Søk i Aktiv i Oslo

Påskens symboler - Les mer om påskens symboler her.

Påskens symboler

Påsken er en av de mest markante høytidene i den kristne kalenderen og symboliserer Jesu Kristi død og oppstandelse. Det er en tid for refleksjon og feiring for kristne over hele verden. Denne høytiden markeres over hele verden og er kjent for sine mange symboler og tradisjoner.

Korset – Påskens viktigste symbol

Korset er uten tvil det mest kjente symbolet på påsken, da det representerer Jesu død og oppstandelse. Korset er også et symbol på frelse og gjenopprettelse, og det brukes ofte som et religiøst symbol i kirker og i hjem.

Lam

Et annet viktig symbol for påsken er lammet som representerer Jesu offer og uskyld. I kristendommen er Jesus ofte referert til som “Guds lam”, og lammet symboliserer Jesu rene og uskyldige natur. Lammet brukes ofte som en matrett under påsken, spesielt i mange tradisjonelle påskemåltider rundt om i verden.

Lam er populær påskemat.

Kristtorn

Kristtorn er en eviggrønn plante som er et av de mest populære symbolene for påsken. Denne planten symboliserer evig liv og håp, og brukes ofte som en dekorasjon i kirker og hjem i påsken. Kristtorn er også kjent for sine røde bær, som representerer Jesu blod og offer.

Påskelilje

Påskeliljen er en av de mest populære blomstene som brukes til å markere påsken. Blomsten symboliserer nytt liv og fornyelse, og den er kjent for sin vakre duft og fargerike blomster. Påskeliljen er en populær gave til venner og familie under påsken, og den brukes også ofte som en dekorasjon i hjem og kirker.

Solen

Solen er også et viktig symbol for påsken, da den symboliserer lys, håp og det livgivende. Påsken markerer slutten på vinteren og begynnelsen på våren, og solen er et tegn på at lysere tider er i vente. Solen er også et symbol på Jesu oppstandelse, da han ble oppstand fra de døde og brakte lys til verden.

Våren har alltid vært festtid og før kristendommen gjorde sitt inntog, var det nettopp solen som ble feiret. Rundt påsketider ble det holdt store solfester blant norske vikinger.

Vårblomster og kvister

Påsken markerer også starten på våren, og det er derfor vanlig å bruke vårblomster og kvister som en del av påskefeiringen. Blomster som tulipaner, hyasinter og krokuser er alle populære valg, og de symboliserer gjenfødelse og fornyelse. Kvister fra trær som bjørk og selje brukes også ofte til å dekorere hjem og kirker.

Påskeegg

Påskeegg er en annen populær symbolikk for påsken. De er vanligvis dekorert og fylt med godteri og små overraskelser. Eggene symboliserer gjenfødelse og nytt liv, noe som er veldig passende for påsken, som feirer Jesu oppstandelse fra de døde.

Påskesymbol

Påskekylling

Påskekyllinger er en annen vanlig dekorasjon i påsken. De representerer fruktbarhet og friskhet. Kyllinger er også assosiert med egg, som igjen symboliserer nytt liv. Samtidig minner påskekyllinger oss om vår egen fornyelse og vekst i livet.

Påskebrød – Symbolet på fellesskap

Påskebrød er en annen viktig del av påskefeiringen i mange kulturer, og det representerer fellesskap og samhold. Disse brødene blir ofte delt med venner og familie og er en viktig del av påskefeiringen. Selv om ikke påskebrød er like vanlig i Norge, bakes det i ulike varianter i mange land. I England bakes korsboller med rosiner i, og i jødisk religion er Matzah en sentral del av feiringen av påske (Pesach). Matzah (også kalt matzo) er en type usyret brød som er en viktig del av jødisk matkultur og tradisjoner.

Les mer om jødenes påskefeiring og andre påsketradisjoner.

Palmegrener

Brukt i palmesøndagsfeiringen og symboliserer Jesu inntog i Jerusalem.

 

Se andre påskesymboler på Aktiv i Oslo.

Påskeegget
Påskeharen
Påskekyllingen
Påskens farger