Søk i Aktiv i Oslo

Påsketrafikken - trafikkmeldinger og tips til påsketrafikken

Påsketrafikken – trafikkmeldinger og tips

Til deg som skal ut i påsketrafikken

Påsketrafikken er stor på norske veier og trafikken er og køene er ofte det minst hyggelig med påsken. Det er lurt å holde seg oppdatert om hvor det er køer og så videre. I fjellet kan det være kolonnekjøring og stengte veier.

Statens Vegvesen er din viktigste kilde til opplysninger om påsketrafikken. Statens Vegvesen har forsterket og utvidet kontroll med og meldingstjeneste i forbindelse med påsken. Påskeutfarten er tradisjonelt størst på formiddagen palmelørdag og flest reiser hjem fra påskeferie første påskedag.

Sjekk veimeldinger på Statens Vegvesen >>
Værvarsel for fjelloverganger på Yr.no >>

Innstill deg på at dette tar tid

Stort sett er den beste ideen for det som skal ut på veien i påsketrafikken at du innstiller deg på å være tålmodig og at det hele kommer til å ta tid. Utstyr deg med god musikk, barna med gameboy og leker, ta med lydbøker enten du satser på romaner, påskekrim eller et CD-kurs. Innrett dere så komfortabelt som mulig med pledd og puter hvis dere er passasjerer. Det går jo an å sove litt. Det er jo ikke så verst å sitte å kose seg i en bil. Digge musikk eller ha lange fortrolige samtaler med den bedre halvdelen eller poden. Hvil deg og kos deg, ikke stress.

Tenk annerledes – unngå de verste køene

Du har gode muligheter til å unngå den verste påsketrafikken dersom du har muligheten til å reise på litt andre tider enn alle andre. Tidlig, tidlig om morgenen, det vil si ved seks-syv tiden, ikke senere eller sent på kvelden vil det alltid være mye mindre trafikk. Dagtid palmelørdag og første påskedag bør du unngå helt hvis du ikke vil stå i kø. Tidlig på ettermiddagen fredagen før palmehelgen har du muligheten til å komme foran køen, men ikke start senere enn klokken 1400. Litt av trikset er å faktisk reise når du har planlagt. Mange planlegger å komme av gårde tidlig. Men så blir de forsinket så pass mye at turen starter på verst mulig tidspunkt. Dette gjelder særlig de av dere som satser på tidlig ettermiddag eller tidlig om morgenen. Ellers kan du ofte få en overraskende køfri tur hjem fra påskeferien hvis du satser på å reise hjem på ettermiddagen andre påskedag. Langt de fleste vender nesen hjemover første påskedag eller tidlig andre påskedag.

Tenk alternativ når det gjelder kjørerute

Det kan også være smart å velge en annen kjørerute enn alle andre. Ta for deg en kartbok og studere mulighetene din. Kan du velge å kjøre på mindre trafikkerte veier. Det er kanskje litt lengre og litt dårligere vei men det er stor sjanse for at du sparer tid. Dessuten er en annen og mindre vei både spennende og hyggelig. Statens Vegvesen har også en del forslag når det gjelder alternative kjøreruter.

Viktige råd til påsketrafikken

  • Sjekk trafikkmeldingene fra Statens Vegvesen før du dra.
  • Kolonnekjøring eller stengning av fjelloverganger kan innføres på kort varsel selv om Statens vegvesen som vanlig vil ha høy beredskap.
  • Om vinterne kan veier også være nattestengte. Dette finner du også oversikt over hos Statens Vegvesen.
  • Hold køen, forbikjøringer i lange køer er meningsløst. Det er lite tid å spare og det er farlig både for deg selv og andre.
  • Hold avstand til bilen for, det bør være to sekunder selv om du kjører i kø. Avstand reduserer ulykkesrisikoen.

Spesielle forholdsregler ved kjøring i fjellstrøk

Været kan være utfordrende for deg som skal kjøre i fjellet i påsken. Mange påsketrafikanter har liten erfaring med kjøring i fjellet. Fjelloverganger kan være stengte eller kolonnekjørte. Kolonnekjøring betyr venting og kan by på store utfordringer for sjåfør og passasjerer. Det er viktig at du ustyrer bilen og passasjerene riktig når du skal kjøre i fjellet.

Bare et begrenset antall kjøretøy får være med i en kolonne. Statens vegvesen har myndighet til å avvise trafikanter som kan få problemer med å klare den strevsomme kolonnekjøringen. Det kan være personer som ikke har tilstrekkelig varme klær, kjøretøy som har tekniske mangler eller kjøretøy som ikke er tilstrekkelig “skodd” for slik kjøring (f.eks. med kjettinger).

Dette er retningslinjene for kolonnekjøring fra Statens Vegvesen:

  • Ha lykt, slepetau og snøspade lett tilgjengelig i kjøretøyet. I tillegg til full bensintank er det lurt å ha med kjettinger, mat og varm drikke.
  • Kle deg varmt, kjøl ned kupeen for å unngå ising på frontruta.
  • Hold “øyekontakt” med bilen foran.
  • Hold mest mulig jevn fart.
  • Bilens vifte/luftanlegg bør blåse kald luft på frontruten.
  • Bruk nødblink og eventuelt tåkelys bak.
  • Bruk ikke mobiltelefon under kolonnekjøringen.
  • Ikke kjør ut av kolonnen eller forsøk å snu.
  • Dersom du må stoppe eller det blir stopp i kolonnen, må du ikke bevege deg bort fra bilen. Det kan være livsfarlig.

Hvis du skal på fjellet i påsken bør du også lære deg fjellvettreglene >>