreget bolistrøk med blant annet villamessig bebyggelse i forskjellige stilarter, som nygotikk, nyrenessanse og orientalisme. Disse ble bygget  i perioden 1858–86.

Hvalstand Bad

Hvalstrand Bad ble åpnet den 7. juni 1934.  Opprinnelig hadde anlegget stupetårn, uværskur, rutsjebane, kiosker og en restaurantbygning. Badeanlegget ble fredet i 1996 for sine bygninger i funksjonalistisk arkitektur. Hvalstand Bad har gjennomgått en omfattende restaurering, slik at det nå fremstår som et tidsmessig badeanlegg fra 1930-tallet med restaurantdrift i den restaurerte funkisbygningen.

 

Karl Johans gate

Karl Johans gate er Oslos hovedgate og er oppkalt etter Kong Karl 3 Johan. Gatetraséen går i rett linje fra Jernbanetorget til Slottet. Det ligger en rekke kjente bygninger langs gaten, blant annet Stortingsbygningen (1866), Grand Hotel (1911–13), Universitetet (1841–52), Nationaltheatret (1899) og Slottet (1825–48). Mellom Stortinget og Nationaltheateret finner du også parkanlegget Studenterlunden, med skøytebane og en rekke hyggelige utekaféer.

Kon-Tiki museet

Thor Heyerdahl (1914-2002) vant verdensberømmelse da han i 1947 krysset Stillehavet med Kon-Tiki. Siden fulgte spektakulære seilaser med sivbåtene Ra og Tigris. På Kon-Tiki musset kan du blant annet se original fartøyer og gjenstander fra Heyerdahls verdenskjente ekspedisjoner, utstilling om Tigris og egen påskeøyutstilling med en 10 meter kopi av en statue fra Påskeøya.  Det finnes også eget filmrom og butikk.

Se presentasjon av Kon-Tiki museet >>

Maridalen

Maridalen er et dalføre i Oslo, i Nordmarka, fra Maridalsvannet og nordover.  Ved nordenden av Maridalsvannet ligger Maridalen kapell, nær ruinene av den gamle steinkirken fra ca. 1250. Hvert år settes Maridalsspillet opp i de gamle kirkeruinene i Maridalen. Et vakkert naturområde med gårder, koller og turstier i alle retninger.

Middelalderbyen og middelalderparken

Middelalderbyen er navnet på området der Oslos middelalderruiner i stein og tegl ligger. Ruinbyen ligger i området som kalles Gamlebyen. I forbindelse med Oslos 1000-årsjubileum i 2000 ble ruinene av Clemenskirken avdekket, området rundt Mariakirken og Kongsgården ble opprustet.

Middelalderparken ligger i bydel Gamle Oslo og betegner den delen av Middelalderbyen Oslo som ligger sør for Bispegata. I parken ligger bl.a. ruiner etter Clemenskirken, Mariakirken og kongsgården. Vest for Middelalderparken ligger vannspeilet som markerer havnivået i middelalderens Oslo.

Nordmarka

Nordmarka er det største og mest brukte av skogområdene rundt Oslo (Oslomarka). Et stort antall løyper og stier er merket. I skogene i den sørlige delen av marka er dyrelivet i et område på ca. 28 km2 fredet.

Nordmarka – En stor liten villmark >>

Nobels Fredsenter

Nobels Fredssenter ligger sentralt plassert på Rådhusplassen i Oslo. Her møter du fredsprisvinnerne og blir kjent med deres bakgrunn, historiske betydning og hvorfor de fikk prisen.

Se presentasjon av Nobels Fredsenter >>

Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum er Norges største kulturhistoriske museum med verdens første friluftsmuseum og store innendørs utstillinger.

Norsk Maritimt Museum

Norsk Maritimt Museum er det nasjonale museet for sjøfartshistorie og kystkultur, og ligger idyllisk til på Bygdøynes i Oslo. Museet inneholder modeller, fartøyer og kunstverk som belyser forskjellige sider ved møtet med havet.

Se presentasjon av Norsk Maritimt Museum >>

Norsk Teknisk Museum

Norsk Teknisk Museum er nasjonalmuseet for teknologi, industri, vitenskap og medisin. Teknisk Museum har en rekke spennende aktiviteter og utstillinger. I 2011 ble museet kåret til årets museum blant annet for sine utradisjonelle utstillinger og høy grad av interaktivitet.

