Søk i Aktiv i Oslo

Påskeværet - Påskeværet i Norge

Påskeværet – været i påsken

Været i påsken betyr mye for oss, enten vi skal reise bort eller være hjemme. De aller fleste har fri og påskeværet bestemmer mye når det gjelder hvordan feriedagene blir. Selve begrepet påskevær er et positivt ord som bringer tankene hen på varmende vårsol, muligheten for å sitte i t-skjorte i hytteveggen, lyseblå høy himmel og snø som smelter og drypper i solvarmen. I det perfekte påskeværet kan du skli innover snødekte fjellvidder på skareføre med solen i fjeset, uten lue og med jakken knyttet rundt livet.

Vidunderlig påskevær kan det også være i byen, når du sitter på Aker Brygge med den første ekte utepilsen i hånden og tenker på sommer. Påskevær, er rett og slett et begrep som varmer kropp og sjel.

Aktiv I Oslo.no testet påskeutepilsen i Oslo >>

Påskeværet er viktig

Dessverre er det ikke alltid påskevær i påsken. Noen ganger er været i påsken alt annet enn det vi kaller påskevær. Stort sett må vi jo bare ta været som det er og gjøre det beste ut av det. I påsken er det imidlertid mange som er ute i fjell, skog og hei eller på biltur i vinterfjellet. Det kan rett å slett være farlig å bli overrasket av uvær. Følg derfor med på værmeldingene i påsken.

Dersom påskeværet riktig godt kan forholdene ligge til rette for årets første seljefløyte. Slik lager du seljefløyte >>

Værmelding og værvarsel

På Yr.no  finner du værvarsel og egne sider om påskeværet i sesongen >>

Ellers er det værvarsler på tv, radio og i avisene.

Påskeværet forandrer seg fort i fjellet

Husk at været forandrer seg fort på fjellet, og det værskiftene kan være veldig lokale. Skal du ut på skitur i fjellstrøk i påsken er det derfor svært viktig at du følger med på lokale værvarsler og fjellvarsler.
For deg som skal besøke en eller flere turisthytter i påsken finnes det en ypperlig tjeneste som gir deg detaljert værinformasjon fra turisthyttene i hele Norge.

Værmeldinger fra turisthyttene i Norge >>

Lurer du på hvilke fjellstuer og turisthytter du skal besøke?
Sjekk vår oversikt over fjellstuer og turisthytter i Norge >>

Det er viktig å ha med seg nødvendig utstyr og å kunne beherske bruk av kart og kompass. Orientering  i vinterfjellet er ikke det samme som orientering på en varm sommerdag.

Skredvarsel

Faren for å bli tatt av snøskred i påskefjellet kan være ganske stor. Både fordi det er mange mennesker som kanskje ikke har så stor erfaring med å ferdes i fjellet som er ute på skitur og pågrunn av påskeværet. Sjekk skredfaren i det området du skal til og sørg for å utvise skredvett. Det er også lurt å lære seg litt om hva du skal gjøre hvis uhellet er ute.

Skredvarsel finne du her >>
Her finner du tips om hvordan du kan unngå snøskred >>

Husk! Dersom du kommer ut for problemer er det alltid 113 du skal ringe!

Påskevær og skiføret

Vi nordmenn har stadig den litt merkelige vanen at vi gjerne vil gå på ski i påsken. I fjellet er det som oftest snø og du er sikret skiføre, men kommer du ned i lavlandet kan snøforholdene være mer usikre.

Her kan du sjekk skiforholdene i hele landet >>
For snøforhold i alpinanleggene i hele Norge sjekk på Skinfo >>
Se også oversikt over skisteder i Norge på Aktiv I Oslo.no >>

Skiføret i Oslomarka

Skiforeningen har ypperlige og detaljerte førmeldinger for hele Oslomarka.

Skiføret i Oslomarka her >>

Påskevær, sol og UV-stråling

Solrådene er i endring. Forskere mener nå at sol er sunnere enn tidligere antatt og det kan være en fordel å sol seg litt midt på dagen helt uten solkrem. Det er dog snakk om ti minutter og ikke timevis. Skal du få nok D-vitamin trenger du nemlig den solen som er midt på dagen og ikke på ettermiddag. Du trenger dessuten å sole deg litt uten solkrem. Når det gjelder påskesolen er det viktig å huske på at UV-strålingen av og til kan være meget høy ved påsketider og utvise ekstra varsomhet. Sjekk UV-varslet for det stedet du skal være.

UV-varsel finner du her>>