Søk i Aktiv i Oslo

Utflukter til Hadeland

Utflukter til Hadeland

Hva kan du oppleve?

Hadeland frister med friluftsliv, nord i Nordmarka, langs Randsfjorden og kanopadling på Fjorda for å nevne noe. Hele Hadeland er fullt av gamle kulturminner fra vikingtid og bronsealder og spennende attraksjoner som Hadeland Glassverk.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Svært gammel historie

På Hadeland er det spor etter mennesker 4500 år tilbake. Granavollen var et sentrum i Hadafylket som omfattet store deler av Østlandet. På Granavollen møttes også folket i førkristen tid til både bloting og giftemål avtalt og inngått.

Randsfjorden

Randsfjorden har til alle tider vært en sentral vannåre på Østlandet og er årsakene til at Hadeland ble et sentrum for tidlig bosetning. Langs fjorden finnes det minnesmerker fra bronsealder og vikingtid. Fjorden var en ypperlig ferdselsåre og i vikingtiden var den innlandets hovedvei mellom øst og vest. Randsfjorden var dessuten en viktig matkilde og ikke minst er jorda rundt fjorden svært fruktbar.

Kongesagaer

Sagaene forteller at Harald Hårfagres far Halvdan Svarte gikk igjennom isen på Randsfjorden og omkom i Røykenvik. Harald Hårfagre selv hadde sin elskede, Snøfrid, på Hadeland. Haralds barnebarn Olav Trygvasson, ble dessuten født på Kongeøya ved Eidsand.

Industri ved Randsfjorden

Randsfjorden har også vært viktig for fremveksten av industrien på Hadeland.

Både Hadeland Glassverk, Onsaker Teglverk og Kistefos Træsliberier ble etablerte ved fjorden. Hadeland Glassverk er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.

Hadeland Glasverk er Norges eldste industribedrift i kontinuerlig drift Ingen andre steder i Norge, knapt nok i utlandet, kan man oppleve en bedrift med så lang håndverkstradisjon

Friluftsopplevelser

Du kan oppleve svaner og et eldoredo for gjeddefiske Jarenvatnet (nord for Gran sentrum). Du kan vandre lang både “pilegrimsleden” og på “Den Gamle Kongeveien” som begge går gjennom Hadeland. Fra Oslo kan du ta sykkeltoget til Stryken, Grua, Harestua eller Roa og sykle gjennom Nordmarka til byen. Mange padler også gjennom Nordmarka, da må du bære og tille kanoen mellom vannene. Mindre slitsomr er det sikker å padle på Fjorda. Der er vannveien sammenhengene og idyllisk. Om vinteren er den samme marka et eldorado for skiløping og mange tar utgangspunkt ved Bislingen Fjellstue. Lygna Skisenter er en annen mulighet Lygna som ligger 650 m.o.h. og er av den grunn særdeles snøsikker. Der er det både skistadion, skiskytteranlegg og servering og ikke minst mil på mil med preparerte skiløyper.

Tilbud i Hadeland (Jevnaker, Gran og Lunner)

Hadeland Bergverksmuseum
Postboks 26, 2717 Grua
Tlf: 90 63 55 99 / 47 67 61 50