Se presentasjon av Norsk Teknisk Museum >>

Operahuset i Bjørvika

Operahuset i Bjørvika er det første norske operahus noensinne. Signaurbygget stod ferdig i årskiftet 2007/2008 og åpningsforstillingen fant sted i april 2008. Taket av marmor er åpent for ferdsel og ser ut som et isfjell som stiger opp fra fjorden. Interiøret i Operaen er unikt og foajeen har blant annet en bølgende vegg i eik og enorme glassvinduer. Den største salen har Norges største lysekrone, designet av Snøhetta i samarbeid med Hadeland Glassverk. Furusetgruppen driver Restauranthuset Operaen her.

Oslo Museum

Oslo Museum består av Bymuseet i Frognerparken og Interkulturelt Museum på Grønland. Museet skal vekke interesse for og formidle kunnskap om Oslo bys historie og utvikling, innbyggernes liv og livsvilkår gjennom tidene, det flerkulturelle samfunn og innvandring til Norge, bykultur, teaterhistorie og scenekunst.

Les mer om Bymuseet.

Les mer om Interkulturelt Museum.

Rådhusplassen

Plassen mellom Oslo Rådhus og Rådhuskaia ble opparbeidet gjennom en arkitektkonkurranse i 1918 og byggingen av Oslo Rådhus på 30-tallet. Rådhusplassen er et offentlig friområde og her slipper ikke annen trafikk enn trikken til. Brukes som rekreasjonsområde, både for byens befolkning og besøkende.

Les mer om Rådhusplassen >>

Slottet

Det Kongelige Slott ligger i enden av Karl Johans Gate, Oslos hovedgate. Slottet ble innviet i 1849 etter 25 års byggearbeid, og er kongefamiliens bolig og arbeidsplass. Slottet er en popluær turistattraksjon og har åpent for omvisninger om sommeren.

Slottsparken

Slottsparken dekker et samlet areal på 225 dekar eller mål og er lokalisert rundt Det Kongelige Slott og slottsplassen. Parken er mye brukt som rekreasjonsområde for byens befolkning.

St. Hanshaugen

St. Hanshaugen er en park i hjertet av Oslo, den nest største parken innenfor ring 2, altså indre Oslo (den største er Slottsparken).  I parken ligger Bjørnehuset som kan leies ut, og St. Hanshaugen har lang historie med konserter og andre arrangementer.

Stortinget

Stortinget er tegnet av arkitekt Emil Victor Langlet og ble innviet 5. mars 1866. Stortinget ligger på Løvebakken mellom Nathionaltheateret og Egertorget og huser den norske nasjonalforsamlingen. Bygningen er omtalt som “den mest omstridte bygningen i Oslo”.

Tryvann

Tryvann ligger på toppen av Holmenkollåsen, 20 minutter fra Oslo sentrum. Her ligger Tryvann Vinterpark som har mulighet for leie av utstyr og ski- og snowboardskole. Tryvann Vinterpark er det femte største alpinanlegget i Norge, målt etter heiskortomsetning. Her ligger også Tryvannstårnet, et landemerke som kan ses fra de fleste stedet i Oslo.

Tøyenparken med museene

Tøyenparken er et 93 måls grøntareal på Tøyen i Oslo. Parken er plassert mellom viktige kulturarenaer som Munch-museet og Botanisk Hage. På Munch-museet kan du se og lære om Edvard Munchs liv og virke og mange søker seg til Botanisk hage for å få fred fra byens kjas og mas i idylliske omgivelser.

Les mer om botanisk hage >>

Vestkanttorget

På Vestkanttorvet har det vært antikk- og bruktmarked hver lørdag siden 1989. Markedet er åpent fra mars til desember. Vestkanttorvet ligger på hjørnet av Professor Dahls gate og Neubergsgate.

Se presentasjon av Vestkanttorvet >>

Vigelandsparken

Vigelandsparken er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner og er verdens største skulpturpark av en enkelt kunstner – Gustav Vigeland. Parken er åpen døgnet rundt, hele året. Her finner du over 200 skulpturer i bronse, granitt og smijern. Parken er velholdt og behagelig.

Se presentasjon av Vigelandsparken >>

Youngstorget

Youngstorget er Oslos hovedtorg og var ferdig restaurert i 1996. I basarbygningen på torget er det forretninger og serveringssteder med uteservering i sommerhalvåret. Dette levende torget ligger mellom Storgata og Møllergata, midt i Torggata.

Se presentasjon av Youngstorget >>

Øyene i indre Oslofjord

Øyene i indre Oslofjord er naturperler der man kan koble av fra storbyens mas. Blant øyene finner vi Gressholmen, Heggholmen, Hovedøya, Håøya, Langøyene, Bleikøya, Lindøya og Nakholmen. Disse er tilgjengelige med båt fra Aker Brygge eller Vippetangen. Øyene er botaniske og geologiske perler som er verdt et besøk, eller flere!